Обговорюємо проблеми здійснення публічних закупівель землевпорядних, землеоціночних та топографо-геодезичних робіт

15 жовтня 2018 року

     Минулого тижня на факультеті землевпорядкування в черговий раз відбувся науково-практичний семінар з актуальних питань землеустрою та геодезіі. Цього разу тематика стосувалася доволі важливого для галузі питання - публічних закупівель землевпорядних, землеоціночних і топографо-геодезичних робіт. Слід відзначити, що державний та місцеві бюджети залишаються вагомим джерелом фінансування землевпорядної та геодезичної галузі в Україні. І хоча у останні роки практично усі закупівлі здійснюються через електронну систему "PROZORRO", проблемні питання виникають на всіх етапах - від підготовки технічного завдання до приймання виконаних робіт.

    Вже традиційно співорганізаторами заходу виступили Асоціація «Земельна Спілка України» та ГО "Асоціація фахівців землеустрою України".

     На початку семінару декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков окреслив найбільш важливі теми семінару, серед яких виокремив роль державного і місцевих бюджетів у фінансуванні землеустрою в Україні; слабкі місця організації електронних публічних та державних закупівель у системі «ProZorro»; встановлення кваліфікаційних вимог до землевпорядників, оцінювачів та геодезистів як виконавців робіт; принципи ціноутворення та планування видатків розпорядниками бюджетних коштів; формування технічних завдань та договірної документації. Одне із найважливіших питань, на яке мають дати відповіді експерти - чи існує межа між здоровою конкуренцією та демпінгом? Як оцінити якість виконаних робіт замовником?

     У своєму виступі голова правління ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець відзначив, що поширеною практикою стала стратегія окремих проектних організацій виграти тендер "за будь-якої ціни", а вже потім розбиратися, чи може компанія скласти проектну документацію. Лише подив викликають ситуації, коли переможець тендеру вже на наступний день починає шукати "субпідрядників" для виконання своєї роботи. Це є яскравим свідченням того, що, прагнучи до відкритості електронного аукціону, не слід забувати про здоровий глузд при кваліфікації учасників.

     Президент Асоціації "Земельна Спілка України" Андрій Кошиль зауважив, що окрім проблем із здійсненням закупівель через систему "Prozorro", є проблеми із закупівлями у міжнародних організаціях. Подекуди, через низьку кваліфікацію персоналу розпорядника коштів, він не може чітко сформулювати мету закупівлі, а її очікуваний результат не завжди формулюється у відповідності до вимог профільного законодавства.

     Наступним слово тримав завідувач кафедри землевпорядного проектування, доктор економічних наук Андрій Мартин. На його думку, закупівлі послуг із землеустрою завжди були доволі непрогнозованою справою, як для замовника, так і виконавця робіт. По-перше, сьогодні відсутні цінові орієнтири на виконання топографо-геодезичних і землевпорядних робіт (невідомо, яка саме буде ціна закупівлі), а ціна конкурсних пропозицій від виконавців робіт може різнитися в рази. По-друге, замовника робіт найчастіше цікавить не проектна документація, а результат певних адміністративних дій - як-то зареєстрована у кадастрі ділянка чи прийняте розпорядником земель рішення. Більш того, розпорядник коштів, подекуди, навіть не знає, яку документацію краще замовити, а помилка виявляється вже на етапі публікації тендеру. По-третє, кваліфікаційні вимоги до учасників формуються по різному - від гранично ліберальних до виписування їх під конкретну організацію чи особу. Завершуючи, Андрій Мартин наголосив, що замовник, зазвичай, не в змозі оцінити якість виконаних робіт самостійно, що призводить, у випадку неякісно виконаних робіт, до повторних витрат коштів державних та місцевих бюджетів на виправлення помилок.

     Також Андрій Мартин зазначив, що "Prozzoro" не є ідеальним майданчиком, а економія під час проведення процедури закупівлі є доволі сумнівною, адже якщо очікувана ціна закупівлі була сильно завищена, навіть після торгів вона залишається вищою за ринкову. Можливі зловживання під час неконкурентних і допорогових закупівель, а також при укладенні додаткових угод про підвищення ціни вже після проведення закупівлі.

     На завершення своєї доповіді він запропонував низку заходів, які необхідно враховувати при виконанні робіт із землеустрою та оцінки земель за публічні кошти. Перш за все, без радикальної дерегуляції та спрощення проведення землеустрою відсутні гарантії успішного завершення робіт. Дерегуляція дозволить значно здешевити проведенням робіт, активізувати ринок завдяки покращенню доступності інженерних послуг. Потрібно також встановити індикативні ціни на виконання робіт, які б могли використовуватися розпорядниками коштів.

    Варто запровадити механізми незалежної оцінки якості робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт (рецензування, наукова-технічна експертиза, натурна перевірка тощо).

     Менеджер з розвитку бізнесу ТОВ «ВІНД ПАУЕР» ДТЕК Євген Паценко зазначив, що «багато чого залежить, як від виду документації, так і від можливості підтвердження реєстрації земельної ділянки, якщо це, наприклад, приватна власність. На сьогодні щодо реєстрації та закупівлі земельних ділянок єдиного підходу не існує».

     А ось начальник управління оренди землі та міського земельного кадастру КМДА Олександр Ткаченко сказав, що «у цьому питанні насамперед все залежить від бажання замовника та його зусиль. Якщо замовник зацікавлений, то орагни самоврядування та Держгеокадастр йдуть на зустріч».

     Протягом дискусії присутні обговорили проблеми кваліфікації землевпорядників, оцінювачів та геодезистів як виконавців робіт, де було зазначено, що саме через некваліфікованість деяких робітників на підприємствах, органах самоврядування існують проблеми із закупівлею та реєстрацією земельних ділянок.

     По завершенню учасники семінару зробили висновок, що у сфері землеустрою безумовно існують проблеми, які вимагають удосконалення правового регулювання як здійснення публічних закупівель, так і безпосереднього виконання землевпорядних, землеоціночних та топографо-геодезичних робіт.

     Пряма трансляція семінару традиційно йшла у мережі Facebook і доступна за посиланням.


Анастасія Матейченко,
студентка факультету землевпорядкування 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook