16 вересня – День винахідника і раціоналізатора України

16 вересня 2017 року

     3-6-9-24. Що означає цей цифровий ряд для винахідників і раціоналізаторів? Зрозуміло. Третя субота вересня, 24 раз. 

  Якщо серйозно, то відповідно до Указу Президента України від 16 серпня 1994 року № 443/94 в Україні відзначається свято винахідників і раціоналізаторів щорічно у третю суботу вересня.
     Кожна розвинена країна світу розглядає розвиток інноваційної діяльності як необхідний чинник швидкої адаптації до формування нового технологічного укладу та постіндустріального суспільства. Не випадково, що патентна активність громадян у кожній країни є одним із критеріїв різноманітних рейтингових оцінок та значень, порівняння яких визначає імідж і привабливість для вкладання інвестицій.
     За даними агентства Bloomberg, яке склало рейтинг країн з найбільш інноваційною економікою світу Bloomberg Innovation Index, цьогоріч, на першому місці, серед 200 оцінених економік, незмінно залишилася Південна Корея, Швеція піднялася на другу позицію, третє місце посіла Німеччина (2016-го року була на другому місці), четверте – Швейцарія, Фінляндія закрила першу п'ятірку 2017 року.
     Україна за оціненими критеріями (частка на дослідження і розробки у ВВП країни, виробництво продукції з високою доданою вартістю, продуктивність, концентрація високотехнологічних компаній, рівень розвитку вищої освіти, кількість дослідників на 1 млн населення, патентна активність) потрапила до ТОП-50 країн світу, посівши 42 позицію.

     Аналізуючи статистичні дані Укрпатент щодо кількості об’єктів інтелектуальної власності (промислова власність), можна відзначити, що внесок освітніх і наукових установ помітний.

Рис. Динаміка надходження заявок на патенти та корисні моделі від національних заявників (Укрпатент)

       Кількість заявок на винаходи та корисні моделі, поданих закладами освіти й науковими організаціями (Укрпатент)

     Серед ВНЗ України наш університет протягом багатьох років впевнено займає лідируючі позиції за кількістю поданих заявок на винаходи і корисні моделі та отриманих охоронних документів.

     Нині науковці університету активно працюють на ниві отримання різних наукових продуктів: створені сорти і гібриди культур, розроблені нові елементи технологічних процесів в агропромисловому комплексі, живильні середовища, рецепти харчових продуктів.
    У галузі тваринництва і харчових технологій хочеться відзначити розробки колективу під керівництвом професора Юрія Сухенкатехнології виробництва дизельного палива з відходів – жирів рослинного і тваринного походження.
    Розробки в області сільськогосподарської радіології під керівництвом професора Валерія Кашпарова зосереджені на аспектах вивчення поведінки цезію, стронцію, америцію в різних ґрунтах, рослинах, переходу в продукцію тваринництва і наступних прикладних розробках щодо контрзаходів, моніторингу для забезпечення радіаційної безпеки.
    Серйозні наукові результати колективу під керівництвом професора Миколи Чаусова отримані з питання модифікації властивостей високоміцних титанових сплавів (БТ23) за рахунок оптимізації параметрів ударно-коливального навантаження. Зокрема розроблено новий спосіб імпульсного введення енергії в сплав, який дозволяє на 30-35 % збільшити показник пластичної деформації при збереженні міцності.
      Створено Єдину інформаційну систему поширення національної шкали часу з використанням ІР-технологій (професор Валерій Коваль).
     В області деревообробки отримана нова розробка, яка дозволяє виробляти композитні плити з відходів, міцніше поширених зараз ОСБ плит (професор Олена Пінчевська).
     У Всеукраїнському конкурсі «Винахід року – 2016» та на урочистому заході, присвяченому Всесвітньому дню Інтелектуальної власності 21 квітня 2017 р., комплекс винаходів та корисних моделей вчених нашого Університету «Способи та пристрій для визначення концентрації мікроелементів у водних розчинах» отримав винагороду у галузевій номінації "Екологія" (Володимир Копілевич, Ігор Суровцев, Валентина Галімова, Надія Прокопчук).
     Винахідницька діяльність в університеті продовжується. На 1 вересня 2017 р. отримано 177 охоронних документів на об'єкти інтелектуальної власності. Проводиться робота з комерціалізації розробок. На даний момент укладено 2 ліцензійних договори на сорти суниці садової, ріпаків.
     На офіційному сайті університету створений новий розділ «Наука для бізнесу», у якому всі зацікавлені інвестори можуть ознайомитися із напрямами та результатами наукових досліджень і розробок, переліком отриманих патентів.

    У День винахідника та раціоналізатора всіх людей творчого характеру, співробітників університету, що присвятили своє життя науково-технічному прогресу, вітаємо зі святом!
   Ваша наполегливість і завзятість служать вирішенню актуальних проблем науки і техніки, роблять ефективнішою національну економіку. Віримо, що творча енергія українських винахідників буде сприяти поліпшенню життя наших громадян і підняттю міжнародного авторитету України як держави з потужним інтелектуальним потенціалом.

     Вельмишановні винахідники, міцного вам здоров’я, невичерпного натхнення, прагнення до пізнання незвіданого і нових відкриттів!

Володимир Отченашко, Наталія Малаховська,
науково-дослідна частина

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook