Реалізація програми «Голосіївська ініціатива – 2020» та робота на підтвердження статуту національного – лейтмотиви співбесід з керівниками структурних підрозділів

16 січня 2018 року

     Співбесіди з керівниками структурних підрозділів продовжилася з короткого звіту і окреслення перспектив колективу навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження. Його директор Володимир Козирський закцентував на контингенті студентів. Останні тенденції показують зменшення цікавості молоді до спеціальностей, де потрібні ґрунтовні знання з математики і фізики, про це свідчить кількість випускників шкіл, що складають з цих дисциплін ЗНО. Додається до цього і демографічна ситуація. Проте інститут активно веде профорієнтаційну роботу, вже є база з 390 чоловік, які висловили бажання вступати до НУБіП на інженерно-енергетичні спеціальності. Керівництво також звертає увагу на недостатню підготовку випускників коледжів, які входять до структури університету. Серед завдань на 2018 рік: облаштування по одній лабораторії на кожній з кафедрі сучасним обладнанням, ліцензування спеціальності «Теплоенергетика». Проректор Вадим Ткачук зауважив на необхідності розробки повністю англомовної магістерської програми, яка буде користуватися попитом, оскільки інститут має потужні міжнародні зв’язки, зокрема з поляками. Ректор Станіслав Ніколаєнко підбиваючи підсумки, закликав керівництво ННІ дотримуватися нового курсу розвитку університету: ще раз підняти питання ролі кафедри, кожного професора і викладача та не зупинятися в профорієнтаційній роботі.

     ННІ післядипломної освіти представила команда менеджерів на чолі з директором Марією Кулаєць. Минулого року інститут суттєво поліпшив матеріальну базу, розширив кількість контингенту студентів, слухачів курсів підвищення кваліфікації, запровадив атестацію знань української мови для держслужбовців та претендентів на державну службу. Серед проблемних питань: співпраця з іншими факультетами щодо залучення студентів на другу вищу освіту, брак місць в гуртожитку і відсутність в ньому інтернету. Проректор Вадим Ткачук запропонував підготувати проекти для участі в конкурсі Мінрегіонбуду щодо навчання новообраних керівників об’єднаних територіальних громад.

 

 

     На зменшенні контингенту зупинився і директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. На разі зусиллями кафедр проведена профорієнтаційна робота і зібрана база зі 110 випускників шкіл, які бажають навчатися на спеціальностях інституту. Така ситуація підштовхує до організаційних висновків, тому в цьому році вчена рада ННІ розглядатиме питання оптимізації кафедр з 10 до 7. Решта ж показників, зокрема в науці, матеріально-технічній базі, участі і перемогах в олімпіадах колектив спрацював краще попереднього року. Перший проректор Ігор Ібатуллін звернув увагу керівництва на необхідності різкого збільшення публікацій в журналах, які входять до міжнародних наукометричних баз.

     Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук разом зі командою управлінців представив здобутки колективу у 2017 році. Значно розширився контингент студентів, збереглася висока якість вступників, і перелік спеціальностей, набір на які цього року здійснювався вперше. Викладачі і студенти брали активну участь у житті університету, достойно представляли його у всеукраїнських олімпіадах, наукових конкурсах, а також спортивних і культурно-масових заходах. Позитивний імпульс отримала і наукова робота – факультет має два проекти, які перемогли у конкурсі Міністерства освіти і науки. Серед завдань на 2018 рік здійснення набору на спеціальність «Журналістика», впровадження англомовних магістерських програм. Проректор Сергій Кваша зауважив, що факультет є найбільшим за чисельністю викладачів і кількістю спеціальностей та запропонував розглянути можливість включення до навчальних планів технологічних дисциплін. Також значного посилення потребує студентський спорт. Проректор Вадим Ткачук запропонував зробити широкий і професійний промоушн курсів англійської мови для здачі іспитів на рівень В2.

     Амбітну ціль – мати групу іноземних студентів – буде досягати факультет конструювання і дизайну, про що доповів декан Зиновій Ружило. Окрім цього розширюються міжнародні зв’язки з Туреччиною, Францією, Естонією, підписані угоди з вишами цих країн і ведеться активна наукова робота. У 2017 році 11 студентів стали призерами всеукраїнських олімпіад і конкурсів наукових проектів, що свідчить про належну якість освітнього процесу. Підтверджує цей факт і те, що всі студенти випускових курсів магістратури працевлаштовані, при чому за спеціальністю. Факультет має найкращу динаміку публікацій статей в журналах, що входять до SCOPUS. З 28 до 44 зріс індекс цитованості. Гостре питання – оновлення матеріально-навчальної бази кафедри механіки. Проректор Сергій Кваша поцікавився, яким чином факультету вдалося зберегти динаміку набору студентів. Зиновій Ружило відповів: спрацював комплексний підхід, а також «бонус від декана» для студентів, які залучатимуть на навчання випускників шкіл.

 

 

     Ще більш амбітну мету має декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Вадим Кондратюк: до 2020 року наростити чисельність студентів до 1500 осіб. І це реально. Один з вагомих аргументів на користь – оновлення матеріально технічної бази. На факультеті облаштовані всі лекційні аудиторії і в цьому році перед кафедрами стоїть завдання осучаснити по одній лабораторії. Зараз же увага прикута до ННЦ водних біоресурсів. В цілому колектив спрацював добре і це видно знову ж таки з устремлінь в оновленні навчально-наукової бази, наукових дослідження і, головне, в перемогах студентів на олімпіадах.

 

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова в своїй звітній доповіді розпочала з чисельності студентів. Спеціальності, представлені в цьому структурному підрозділі, користуються постійним попитом, тому не випадково кожного року зростає кількість бажаючих отримати вищу освіти з інформаційних технологій. Проте в найближчий період в планах керівництва факультету провести активну рекламу серед випускників коледжів, аби заповнити ліцензійний обсяг на 2 курсі. Разом з тим негативна тенденція вступу до магістратури – випускники бакалаврату працевлаштовуються, а ті, що навчалися за іншими спеціальностями не впевнені у своєму рівні математичного апарату. Звідси і завдання для факультету – активна профорієнтаційна роботу серед випускників бакалаврату інших університетів. Кафедри розширюють міжнародну діяльність і співпрацю з роботодавцями, постійно оновлюється навчальна база. Олена Глазунова подякувала ректорату за можливість розмістити аудиторно-лабораторний фонд в рамках одного приміщення навчального корпусу №15, разом з тим колектив просить допомоги у вирішенні господарських питань – замінити підлогу.

 

     Факультет ветеринарної медицини традиційно користується високим попитом серед абітурієнтів, зазначив декан Микола Цвіліховський, презентуючи результати діяльності у 2017 році. Це дає можливість відібрати найкращих студентів і збільшувати щорічно набір. І це не лише данина моді – кафедри постійно розширюють мережу баз практик, оновлюють діяльність клініки «Ветмедсервіс», тобто наявність найсучасніших практичних знань є запорукою успіху випускників, зазначив Микола Цвіліховський. Оновлення, осучаснення діяльності факультету у виконанні основної місії – навчанні висококваліфікованих працівників, торкнулося всіх сфер – від ремонтів кімнат у гуртожитках до відпрацювання навчальних планів з радою роботодавців факультету. І болюче питання – опалення навчального корпусу №12 також вирішене – встановлений автоматизований теплопункт, який окрім рівномірного обігріву дає й значну економію.

 

     Здобутки, плани і вузькі місця в діяльності механіко-технологічного факультету декан Ярослав Михайлович представив в розрізі кафедр. На жаль, інтенсивність роботи нерівномірна, що і, мабуть, впливає на зниження кількості студентів, які вступили на факультет в 2017 році. Разом з тим, виконуючи програму розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020», науковці і викладачі ведуть активну міжнародну діяльність, переймаються оновленням лабораторного обладнання, провадять інноваційний науковий пошук. Перший проректор Ігор Ібатуллін зауважив на недостатньому залученні науковців до участі в конкурсі наукових проектів, низькій публікаційній активності, а, головне, – кадровій роботі. Такий потужний інженерний факультет повинен перейматися молодою фаховою зміною. Завершилась розмова проханням декана Ярослава Михайловича розглянути можливість підпорядкування кафедр культурології та фізичного виховання проректору, а не якомусь з факультетів.

     Перспективи факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК представила декан Лариса Баль-Прилипко. Одне з головних завдань на 2018 рік – відкриття спеціалізації «Нутріциологія» в магістратурі. Завдяки цьому ми станемо унікальними на ринку підготовки кадрів в галузі. Також на базі факультету буде проводитися всеукраїнська студентська олімпіада з якості, стандартизації та сертифікації.

     У співбесідах з керівниками структурних підрозділів піднімалися також питання підготовки до відзначення 120-річчя з дня заснування університету, поліпшення показників за критеріями національного університету тощо. На цьому завершився другий день. Далі буде…

Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook