Аграрна еліта обговорила трендові технології оцифрування виробничих процесів

4 грудня 2019 року
     У час динамічного розвитку технологій навіть така фундаментальна та традиційна для людства галузь як сільське господарство не має шансів на розвиток, залишаючись осторонь. Живий працівник нині трудиться пліч-о-пліч із працівником штучним, електронним, цифровим. Поєднання традиційного виробництва з цифровими технологіями – один із ключових напрямів забезпечення конкурентоспроможності вітчизняного агробізнесу на світовій арені. Саме обґрунтуванню цієї тези була присвячена міжнародна науково-практична конференція «Digitalization of Agrarian Management», що пройшла на базі НУБіП за ініціативи кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського.

     Розпочинаючи захід, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша розкрив особливості розвитку суспільства в епоху діджиталізації та окреслив пріоритетні напрями діяльності НУБіП щодо підготовки кваліфікованих спеціалістів в умовах сьогодення.

     Позиції Сергія Кваші підтримали та розвинули проректор з наукової роботи Сумського національного аграрного університету Юрій Данько та професор Василь Ткачук з Житомирського національного агроекологічного університету. Освітяни висловили надію на плідну співпрацю з НУБіП України щодо забезпечення якісного освітнього процесу.

     Завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Надія Резнік розповіла про виникнення ідеї «Digitalization of Agrarian Management» та її актуальність, суспільний резонанс та кількість учасників, представила вітальне відео від міжнародних партнерів конференції. Народний депутат України, професор Леся Забуранна акцентувала актуальність теми конференції з огляду на тенденції соціально-економічного розвитку України та наголосила на перспективності сполучення сільськогосподарського виробництва та діджиталізації.

     Голова правління міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей наголосив: завдання сучасного фахівця – опанувати новітні технології, що перетворюють колись, здавалося б, неможливі дитячі у мрії у реальність. А представник компанії AgriLab Ярослав Бойко розкрив напрями діджиталізації в агробізнесі. І зокрема зазначив: сьогодні вже близько 1 млн. га сільськогосподарських угідь в Україні оцифровані, що суттєво підвищує ефективність господарської діяльності, зокрема полегшує процеси прийняття управлінських рішень технологічного та організаційного характеру. Руслан Басараб в доповнення до попередньої доповіді розкрив методологію аналізу даних, який лежить в основі процесів діджиталізації в агробізнесі.

     Значний інтерес викликав виступ державного експерта експертної групи з розвитку підприємництва на селі Директорату сільського розвитку Віталія Вільбицького щодо тенденцій впровадження цифрових технологій у сільському господарстві. Він окреслив завдання, що вказані у Технічному регламенті щодо впровадження в Україні системи оцінки безпеки сільськогосподарської та лісогосподарської техніки та її впливу на навколишнє середовище з урахуванням вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС.

     Питання цифрової економіки було широко розкрито у подальшому панельному засіданні під керівництвом виконавчого директора "Hi Tech Office Ukraine" Андрія Бірюкова. У ході жвавої дискусії, у якій взяли участь представники українського агробізнесу Богдан Кривитський («Innovation IMK»), Юрій Петрук («AgTech Ukraine»), Ірина Кравець (CleverAgri), Євген Сапіженко (Kernel), Максим Якимович (DronUA), Андрій Борис (Інститут механізації і класифікації сільськогосподарських культур); іноземні гості та співорганізатори заходу Рафал Димчик (Польща), Дмитрій Радін (Латвія), Павел Гуща (Білорусь), Ірина Зборіна (Білорусь), Анрі Датті (Франція), обговорювалися питання розвитку агробізнесу на основі діджиталізації, перспективи вітчизняної IT сфери у галузі сільського господарства та найбільш гострі проблеми, вирішення яких має стати пріоритетом на найближчі роки з метою забезпечення технологічного «стрибка» агробізнесу України на лідируючі позиції на світовій арені.

     У межах другої панелі, присвяченої питанню розвитку маркетингу в умовах діджиталізації агробізнесу під керівництвом модератора професора Надії Резнік, прозвучали відповіді на питання щодо перспектив розвитку маркетингу на основі діджитал-технологій. До дискусії долучилися науковці та практики, зокрема Сергій Саяпін, Андрій Скрипник (НУБіП України), Оксана Сидоренко та Ірина Ковшова (Національний університет «Києво-Могилянска академія»), Олександр Хадарцев (Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка») та інші, що дозволило всебічно розкрити питання та сформувати вектор розвитку як для представників бізнесу, так і для науковців та освітян – щодо формування відповідних компетенцій у майбутніх фахівців аграрного маркетингу.

     Підсумком заходу стало оголошення резолюції, у якій було підсумовано конструктивну дискусію, систематизовано виголошені ідеї, цікаві пропозиції та окреслено напрями розвитку менеджменту та маркетингу агробізнесу в умовах глобальної діджиталізації бізнес-процесів. Проведена конференція – лише один з перших, але таких важливих кроків на шляху до вдосконалення системи організації агробізнесу, оскільки він об’єднує підприємництво, науку та освіту в єдиний механізм, формуючи потужний конкурентний потенціал агробізнесу України. Істинність цієї тези підтверджує неймовірний інтерес світової спільноти до проведеного заходу, до якого долучилися понад 250 учасників з 64 університети-учасники, у т.ч. 18 зарубіжних та 15 організацій-лідерів аграрної цифровізації України.

 

     Колектив кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського щиро вдячний усім учасникам та гостям конференції за виявлену увагу та підтримку в організації міжнародної науково-практичної конференції «Digitalization of Agrarian Management», бажає наснаги на нові звершення у професійній діяльності та успіху у новій цифровій епосі!

Юлія Гудзинська,
старший викладач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook