Яблучний Спас і університетський плодоовочевий полігон для студентів
2018 рік видався щедрим на врожай ягідних і плодових культур. Нині на передній план виступає яблуня. Гілки вгинаються від крупних зелених, жовтих, червонобоких плодів. Саме час згадати Яблучний Спас.
Отож, 19 серпня, неділя. Другий за ліком Спас – Яблучний, який за християнським календарем іменується Преображення Господнє. Це – традиційне свято врожаю, день, з якого, згідно з повір'ями, природа розвертається від літа до осені і зими. На Яблучний Спас прийнято святити в церкві не тільки яблука, але й інші фрукти та овочі – груші, виноград, сливи, персики, а також помідори і моркву, пучки колосків жита і пшениці. Все, що, власне, і складає основу навчально-дослідного поля «Плодоовочевий сад» кафедри садівництва.
Та й взагалі, чи не здається вам, що саме з… яблука можна вести відлік існування людства на землі? Адже саме його змій-спокусник підсунув Єві з Адамом. А якщо серйозно, то, за даними британських вчених, найкориснішим плодом на планеті є яблуко.
НДП «Плодоовочевий сад» кафедри садівництва – підрозділ унікальний: студент тут має можливість не лише побачити, а й власними руками виростити саджанець, посадити сад і, головне, побачити та скуштувати його плоди безпосередньо під час навчального процесу, говорить доцент Наталія Шевчук. Яблуневий сад розпочинається з саджанця, який, у свою чергу, складається з підщепи і сортової частини. Саме від підщепи залежить висота дерева, час його вступу у плодоношення, до певної міри розмір і яскравість плодів, урожайність, стійкість до несприятливих факторів довкілля. Сучасні підщепи розмножують вегетативно, а отримують їх у спеціальних відсадкових маточниках. На початку серпня підщепи окулірують. Цієї хірургічної операції майбутніх садівників навчають під час навчальної практики з розсадництва.
Окулірування – це щеплення однією сортовою брунькою, з якої у майбутньому формують крону дерева, долучаються до розмови третьокурсники-практиканти Денис Ананко і Олег Бійчук. Ми також доглядаємо за маточником, шкілками саджанців тощо. Все це ляже в основу випускних бакалаврських робіт.
Наразі у саду можна побачити різні типи насаджень яблуні – карликові, які починають плодоносити на другий рік після садіння, напівкарликові. Привабливо також виглядають і старі дерева знаменитого сорту Слава переможцям. Цікавими і дуже цінними для виробництва є сорти, імунні до хвороб, адже їх потрібно обприскувати у рази менше, ніж традиційні. У саду можна ознайомитись із такими сортами, як Ремо, Ренора, Оріон, Сіріус та іншими, які декілька років тому завіз і виростив доцент Василь Гонтар. Все, що є у світі кращого стосовно яблунь, представлено тут, з гордістю говорить він.
І якось не віриться, що ще якихось двадцять років тому на місці, де нині представлений навчальний макет інтенсивних насаджень на слабкорослинних підщепах, стояли хащі. І хочеться, аби наші садоводи повторили успіх 2010 року, коли НДП «Плодоовочевий сад» увійшло до числа кращих в Україні.
Щодо традиційних страв, якими пригощають на Яблучний Спас, то це запечені яблука, пироги і млинці, ділиться знанням народних традицій лаборант Оксана Ірматова. До речі, вважається, що яблука, вжиті на це свято, приносять здоров'я і достаток. Так що поспішіть, адже день закінчується…
Валентин Обрамбальський