НПП кафедри глобальної економіки прийняли участь у науково-практичному семінарі «Глобальні виклики для рибного господарства та аквакультури в Україні»

21 грудня 2019 року

 19 грудня 2019 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся науково-практичний семінар «Глобальні виклики для рибного господарства та аквакультури в Україні».
 Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури» виступила співорганізатором даного заходу, метою якого було обговорення сучасних тенденцій розвитку рибного господарства та аквакультури в розрізі глобалізаційних процесів.
 В семінарі прийняли участь близько 35 учасників: представники влади, рибогосподарського бізнесу, науки, освіти, громадські організації.
 Професор, завідувач кафедри глобальної економіки, заслужений працівник сільського господарства України Наталія Вдовенко в доповіді «Рибне господарство та аквакультура в глобальному конкурентному світі» зазначила, що людство перебуває на порозі нової історичної епохи, найважливішою ознакою якої є стрімке наростання процесів світової глобалізації, що є об’єктивними і здійснюються незалежно від волі чи бажання окремих країн. За таких умов важливим є розуміння саме нових явищ, щоб визначити раціональну й ефективну стратегію поведінки держави, і в тому числі стратегію поведінки і на рівні рибницьких підприємств і галузі рибного господарства загалом.

 Отже, важливим в умовах поглиблення глобальних процесів є усвідомлення можливостей, а також ймовірність викликів, які несуть у собі процеси інтеграції для вітчизняного рибного господарства та аквакультури.


 Василь Коваленко висвітлив питання співпраці бізнесу та науки і навів яскравий приклад співпраці факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України з ПП «НВСП «Бестер»». Жваву дискусію викликала промова Дмитра Христенка, який виступив з доповіддю щодо перспектив кредитування аквакультури в Україні.

 Любомир Гайдамака ініціював створення громадської організації, яка буде відстоювати інтереси водних біоресурсів та аквакультури і об’єднуватиме всіх фахівців рибного господарства. Директор ПП «Сазан» Юрій Кравчук порівняв оподаткування рибного підприємства в Польщі та в Україні, та зазначив, що податки зросли в десятки разів. Крім того, ним було розкриті питання приватизації гідротехнічних споруд та проблеми виходу виробників рибної продукції України на ринки Європейського Союзу.


 Микола Федоренко представив тенденції розвитку чеської аквакультури. Він зауважив, що основними напрямами досліджень в Чехії є розроблення нових методів вирощування об’єктів аквакультури, екологічні та біологічні аспекти різноманітності аквакультури. Також було зазначено, що Чехія є найбільшим виробником тропічних декоративних видів риб у Європі. Володимир Герасимчук наголосив, що сталий розвиток це, в першу чергу, економіка, довкілля та виробництво і тому, кожна держава має розробити власну стратегію розвитку рибальства та аквакультури. Професор кафедри аквакультури Віталій Бех підкреслив, що аквакультура – це галузь, яка інтенсивно розвивається. В Україні розроблено стратегію, однак, її ще не затверджено міністерством, в ній зазначено два основних напрямки це ріст ВВП та забезпечення біорізноманіття (детальніше: Режим доступу: https://nubip.edu.ua/node/69088). По завершенню науково-практичного семінару учасниками було обговорено та прийнято резолюцію.



 

К.е.н, ст. викладач кафедри глобальної економіки, Сокур Л. В.

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook