18 травня – Міжнародний день музеїв

18 травня 2020 року

Там, за вікном нуртує сьогодення,
А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас.

     Щорічно, починаючи з 1977 р. по всьому світу 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. Цей день є приводом для підвищення обізнаності про те, наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства.

     Музеї є центром спільноти та невід'ємною частиною глобальної мережі, яка зберігає та продукує знання про наше минуле, аби ми могли знайти відповіді на питання чому? як?... Музеї – це концентрат спогадів, життів, моментів, поглядів, знань та випадковостей, які супроводжують наше життя.

     Міжнародна рада музеїв щороку обирає і затверджує тему Міжнародного дня музеїв, яка є основною, і має на меті привернути увагу суспільства. День музеїв – 2020 має стати майданчиком для різних поглядів і точок зору, які має строкате суспільство, та інструментом для подолання упередженості, яку часто воно ж демонструє. Отже, цьогорічна тема – музеї за рівність: різноманіття та інклюзія.
     За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».

Факультет конструювання та дизайну,
1 курс, група КДГМАШ-1801 та КДГМАШ-1803. 2019 р.

     Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.
     Для України День музеїв виходить далеко за межі професійного свята. Цей день має, без перебільшення, загальнонаціональну вагу. Адже здатність зберігати і примножувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

     Працівники музею історії НУБіП України вдячні всім своїм відвідувачам і меценатам за увагу та підтримку.
     Чекаємо всіх бажаючих зазирнути в історію нашого університету в гості, після карантину!


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook