Вчена рада розглянула якість підготовки офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки та фінансово-виробничі результати діяльності навчально-дослідних господарств

27 лютого 2019 року
     27 лютого 2019 року відбулося засідання вченої ради університету. Розпочалося воно традиційно – з вручення нагород і відзнак та привітання ювілярів. Ректор Станіслав Ніколаєнко від імені колективу побажав члену вченої ради Миколі Ільчуку міцного здоров’я та творчої наснаги у подальшій роботі. Очільник університету привітав і наших спортсменів, які отримали звання майстрів спорту та здобули перемоги у міжнародних, всеукраїнських змаганнях.

 

     Потому вчена рада заслухала звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про діяльність університету в січні-лютому. Основне – розпочався весняний навчальний семестр, студенти приступили до занять і якісного опанування знаннями та практичними навичками. Цьому сприяє і збільшення кількості викладачів, які викладають предмети англійською мовою – тепер їх 162. В університеті стартував І етап Всеукраїнської студентської олімпіади. Не оминув Станіслав Миколайович і профорієнтаційної роботи. Конкуренція вимагає від нас активного змагання за місця державного замовлення, робити акцент на обранні абітурієнтами НУБіП за першим пріоритетом, проводити якісний відбір, запрошувати до участі в олімпіаді для вступу. Також на виконання рішення вченої ради Ірпінською міською радою створено Ірпінський академічний ліцей. Це дасть можливість залучити на навчання в наш економічний коледж та університет найкращих випускників. Практику створення таких ліцеїв буде продовжено, вже є ініціатива Немішаївського агротехнічного коледжу. Університет продовжує плідну міжнародну діяльність, дослідництво, організацію практичного навчання тощо.

     Наукову доповідь про вплив змін клімату на фітосанітарний стан посівів пшениці озимої в лісостепу України представив професор Володимир Чайка. Потепління, інтенсифікація якого спостерігається протягом останніх 20 років, значно впливає на збільшення популяції комах. На посівах озимої пшениці живиться більше ста видів комах, відповідно аналіз засвідчив, що найбільш активними шкідниками були лише сім видів. Як раз їх популяції зменшилися, що обумовлено застосуванням різноманітних хімічних засобів захисту рослин. Відповідно економічний індекс впливу шкідників також змінився і втрати врожаю поступово зменшилися.

     У обговоренні декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля зауважив, що на кукурудзі спостерігається протилежна ситуація – кількість шкідників збільшується, тому пропозиція: використовувати не хімічні, а біологічні засоби захисту. Директор УЛЯБ АПК Валерій Ушкалов поцікавився чи є у групи дослідників дані з Чорнобильської зони, оскільки вона також входить в лісостеп. Такі дані є і вони не підтверджують стереотипи, адже для стерилізації комах потрібна надвелика доза радіації. Професор Віктор Маурер запитав: чому в Україні аномалія, бо в звітах ООН популяції комах зі змінами клімату збільшуються, а професор Василь Горьовий – базою даних, якою оперували в дослідженні.

     Про роботу колективу кафедри військової підготовки з підвищення якості підготовки майбутніх офіцерів доповів завідувач кафедри полковник Анатолій Есаулов. Він представив кадровий потенціал, контингент курсантів, матеріально-технічну базу, які є одними з найкращих в столиці та Україні. Після 2014 року з об’єктивних причин зменшився набір, проте з кожним роком ситуація поліпшується. На допомогу повинно прийти військово-патріотичне виховання серед студентів університету, його активізація. Свої запитання, які стосувалися якості підготовки, а також загальної ситуації задали директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, професори Валерій Галушко, Валерій Ушкалов.

     У співдоповіді проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша відзначив виключну роль і відповідальність кафедри. Він звернув увагу на необхідність підсилення мовної підготовки викладачів, вартість навчання за програмою підготовки офіцерів запасу. Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський закцентував на спільній унікальній магістерській програмі, підготовку за якою здійснюються тільки в нашому університеті за державним замовленням Міністерства оборони України. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко відмітив участь викладачів кафедри і курсантів в роботі стартап школи та запросив до більше активної участі в підготовці наукових проектів, спрямованих на підвищення обороноздатності країни. Ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив, що навчання на кафедрі дає молоді масу позитивів, зокрема самостійно приймати рішення, бути дисциплінованим, виконавським, самокритичним, вимогливим тощо.

     Безпека держави – завдання комплексне. Крім обороноздатності важливо також забезпечувати безпеку продовольчу. Саме з цих тез розпочав свою доповідь про результати виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств у 2018 році начальник відділу організації діяльності НДГ та практичного навчання Василь Туринський. І головний акцент – саме на практичній складовій у навчанні фахівців. У всіх господарствах та в Боярській лісо-дослідній станції студенти університету проходять якісну практичну підготовку, поліпшуються їхні побутові умови, зміцнюється матеріально-технічна база. Що ж до фінансових показників, то Василь Туринський вкотре зауважив, що протягом п’яти років вдалося ліквідувати накопичені борги, не тільки вийти «в нуль», а й приносити прибутки, які, зокрема витрачаються на поліпшення матеріальної бази університету, оновлення техніки тощо. В господарствах відкриваються нові науково-виробничі лабораторії, запроваджуються елементи точного та органічного землеробства, обробіток землі та збір врожаю дигіталізується. Детальний звіт буде представлений на офіційному сайті університету.

     Професор Віталій Лисенко поцікавився долею біогазової установки. Василь Туринський зазначив, що без спорудження інноваційної смарт-ферми використовувати її недоцільно. Директор Агростанції Юрій Россомахін зупинився на ремонті гуртожитку для студентів, які проходять на базі господарства практику. Професор Анатолій Бикін звернув увагу на валовому прибутку, отриманому на одному гектарі ріллі, який, до речі, більший майже в два рази, ніж в середньому по країні. Питання в тому, як ним розпоряджатися. На його думку, потрібно вкладати в технології, логістику і інфраструктуру та зберігати земельний банк університету. Директор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач зупинився на розвитку тваринництва. Декан Микола Доля закцентувався на ресурсозбереженні, збереженні грунтів, реалізації потенціалу науковців в наших господарствах. Декан Микола Цвіліховський відмітив позитивний досвід організації практичного навчання в навчально-дослідних господарствах, забезпечення їх кадрами. Директор Петро Лакида назвав наші господарства, зокрема Боярську ЛДС місцем, куди залюбки їдуть студенти на практику, а досвідчені фахівці – за підвищенням кваліфікації. Також він запропонував підвищувати культуру роботи і проживання, адже завтра наші випускники підуть у доросле життя з тим уявленням організації роботи і побуту, які ми їм продемонструємо. Ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності проведення досліджень в НДГ усіма факультетами.

     Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор Сергій Кваша і були опубліковані на офіційному сайті університету та схвалила до друку наукову та навчально-методичну літературу.

     Вчена рада рекомендувала кандидатури на участь в конкурсах на премії Верховної Ради України та Президента України для молодих вчених та розглянула й інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook