Кафедра економіки праці та соціального розвитку практикує дистанційне навчання на базі Elearn

28 березня 2020 року
Відповідно до наказу ректора НУБіП України № 247 від 11.03.2020 р. у зв’язку з оголошенням карантину навчання студентів економічного факультету проводиться за дистанційною формою навчання за допомогою навчального порталу НУБіП, а також шляхом листування за електронною адресою викладача, використання програм Viber та Telegram.

     Університет в загальному та наша кафедра зокрема були готові до переходу на дистанційне навчання.  Так на кафедрі економіки праці та соціального розвитку економічного факультету  викладання практично усіх дисципліни забезпечено електронними навчальними курсами, в тому числі є і  англомовний. Це дозволяє легко виходити на зв'язок з викладачами практично в будь-який час, для уточнень незрозумілих моментів використовувати чати, а також дозволяє студенту самостійно оцінювати свої знання та відслідковувати динаміку.

     Починаю з 16 березня для студентів викладання навчальних дисциплін відбувається згідно розкладу. Студенти із задоволенням сприйняти цю ситуації позитивно, та працюють тепер над своїм навчанням вдома. Особливо зраділи майбутні бакалаври, адже у них нарешті з’явилось більше часу для написання дипломної роботи.

 

Для студентів спеціальності "Економіка" (освітні програми: Економіка підприємства та Економічна кібернетика), "Облік і оподаткування", "Фінанси, банківська справа та страхування",  освітніх ступенів «Бакалавр»  дистанційно проводяться заняття з дисциплін: «Економіка праці й соціально трудові відносини"(викладачі – професор В.Ткачук, доценти Є. Ланченко та Т.Костюк, старший викладач Л.Коваленко), "Нормування та оплата праці" (старший викладач Л.Коваленко), «Основи методології наукових економічних досліджень» (професор О.Єрмаков, доцент В. Нагорний, асистент О. Вітряк), «Соціологі праці» (доцент А.Гребеннікова), для студентів спеціальності "Менеджмент" «Організація підприємницької діяльності» (доценти А. Остапчук, А. Гребеннікова), "Економіка, підприємництво та менеджмент" (підприємництво) для студентів спеціальності "Агрономія" (викладач доцент О.Балан). Для магістрів 1 року навчання спеціальності "Економіка" дистанційно проводяться заняття з навчальних дисциплін «Управлінська економіка» (доцент О. Балан), «Корпоративна соціальна відповідальність» (професор О.Єрмаков, доцент В. Нагорний«Економіка та управління людськими ресурсами» (доцент А. Гребеннікова) та інші (відповідно до розкладу).

   

  Студенти ще на початку карантину отримали завдання, здавати вони їх можуть через навчальну платформу ельорн та на пошти викладачів. Хтось виконує індивідуальні завдання, хтось пише та здає реферати, а хтось спілкується зі студентами через чати у вайбері, телеграммі, а хтось проводить леції використовуючи програму zoom.

  

 

      

 

  

 

 

Зокрема старший викладач Коваленко Лариса Вікторівна по дисципліні «Економіка праці й соціально-трудові відносини» провела в понеділок 23.03.2020 дистанційно 1 пару (тема «Нормування праці на механізованих польових роботах в сільськогосподарських підприємствах») і наступного дня відповідне практичне заняття  зі студентами економічного факультету спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Не дивлячись на ранню годину активними протягом цих занять були 11 студентів із 17 студентів, або 65 %. Студентам було надано практичне завдання по пройденій темі (термін здачі – до ранку п’ятниці поточного тижня). 

 

У вівторок 23.03.2020 подібним чином було проведено дистанційно заняття зі студентами факультету аграрного менеджменту по спеціальності «Менеджмент», на якому розглянуто теоретико-методичні матеріали по темі «Організація і методичні засади нормування праці». Зі студентами економічного факультету по спеціальності «Економіка» 2 курсу скороченого терміну навчання викладач провела дистанційно заняття на 4-5 парах в понеділок 23.03.2020 із дисципліни «Нормування, організація і оплата праці» на тему: «Організація праці у тваринництві» (були активними 7 студентів із 11), а  24-25.03.2020 – зі студентами економічного факультету по спеціальності «Економіка» 3 курсу скороченого терміну навчання (були активними 7 студентів із 10) й 4 курсу (були активними 16 студентів із 25) із дисципліни «Організація і оплата праці» на тему: «Організація праці у тваринництві». Майбутнім економістам було надано практичне завдання, яке вони мають виконати до ранку п’ятниці цього тижня.

 

Доцент кафедри Ланченко Євгеній Олександрович по дисципліні «Економіка праці й соціально-трудові відносини» провів у понеділок 23.03.2020 дистанційні 3-4 пари (тема «Нормування праці на механізованих польових роботах в сільськогосподарських підприємствах») зі студентами факультету інформаційних технологій спеціальності «Економіка (Економічна кібернетика)». Активними протягом цих занять були лише 7 студентів із 11 студентів, або 64 %. На 4 парі було надано практичне завдання. (термін здачі – до ранку п’ятниці поточного тижня).

  Так, як ми вже побачили думку викладачів про дистанційне навчання, ми хочемо поділитись словами студентів про те, як їм таке навчання.

Сокальська Віта: «Якщо чесно, я в захваті від дистанційного навчання, особливо в сьогоднішніх умовах, насправді це дуже зручно і в цьому є багато плюсів: ми не будемо відпрацьовувати заняття а опрацюємо лекції та практичні вдома, я дуже люблю працювати самостійно, а ельорн дає саме таку можливість, одним словом дуже зручно.»

Охай Валерія: "Дуже задоволена як спрацював університет в умовах карантину та подовжив навчання дистанційно. Можна гладити котика і попивати чайок, і сидіти в домашньому, чого не можна зробити на парах. Вдома можеш і сидіти, і лежати, і музику слухати на фоні, або серіал включити. Ну і не треба спілкуватись так часто з людьми, їздити в транспорті брудному, просто рай просто для інтроверта".

Юля Яковенко: "Насправді, дуже круто сидіти вдома, за чашечкою кави або з чаєм (із лимончиком можна) і читати лекції, виконувати практичні завдання".

Зайчук Любов: "Активно працюю в ельорні та виконую завдання по мірі їх надходження. Провчившись тиждень дистанційно, можу сказати, що це дуже зручно і навчання не є монотонним, але чомусь завдання та робочий процес дистанційно став дуже громісткий. В принципі ми працюємо в ельорні так, як і працювали раніше, тому що навіть коли ми ходили на пари, то всі завдання і  тести ми паралельно виконували. Зараз є більше часу для саморозвитку не нехтуючи навчанням і навчальним процесом. Шкода що цьому всьому посприяв карантин, а не інші позитивніші обставини".

Яригін Олександр: «Як всі мої колеги працював і працюю в ельорні, виконую всі завдання які поставлені викладачем, дистанційне навчання дуже гарна річ в тому, що не потрібно витрачати час на дорогу в університет, тим що завдання виконуєш в той час коли тобі комфортніше, але звісно не вистачає викладачів та їхнього професіоналізму!»

Підсумовуючи, необхідно відмітити, що ситуація, яка зумовлена глобальною пандемією, спричиненої вірусом COVID-19, підтверджує доцільність щорічно зростаючих вимог адміністрації університету, декана факультету Анатолія Діброви, завідувача кафедри економіки праці та соціального розвитку Олександра Єрмакова до активізації та уосконалення елементів дистанційного навчання. І додатковим засобом з розвитку дистанційної освіти кафедри став відкритий університетом доступ до сервісу Webex Cisco.
 

Віталій Нагорний,
доцент кафедри
Оксана Вітряк,
асистент кафедри
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook