Факультетом землевпорядкування виконано топографо-геодезичні вишукування для будівництва спортивного комплексу НУБіП України

27 жовтня 2019 року
     Одним із пріоритетних завдань на 2020 рік, прийнятих вченою радою НУБіП України 28 серпня 2019 року, є завершення будівництва спортивного комплексу на базі існуючого модуля для сільськогосподарської техніки, розміщеного поряд з навчальним корпусом №11.

 

     Даному питанню ректор університету Станіслав Ніколаєнко приділяє особливу увагу і жодне засідання ректорату не проходить без звіту проректора з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка про хід його виконання. 

     Важливою складовою робіт з будівництва та реконструкції будівель і споруд є своєчасне та якісне їхнє геодезичне обслуговування. Тому ректоратом університету було поставлено перед факультетом землевпорядкування завдання – провести топографо-геодезичні вишукування, необхідні для будівництва спортивного комплексу. На його виконання, деканом факультету землевпорядкування Тарасом Євсюковим, було відібрано найкваліфікованіших у даній сфері фахівців – доцентів кафедри геодезії та картографії Олексія Жука, Олександра Шевченка та Івана Опенька. Також до геодезичної бригади було вирішено долучити магістрів першого року навчання: Євгенія Лазаренка, який активно допомагав проводити всі види знімання; та Дар’ю Шишову, яка виконала всю камеральну роботу включно до побудови планово-картографічної основи.

  

     Протягом кількох тижнів бригадою було проведено детальні геодезичні знімання об’єкту, зокрема: побудовано знімальну планово-висотну геодезичну мережу за допомогою GNSS технологій; виконано детальне топографо-геодезичне знімання існуючої ситуації і рельєфу з використанням електронного тахеометра Leicа TCR 1205; укладено топографічний план в масштабі 1:500, необхідний для розроблення проектної документації з реконструкції споруди під спортивний комплекс; виконано лазерне сканування об’єкту нерухомості (за допомогою лазерного сканера Leicа); визначено позначки зрізів фундаментів опор за допомогою цифрового нівеліра Sokkia SDL50; проведено аерофотознімання території за допомогою квадрокоптера DJI Matrice 100.

  

     Успішно проведені топографо-геодезичні вишукування на території лабораторного модуля та укладені за їхніми результатами матеріали були передані будівельникам. Отримані в результаті знімання моделі можуть використовуватися для благоустрою та озеленення прилеглої території, контролю геометричних параметрів об'єкта, розрахунку обсягів будівельних матеріалів і робіт тощо. Крім того, отримані результати вишукувань будуть покладені в основу виконання магістром кафедри геодезії та картографії Євгенієм Лазаренком (науковий керівник доц. Шевченко О.В.) магістерського дослідження, тематика якого буде і пов'язана із топографо-геодезичним забезпеченням робіт з будівництва спортивного комплексу НУБіП України.

Іван Ковальчук,
завідувач кафедри геодезії та картографії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook