Міністерство освіти і науки: оплата праці на період карантину зберігається

17 березня 2020 року

 

 

З таким повідомленням на адресу ректора Станіслава Ніколаєнка надійшов лист Міністерства освіти і науки України за підписом виконуючого обов’язки міністра Юрія Полюховича №1/9-161 від 13.03.2020 року.

     Зокрема в ньому говориться: з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 на засіданні Уряду 11 березня 2020 року прийнято рішення (постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211) установити з 12 березня до З квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши відвідування закладів освіти її здобувачами. Терміни карантину можуть змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні.

     На період карантину Міністерство освіти і науки рекомендувало (лист від 11.03.2020 № 1/9-154) керівникам закладів освіти, органам освіти та місцевого самоврядування розробити заходи щодо часткового переведення працівників закладів освіти на роботу в дистанційному режимі та на виконання інших видів робіт (організаційна, методична, наукова, інша педагогічна діяльність тощо).
     Нагадуємо, що відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

     Згідно із пунктами 77, 89 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю України.

     Крім цього, відповідно до пункту 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату працівникам, включаючи непедагогічних, простою не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати.

     Отже, оплата праці усім працівникам (педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам) закладів і установ освіти, навчання у яких призупинено на період карантину, здійснюється в розмірі середньої заробітної плати, а тих педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства, йдеться в листі Міністерства освіти і науки.

 

За матеріалами прес-служби університету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook