Публічна дискусія «Національні травми: чи відлунюють вони у житті сучасників, і чи є шлях до зцілення?»

5 червня 2018 року
3 червня 2018 року науково-педагогічні працівники кафедри міжнародних відносин і суспільних наук та студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» долучились до публічної дискусії на базі Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» «Національні травми: чи відлунюють вони у житті сучасників, і чи є шлях до зцілення?»
 
 
На обговорення громадськості було представлені наукові доробки українських науковців та психотерапевтів: доктора психологічних наук, провідного наукового співробітника Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, директора Mental Health Solutions Віталія Климчука та доктора психологічних наук, завідувачки кафедри клінічної психології Українського католицького університету Вікторії Горбунової, які в рамках наукового проекту «Голодомор 33: Розбити тишу» вивчали психологічні наслідки трансгенераційної травми поколінь на прикладі Голодомору.
 
А також Кеті Карут – історикині, культурологині, авторки книги «Почути травму», професорки гуманітарних наук Корнельського університету ім. Френка Х.Т. Родса (Ітака, США), яка поділиться власними думками та спостереженнями щодо теорії лікування травми, появи і усвідомлення травми в нашій культурі та її тривалого впливу на ставлення до людських страждань і наше розуміння світу.
 
 
 
Учасники дискусії дійшли висновку, що біль і травму Голодомору в Україні не повністю проговорено і осмислено, а наслідки відбиваються на нашій поведінці, звичках, поглядах, переконаннях. Для виведення України з постгеноцидного простору, зцілення від травми  слід ще і ще раз обговорювати цю проблему в сім’ї, родині, соціальній спільноті, суспільстві в цілому та отримати при цьому реакцію розуміння та співпереживання травматичної події. 
 
Наталія Кравченко, 

доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook