Виїзний майстер-клас «Використання безпілотних літальних апаратів і сучасних методів збору даних в геодезії та землеустрої» для студентів Рівненського коледжу НУБіП України

15 листопада 2018 року

     На запрошення директора ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» Ярослава Корсуна 14 листопада 2018 р. декан факультету землевпорядкування НУБіП Тарас Євсюков і старший викладач кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко провели майстер-клас студентам технічного відділення університетського відокремленого підрозділу на тему «Використання безпілотних літальних апаратів і сучасних методів збору даних в геодезії та землеустрої».

     Майстер-клас складався з двох блоків – теоретичного і практичного. У першому блоці спікери ознайомили студентів з можливостями застосування безпілотних літальних апаратів у різних галузях від військової до агропромислового комплексу, класифікацією та технічними характеристиками безпілотних літальних апаратів, розповіли про безпеку і правила управління ними, детально охарактеризували специфіку даних, що отримують в результаті знімання. Особливо студентів зацікавили питання використання «дронів» в умовах щільно забудованих територій, існуючі обмеження при зніманні земель оборони та іншого призначення (через квартал від навчального закладу розміщена військова частина), що стали особливо актуальним в сучасних умовах держави, заходи безпеки під час використання літальних апаратів.

     Під час практичного блоку було проведено підготовчі роботи та виконано заліт безпілотного літального апарата (дрона) DJI Matrice 100 над територією кварталу коледжу та прилеглих вулиць Чернишова, Коперника, Дубенської на висоті 83 метри за запрограмованим маршрутом тривалістю 7 хвилин, в присутності студентів здійснено опрацювання матеріалів знімання в камеральних умовах за допомогою програми Agisoft PhotoScan та отримано ортофотоплан та цифрову модель рельєфу відзнятої території. Всього за такий короткий час було отримано метадані з 6 мільйонів точок місцевості і це ще не на самих високих налаштуваннях якості.

    Студенти коледжу з великою цікавістю стали учасниками даного майстер-класу, змістовного відкритого заняття, що дав їм розуміння перспектив розвитку технологій обраної галузі взагалі та власного працевлаштування зокрема, в майбутньому. Особливо активно проявила себе студентка випускної 42-З групи Вікторія Покотило, яка спільно з майбутнім керівником Олегом Качановським, прийняла рішення використати результати проведених вимірювань під час виконання навесні 2019 року дипломного проекту молодшого спеціаліста. Також активно задавали питання Анастасія Бєлоконь, Ганна Бабич та навіть студенти молодших курсів Інна Чеботарьова, Тетяна Ворожбит та інші, які за власної ініціативи теж відвідали відкритий захід.

     На завершення декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков окреслив можливості продовження навчання випускникам коледжу у базовому навчальному закладі – Національному університеті біоресурсів і природокористування України та запросив їх на День відкритих дверей, що відбудеться 21 березня 2019 року.

Вадим Люлючик,
завідувач технічного відділення ВСП «Рівненський коледж НУБіП України»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook