Перед початком польових робіт НДГ провели координаційну раду…

7 квітня 2018 року

      Напередодні початку польових робіт сезону 2018 року у НДГ Великоснітинське ім. О.В. Музиченка відбулося засідання координаційної ради з питань стратегії та особливостей цьогорічних сільгоспробіт. На зсіданні були присутні директори НДГ, головні спеціалісти, бухгалтерська служба. Також в засіданні прийняли участь директор НДІ фітомедицини, біотехнологій та екології доктор с.-г. наук Тетяна Патика, завідувач кафедри екобіотехнологій та біорізноманіття професор Микола Патика із викладачем цієї ж кафедри канд. с.-г. наук Олександром Колодяжним, начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський, ст. науковий співробітник НДЧ Ірина Артемчук. Для участі у засіданні був запрошений співробітник Інституту мікробіології ім. акад. Заболотного доктор біологічних наук Ігор Драговоз.

     У своєму вступному слові В. Туринський наголосив, що цього року НДГ добре підготувалися до весняно-польових робіт: завершено ремонт техніки, закуплені за тендерами добрива, засоби захисту рослин, пальне, є принципові домовленості за надання господарствам необхідних послуг. Є надія на дружний початок весняно-польових робіт і вдалий кінцевий результат. Він наголосив на необхідності більш активного залучення студентів у виконання польових робіт, налаштування та ремонт техніки, створення тимчасових студентських груп для вирощування окремих культур або виконання будь-яких технологічних операцій.
     Тетяна Патика підтримала ідею і розповіла про результати роботи НДІ із залучення студентів до виконання наукових проектів у НДГ та про плани на найближчий час.

     Далі слово було надано гостю – доктору Ігорю Драговозу. Він познайомив присутніх з власною розробкою комплексного препарату Містер Ліпкер, що поєднує в собі функції стимулятора росту, біологічного прилипача та добрива з вмістом необхідних рослині мікро- та мікроелементів. Препарат досить дешевий, але ефективність його підтверджена багатьма дослідженнями, як в лабораторних умовах Інституту мікробіології, так і на виробництві. Ще однією перевагою препарату є можливість активізувати фізіологічні механізми протидії рослини стресу, зокрема посусі, що стало актуальним останні роки. Обговорення можливостей застосування цього препарату в НДГ в цьому році викликало жваву дискусію спеціалістів-рослинників.

     З презентацією свого мікробного препарату виступили завідувач кафедри екобіотехнологій та біорізноманіття професор Микола Патика та викладач цієї ж кафедри Олександр Колодяжний. Були представлені нові результати застосування препарату Екстракон у виробництві та останні лабораторні дослідження. Виробничники НДГ підтвердили наміри подальшого застосування препарату у 2018 році для обробки насіння та в період вегетації. Було визначено, що протягом квітня-травня кафедрі необхідно виготовити та передати в НДГ біля 3000 л препарату Екстракон, який господарства отримують на безоплатні основі.
     Наприкінці зібрання директори та агрономи ще раз скоординували свої плани щодо першочергових польових робіт.

   Після закінчення роботи координаційної ради учасники відвідали об’єкт майбутнього виробничого приміщення навчально-науково-виробничої лабораторії з виготовлення препарату Екстракон, що нині реконструюється у НДГ Великоснітинське. На даний час завершено будівництво нового даху, проведено перепланування приміщення, реконструйовані непотрібні перегородки, вікна, двері. Роботи ще дуже багато, але взяті темпи радують і дають сподівання на виконання їх у намічені строки.

Ірина Артемчук,
старший науковий співробітник НДЧ

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook