Червнева вчена рада затвердила звіти про міжнародну діяльність університету та Рівненського коледжу НУБіП

21 червня 2017 року

     21 червня відбулося останнє у цьому навчальному році засідання вченої ради університету. На ньому розглядалися кілька звітів: підсумки роботи вишу за місяць, виконання програми розвитку «Голосіївська ініціатива» в Рівненському коледжі НУБіП України та в рамках міжнародної діяльності університету.

     За словами ректора Станіслава Ніколаєнка, місяць, що минув, був не менш насичений подіями, як і попередні. Перш за все, це відзначення Дня університету. Інформація про подію була широко висвітлена у ЗМІ. А це великий плюс напередодні вступної кампанії. Та ще й свято відвідали роботодавці, випускники і майбутні вступники. Також на нашій базі відбулося засідання комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, де піднімалися актуальні питання вищої освіти. А в Заліщицькому аграрному коледжі імені Є. Храпливого пройшов семінар для керівників відокремлених підрозділів. Станіслав Ніколаєнко разом із директором Немішаївського агротехнічного коледжу Володимиром Альохіним вивчали досвід організації практичного навчання на прикладі центру «Дойла» (Німеччина). Підсумком цього візиту стала домовленість про підтримку організації подібної бази практик в Немішаєво. Щодо наукової роботи, то маємо 25 заяв на патенти та корисні моделі. Завдяки підвищенню публікаційної активності викладачів, зміцніли позиції університету в рейтингу ТОП-200. Наразі завершилася літня сесія, факультети та інститути готуються до випусків. Триває облаштування території університету, ремонтні роботи в корпусах і гуртожитках.

 

     Традиційно вчена рада заслухала наукову доповідь. Цього разу йшлося про науково-технічні аспекти кондиціювання води макро- і мікроелементами, які представив присутнім професор Віктор Максін. За його словами, наша країна знаходиться на одному з останніх місць за показником забезпечення кількістю води на душу населення. І більша частина води в регіонах – привозна. Є ще й проблема з непридатністю води до споживання. Вирішити її можливо за допомогою різноманітних методів очищення. Як приклад, професор навів кондиціювання, тобто коригування її фізичних і хімічних властивостей, а також знезараження. Доповідь викликала жваве обговорення і багато запитань від присутніх. Ректор Станіслав Ніколаєнко поцікавився думкою доповідача щодо вирішення дефіциту питної води за рахунок її опріснення за допомогою використання сонячної енергії, оскільки цей процес є енергозатратним. На думку доповідача, дистиляція або випаровування – це природній процес, тому ставиться до цього позитивно. Перший проректор Ігор Ібатуллін запитав, яка якість води із водопроводу і скважини. Пити воду із водопроводу не бажано, прозвучало у відповідь. Віктор Максін погодився з тезою, яку озвучив професор Ігор Гудков, що в кінці століття буде керувати та країна, яка матиме найбільші запаси води. Завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов запитав, яку ж воду пити краще? Справа в тому, що вода Дніпровського і Деснянського водоканалів відповідає нормам і проходить ретельну очистку, однак після забруднюється, й іноді небезпечними для здоров’я мікроорганізмами, проходячи через трубопровідні системи. Тому відповідь очевидна. Участь в обговоренні взяли також професори Микола Стародуб та Микола Доля.

 

     Потому вчена рада заслухала звіт про міжнародну діяльність. За словами профільного проректора Вадима Ткачука, від початку року участь у стажуваннях, практиках, навчаннях взяли 1436 студентів, викладачів, аспірантів, науковців. Одним із пріоритетних напрямів роботи є залучення на навчання іноземних студентів. Цьогоріч зараховано 52. Для того, аби збільшити їх кількість, укладено до десяти угод з організаціями-посередниками, що проводять таку роботу. Крім того, оновлено інформаційне поле про різноманітні стажування, гранти, практики. Вже підписано дві угоди про подвійні дипломи. Діють англомовні програми навчання, зокрема, в магістратурі. Також наші колеги беруть участь і в міжнародних грантових проектах. І, відповідаючи на запитання ректора Станіслава Ніколаєнка, названі досягнення стали можливими за активної участі відповідальних за міжнародну діяльність на факультетах та в інститутах. Станіслав Миколайович також наголосив, що в університеті мають бути хоча б кілька спеціальностей, де навчання від першого до останнього курсу всіх дисциплін велося б виключно англійською мовою.

     На вченій раді відзвітував і директор Рівненського коледжу НУБіП України Ярослав Корсун. За його словами, колективом навчального закладу проведена значна робота щодо підвищення якості надання освітніх послуг та поліпшення матеріально-технічної бази. Зокрема, розширено зону WI-FI, модернізовано копм’ютери у лабораторіях, викладачами розроблено близько ста методичних рекомендацій, проводяться ремонтні роботи та облаштування території. Однак необхідно поліпшити профорієнтаційну роботу, якісний склад педагогічних працівників, ліцензувати бакалаврську спеціальність, удосконалити систему практичної підготовки студентів тощо.

     Начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько доповів про результати зрізів знань та анкетування студентів. Успішність – на рівні 100%, якість знань в межах 86%-90%. 98% опитаних задоволені якістю освіти в коледжі.

     Активну участь в обговоренні звіту взяли декани Олена Яра, Анатолій Діброва, Зіновій Ружило. Висловлені ними пропозиції і зауваження стосувалися продовження навчання випускників коледжу в НУБіП, функціонування міжкафедральних лабораторій та ін. Після обговорення вчена рада затвердила звіт.

     Про виконання плану роботи вченої ради на 2016-2017 навчальний рік доповіла учений секретар Оксана Барановська.

     Вчена рада підтримала рішення навчально-методичної ради, які представила начальник навчального відділу Оксана Зазимко, затвердила зміни до правил прийому, про які проінформував відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук, теми докторських дисертацій, звіт про випробування гербіцидів, результати яких представив директор УЛЯБП АПК Валерій Ушкалов, підтримала кандидатури із числа студентів на присудження іменних стипендій та рекомендувала до друку підручники, навчальні посібники, монографії і наукові видання університету.

 

     За результатами таємного голосування вчена рада обрала на посади завідувачів кафедр економічної теорії – Миколу Талавирю, біржової діяльності і торгівлі – Надію Резнік, професорів кафедр автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка – Володимира Осипенка, фізики – Анатолія Відьмаченка, відтворення лісів та лісових меліорацій – Василя Юхновського, лісової таксації та лісовпорядкування – Андрія Білоуса, технології деревообробки – Юрія Цапка.

 

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook