Системна сімейна психотерапія в проекті «School of Practical Psychology»

12 листопада 2019 року
     Психологи всіх курсів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, завідуючий кафедрою психології Віталій Шмаргун та її викладачі Анжеліка Шамне, Лариса Афанасенко, Оксана Олійник об’єдналися навколо спільного професійного інтересу – системної сімейної психотерапії.

     На гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України відбувся майстер-клас на тему «Системна психотерапія – сучасний екологічний підхід в індивідуальному, сімейному та груповому сетінгу», який для майбутніх психологів проводили досвідчені системні психотерапевти Олена Бикова й Олена Халік. Майстер-клас був організований в рамках проекту «School of Practical Psychology» кафедри психології (керівник проекту – професор Анжеліка Шамне).

     Системна сімейна психотерапія унікальна тим, що клієнтом психотерапевта і об'єктом психотерапевтичного впливу є не окрема людина, а вся сімейна система. Терапію у цьому підході визначає те, що будь-яка система, у тому числі сімейна, підкоряється одночасно закону гомеостазу (сім'я прагне до стабільності) і закону розвитку (сім'я прагне пройти всі стадії життєвого циклу).
     Майбутні психологи зрозуміли це на прикладі роботи з конфліктами між батьківською та дитячою підсистемами сім'ї. Учасники усвідомили, що системна сімейна психотерапія має потужний потенціал для допомоги членам сім'ї, у тому числі, у розв’язанні дитячо-батьківських конфліктів. Через власний досвід в ході майстер-класу, вони познайомилися з базовими принципами системної психотерапії: гіпотетичності (побудова та перевірка гіпотез про функціонування системи), циркулярності (кругова причинність подій у системах), нейтральності (збереження психотерапевтом нейтральної позиції) тощо.

     На прикладі символічного зображення конфлікту в сім'ї студенти опрацювали такі техніки системної терапії як циркулярні питання, шкалювання у просторі і на папері, розстановки з фігурками, статична та динамічна скульптури, рольове програвання конфлікту.
     У груповій роботі учасники побачили, як психолог може допомогти усвідомити сенс конфлікту через техніку «розстановки з фігурками». Для цього кожна група учасників представила певну модель сімейної системи та конфлікту у ній. Кожна група запропонувала один одному «подарунок», який міг бути ресурсом для сімейної системи з конфліктними стосунками.

     Чудовий ефект майстер-класу полягав у появі професійного простору майбутніх психологів всіх курсів гуманітарно-педагогічного факультету, які завдяки проекту мали унікальну безпосередню взаємодію та можливість відчути дух професійної спільноти. Він надихав і студентів, і нас, викладачів кафедри психології, своєю енергією, творчістю, пошуком, відкритістю та емоційністю.

     Психологи НУБіП України щиро подякували психотерапевтам Олені Халік й Олені Биковій за їх професіоналізм, яким вони поділилися, і за чудову можливість долучитися до світу системної психотерапії з перших кроків навчання в університеті!

Чекаємо наступної зустрічі на проекті!

School of Practical Psychology

 

Шамне Анжеліка,
керівник проекту «School of Practical Psychology»,
професор кафедри психології  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook