Нові можливості реалізації інтелектуального потенціалу вчених університету – науково-експертна діяльність

3 травня 2018 року

      Реалізуючи місію університету у суспільному житті країни, як дослідницької інституції, що створює, систематизує, зберігає й поширює сучасні наукові знання для покращення якості життя людей; забезпечує підготовку здобувачів вищої освіти європейського і світового рівня, інтелектуальний та особистісний розвиток, відбулася робоча нарада щодо організації роботи новоствореного Науково-експертного центру НУБіП України.

     Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що нові можливості, що відкриваються для університету у зв’язку зі створенням Центру в структурі Наукового парку є надзвичайно актуальними та відповідають світовому досвіду. Саме університети мають виступати потужними експертними установами, де питання дослідництва, розробки методології проведення експертиз, підготовки та підвищення кваліфікації фахівців-експертів є відповіддю на гострі запити суспільства. Метою діяльності Центру є створення умов для безпосереднього спілкування та налагодження професійних контактів серед професіоналів з питань експертиз біоресурсів і природокористування, надання кваліфікованої професійної оцінки (роз’яснень, експертних висновків, рецензій) для широкого кола замовників з нагальних питань функціонування інституту експертизи в Україні, реалізації потужного інтелектуального потенціалу вчених, інших питань держави і права, удосконалення чинного законодавства тощо.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, якому доручено координувати роботу Центру, спрезентував основні напрями діяльності нового підрозділу (експертний, тренінговий, інформаційно-консультативний, науково-дослідний), структуру та функціональну схему, спектр експертних досліджень та очікувані переваги й результати діяльності (соціально-психологічні, науково-освітні, фінансово-економічні).

     Про законодавче забезпечення експертної діяльності з доповіддю виступив один із стейкхолдерів створення в університеті Науково-експертного центру – голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва Ігор Покотило. Саме він і став головним респондентом за обговорення діяльності центру.

  

     Актуальність, великий інтерес та важливість відносно нового виду діяльності засвідчує майже годинне обговорення цього питання, у якому взяли участь вчені з різних підрозділів університету Микола Доля, Валерій Ушкалов, Ольга Якубчак, Андрій Мартин, Андрій Білоус, Роман Шестопалка, Юлія Краснова, Оксана Тонха, Євгенія Калюга та інші. Питання засвідчили високий професійний рівень наших вчених, частина з яких вже має досвід експертної діяльності, та пов’язані із аспектами законодавства, статусу експертів, регламентів роботи, рівня відповідальності експертів, початку роботи, методології експертної діяльності, валідації результатів, реєстру методик, фінансування експертиз, професійного страхування тощо.

     Підсумовуючи засідання ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив актуальність та важливість започаткованої роботи, у якому вчені університету виступатимуть першопрохідцями, визначив програму подальших кроків та терміни їх виконання у роботі Науково-експертного центру університету.

Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook