Освітньо-професійна програма "Теплоенергетика" ОС "Бакалавр"

Загальні відомості про ОП, історію її розроблення та впровадження

Підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою (ОПП) «Теплоенергетика» зі спеціальності 144 «Теплоенергетика» здійснюється в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження (далі ННІ) в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (далі НУБіП) з 2019 року.
ОПП в галузі знань 14 «Електрична інженерія» за спеціальністю 144 «Теплоенергетика», першого (бакалаврський) рівня вищої освіти, 6-го рівня національної рамки кваліфікації, мова викладання українська, термін навчання 3 роки 10 місяців, 240 кредитів, форма навчання - денна. ОПП розроблена у 2018 р. проєктною групою у складі: д. т. н., проф. Горобця В. Г.; д. т. н., проф. Заблодського М. М.; д. т. н., проф. Жильцова А. В.; к. т. н., ст. викл. Романенка О. І. (наказ НУБіП України № 413 від 25.04.2018 р.). Розроблення та реалізацію ОП здійснено відповідно до нормативних документів, зокрема «Закону України про вищу освіту», «Положення про формування освітньо-професійних програм НУБІП України» від 29.05.2017 р. (https://nubip.edu.ua/node/12654). В розробленій ОПП враховано багаторічний досвід підготовки студентів в ННІ висококваліфікованих інженерів-енергетиків за тодішньою спеціальністю «Енергетика сільськогосподарського виробництва» ОКР «Бакалавр», а також напрацювання інших ЗВО, зокрема НТТУ «КПІ» (https://osvita.kpi.ua/144), НТУ «ХПІ» (http://web.kpi.kharkov.ua/teplo/dokumentatsiya-z-navchalnogo-protsesu/), НУ «Львівська політехніка» (http://directory.lpnu.ua/majors/IPEC/6.144.00.00/17/2022/ua/full). ОПП затверджено рішенням вченої ради НУБіП України (протокол № 10 від 24.04.2019 р.) та введено в дію з 02.09.2019 р.
Після прийняття Стандарту вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 144 «Теплоенергетика», затвердженого наказом МОН України від 04.06.2020 р. № 372, до ОПП внесено відповідні зміни щодо переліку загальних, фахових компетентностей та програмних результатів навчання. Враховуючи результати обговорення ОПП зі стейкхолдерами та представниками органів студентського самоврядування, академічної спільноти з Інституту технічної теплофізики НАН України, у 2021-22 роках ОПП було удосконалено (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u284/144_opp_teploenergetika_bak_2021.pdf, https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u240/osvitnya_programa_specialnosti_teploenergetika.pdf), схвалено і введено в дію рішенням Вченої ради університету (Протокол № 9 від 28.04.2021 р. та протокол №9 від 27.05.2022 р. відповідно).
ОПП «Теплоенергетика» 2021 р. отримала позитивні відгуки рецензентів від академічної спільноти та стейкхолдерів.
Протягом 2019-2022 років здійснюється навчання 42 студентів за даною спеціальністю. Програма спрямована на формування таких компетентностей здобувачів вищої освіти, які забезпечують їх різноаспектний професійний та всебічний особистісний інтелектуальний, соціальний та творчий розвиток з урахуванням нових реалій та викликів сьогодення у сфері енергозбереження, тепло- та біоенергетики.
Метою ОПП є підготовка сучасних фахівців, здатних розв’язувати складні задачі у сфері теплоенергетики, зокрема в частині проектування, розробки та експлуатації еко- та біоенергоустановок і систем на їх основі.
Характерною особливістю програми є адаптованість ОК загальної та фахової підготовки з урахуванням сучасних напрямків розвитку галузі, комунальної теплоенергетики, агросектору, установок та систем на базі ВДЕ. Зазначене сприяє формуванню додаткових ФК у здобувачів: ФК13 - здатність демонструвати розуміння розвитку сфери теплоенергетики та агросектору шляхом переходу від традиційних до відновлювальних джерел енергії; ФК14 – здатність застосовувати набуті знання при побудові та експлуатації біоенергетичних систем для сфери теплоенергетики та агросектору з оцінкою їх впливу на довкілля, зокрема через вивчення дисциплін: «Екобіоенергосистеми», «Проектування біоенергетичних установок та систем», «Основи екології виробництва і використання теплової енергії», «Альтернативні джерела теплової енергії».
Особливістю якісної підготовки є лабораторна база кафедри (https://nubip.edu.ua/node/1377/4), яка суттєво оновлена за останні роки (https://nubip.edu.ua/node/67530, https://nubip.edu.ua/node/96767), що сприяє поглибленому вивченню особливостей будови сучасних зразків обладнання. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг проводиться активне співробітництво та залучення спікерів HERZ-Академії (https://herz.ua/academy), Академії «А-CLIMA» (https://academy.aclima.ua), що дозволяє досягти практично-орієнтованого засвоєння набутих знань здобувачами.
Спеціальні (фахові, предметні) компетентності:
ФК1. Здатність застосовувати відповідні кількісні математичні методи, методи природничих та технічних наук і комп'ютерне програмне забезпечення для вирішення інженерних завдань в теплоенергетичній галузі.
ФК2. Здатність застосовувати і інтегрувати знання і розуміння інших інженерних дисциплін для вирішення професійних проблем.
ФК3. Здатність проектувати та експлуатувати теплоенергетичне обладнання.
ФК4. Здатність виявляти, класифікувати і оцінювати ефективність систем і компонентів на основі використання аналітичних методів і методів моделювання в теплоенергетичній галузі.
ФК5. Здатність визначати, досліджувати та розв’язувати проблеми у сфері теплоенергетики, а також ідентифікувати обмеження, включаючи ті, що пов’язані з інженерними аспектами і проблемами охорони природи, сталого розвитку, здоров'я і безпеки та оцінками ризиків в теплоенергетичній галузі. 
ФК6. Здатність враховувати знання і розуміння комерційного та економічного контексту при прийнятті рішень в теплоенергетичній галузі.
ФК7. Здатність враховувати ширший міждисциплінарний інженерний контекст у професійній діяльності в сфері теплоенергетики.
ФК8. Здатність використовувати наукову і технічну літературу та інші джерела інформації у професійній діяльності в теплоенергетичній галузі.
ФК9. Здатність розробляти плани і проекти для забезпечення досягнення поставленої певної мети з урахуванням всіх аспектів вирішуваної проблеми, включаючи виробництво, експлуатацію, технічне обслуговування та утилізацію теплоенергетичного обладнання.
ФК10. Здатність дотримуватися професійних і етичних стандартів високого рівня у діяльності в теплоенергетичній галузі.
ФК11. Здатність забезпечувати якість в теплоенергетичній галузі.
ФК12. Здатність забезпечувати захист інтелектуальної власності, готувати, оформлювати і виконувати контракти в теплоенергетичній галузі.
ФК13.Здатність демонструвати розуміння розвитку сфери теплоенергетики та агросектору шляхом переходу від традиційних до відновлювальних джерел енергії.

ФК14. Здатність застосовувати набуті знання при побудові та експлуатації біоенергетичних систем для сфери теплоенергетики та агросектору з оцінкою їх впливу на довкілля

 

Новини, події, оголошення

 

 

 

 


 

Гарант програми

Шеліманова
Олена Віталіївна

к.т.н., доцент кафедри інженерії енергосистем 

 

Контактна інформація для надсилання відгуків та пропозицій щодо покращення ОПП:

моб.тел.: (044) 527-87-48 , @mail: [email protected]

 

Освітні програми першого рівня освіти

 
2-й курс (2022)+ 1к скороченого терміну(2023)
3-й курс (2021)
- 4-й курс (2020) + 1к скороченого терміну (2022)
- 1-й курс (2023)
 

Силабуси навчальних дисциплін

- 1-й курс:
 
- 2-й курс( + 1к скороченого терміну):
- 3-й курс:
 

Практична підготовка

 

Академічна доброчесність

 - Сертифікати

 

Рішення Національного агенства

 Сертифікат про акредитацію

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook