ПЛІДНА СПІВПРАЦЯ. «ЛІСІВНИКИ-ПРАКТИКИ ТА ЛІСІВНИКИ-НАУКОВЦІ ЗАКЛАДАЮТЬ МІЦНУ БАЗУ МАЙБУТНІХ ЛІСІВ ВІННИЧЧИНИ»

18 червня 2018 року
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ. Вінницьке ОУЛМГ. ДП "Тульчинське ЛГ" та ДП "Гайсинське ЛГ"

 ПЛІДНА СПІВПРАЦЯ. «ЛІСІВНИКИ-ПРАКТИКИ ТА ЛІСІВНИКИ-НАУКОВЦІ ЗАКЛАДАЮТЬ МІЦНУ БАЗУ МАЙБУТНІХ ЛІСІВ ВІННИЧЧИНИ»

         14-15 червня 2018 року спільно з професорсько-викладацьким складом кафедри лісівництва і кафедри біології лісу та мисливствознавства навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України та керівництвом Вінницького ОУЛМГ було організовано науково-практичний семінар на тему: «Лісівничо-екологічні методи, досвід та перспективи ведення лісового господарства у дібровах Вінницького ОУЛМГ» який був проведений на базі ДП «Тульчинське ЛМГ» та «Гайсинське ЛГ».
Активна співпраця між Вінницьким ОУЛМГ та відповідними кафедрами ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБІП України щодо створення демонстраційних ділянок постійних пробних площ з екологічно орієнтованого ведення лісового господарства розпочалася ще у 2006 році.
На базі ДП «Тульчинське ЛМГ» кафедрою лісівництва закладено дослідні ділянки щодо поліпшення складу дубових насаджень рубками догляду зі сприянням посиленню плодоношення дуба та появи його природного поновлення і формування цільового деревостану за параметрами, наближеними до природного стану із застосуванням групово-поступових та рівномірно-поступових рубок (рис. 1).


Рис. 1. Обговорення впровадження системи несуцільних способів рубок головного користування

     На лісових ділянках Брацлавського лісництва учасники семінару обговорили питання формування високопродуктивних дубових насаджень рубками догляду, сприяння плодоношенню дерев дуба для майбутнього поновлення насаджень природнім шляхом.
Начальник Вінницького ОУЛМГ Бондар Анатолій Омелянович. зупинився на питаннях формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень за участю дуба звичайного, а також, у зв’язку з глобальним потеплінням, впроваджувати на майбутнє й такі деревні види, як горіх чорний та берека, що дозволить підвищити стійкість мішаних дубових насаджень у майбутньому. Учасники семінару, оглянувши ділянки дуба звичайного різних років створення, переконалися у високій ефективності проведення лісокультурних заходів. При чому Анатолій Омелянович підкреслив, що лісівники Вінниччини відходять від усталених порядків агротехніки посадки лісових культур. А саме, механізована підготовка ґрунту перед посадкою здійснюється утворенням борозни, потім культиватором КЛБ-1,7 відбувається нагортання відваленого родючого шару ґрунту (рис. 2) куди і висаджуються сіянці дуба, крім цього така операція забезпечує чудову аерацію ґрунту та його рихлення для кращого укорінення сіянців, при чому культури створюються із шириною міжрядь 3-4 м, а не 6-8 як це було раніше, що дозволяє збільшити долю участі дуба у насаджені та його запас майже удвічі.


Рис. 2. Лісові культури дуба звичайного з горіхом чорним, створені висаджуванням сіянців у гребінь

    Підсумовуючи проведену спільну роботу, начальник ВОУЛМГ Бондар А.О. підкреслив, що ліси для лісівників є не тільки кінцевим продуктом, як це сприймає пересічний громадянин. А перед тим, як його отримати, потрібно прикласти чимало зусиль щодо відновлення лісу, його подальшого вирощування та догляду. Бо ліс – це складний природний біокомплекс і він потребує постійної уваги лісівників, як науковців так і практиків-виробничників завдяки яким, власне, і примножуються лісові ресурси.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook