СПІВПРАЦЯ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК З ТАЛАНОВИТОЮ ШКІЛЬНОЮ МОЛОДДЮ

27 листопада 2019 року
НУБіП України, лабораторія кафедри м’яса, риби і морепродуктів, корп. 12

 На факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК звернулась за допомогою десятикласниця Броварської середньої загальноосвітньої школи №9 Київської області Оксана Трохимець, яка готує роботу для обласного наукового конкурсу на тему: «Вплив на організм людини оброблених овочів та фруктів хімічними речовинами»

Керівництво факультету на чолі з д.т.н., професором Ларисою Вацлавівною Баль-Прилипко з великим задоволенням відгукнулося на прохання учениці допомогти їй у проведенні досліджень, адже турбота, чуйність, увага до талановитої молоді – це лише частина тих рис, які характерні для науково-педагогічного колективу факультету. Ми завжди раді гостям і при першій же необхідності готові прийти на допомогу.
Влітку від достатку фруктів розбігаються очі: з’являються персики, сливи, абрикоси, домашні яблука та багато іншого. Не варто забувати про те, що вони можуть містити в собі небезпечні речовини. Фрукти, так само як і овочі, часто піддаються хімічній обробці, яка є шкідливою для нашого організму та має ефект накопичення. Це може призвести не тільки до харчового отруєння, а й до ослаблення імунітету.

Тому циклом досліджень нами передбачено в першу чергу визначення вмісту діоксиду сірки в висушеній сировині, вмісту дифенілу в яблуках і цитрусових. Для першого разу вибрано таку сушену продукцію як чорнослив і фініки, які користуються великим попитом серед населення. 

Дослідження з визначення вмісту діоксиду сірки в них показали, що в чорносливі відсотковий вміст цього консерванту становить 0,028 одиниць, що не перевищує гранично-допустиму норму. А в сушених фініках не виявлено цього консерванту як за якісним, так і за кількісним визначенням.

Сучасні прилади – рефракометр та нітратомір з визначення відповідно вмісту сухих речовин та нітратів в досліджуваній сировині дозволяють оперативно отримувати результати.

При максимально допустимій концентрації 60 мг/кг як для яблук, так і для апельсинів концентрація нітратів не перевищила цього показника.
«Це так цікаво і захоплююче!» - саме такими словами закінчилась перша наша зустріч з ученицею. І сподіваємося, що й надалі ми зможемо надихати таких дітей на позитивні враження від нашої спільної роботи.
Загальні висновки ще рано робити, бо дослідження продовжуються. Але ми можемо тільки побажати успіху талановитій дівчині в продовженні наукової роботи з харчовими продуктами та після закінчення середньої освіти вступати саме до нас, щоб в майбутньому не допускати на ринок шкідливої для людей харчової продукції.
 
 
Доцент кафедри
процесів і обладнання
переробки продукції АПК
Марія Жеплінська
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook