Академічна доброчесність та бібліотеки: що спільного

15 квітня 2019, 10:33

   З 11 по 12 квітня у Національному університету «Києво-Могилянська академія»  відбулась міжнародна конференція «Академічна доброчесність: практичний вимір”.

 

   У вітальному слові до учасників зібрання Юрій Рашкевич, заступник Міністра освіти і науки України та Сергій Квіт, голова Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти наголосили на нормативно-правовому аспекті академічної доброчесності та необхідності зміни культури університетської громади з метою забезпечення якості освіти.

   Загалом, ключовими темами для обговорення на конференції були розглянуті методичні рекомендації для закладів вищої освіти з підтримки академічної доброчесності,питання розвитку культури та створення навчальних курсів з академічної доброчесності у навчальних закладах, роль антиплагіатних систем, а саме системи UNICHECK у підвищенні якості наукових та академічних робіт. 

   Важливо, що у більшості закладів вищої освіти України до цього процесу активно долучаються бібліотеки, які безпосередньо залучені до перевірки таких видань, саме тому Тетяна Кіщак, директор наукової бібліотеки та Лариса Мельничук і Неллі Маркова-Пипко, заступники директора наукової бібліотеки активно долучилися до участі у цьому заході. 

 

   Слід наголосити на тому, що в нашому університеті з метою сприяння дотримання академічної доброчесності з 2018 р. розпочато перевірку навчальних та наукових видань на ознаки плагіату, а з 2019 р. це здійснюється з використанням системи UNICHECK. Перевірку навчальних видань (підручників та навчальних посібників) здійснюють саме працівники книгозбірні.

   Тож практичний досвід інших навчальних закладів щодо дотримання академічної доброчесності серед студентства та наукової спільноти дуже зацікавив всіх присутніх, а особливо бібліотекарів.

Тетяна Кіщак,

директор наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook