Осінній сезон робіт на блакитній ниві завершено

22 листопада 2016, 19:03

      18 листопада на рибдільниці навчально-науково-виробничої лабораторії рибництва кафедри аквакультури завершено черговий етап робіт з осетрівництва – проведено інвентаризацію маточного поголів’я стерляді перед її зимовим утриманням в басейнах експериментальної установки із замкнутим водопостачанням. У роботах взяли участь доцент кафедри аквакультури Василь Коваленко, аспірант Олена Поплавська і студент першого курсу магістратури зі спеціальності Андрій Миголь.


Доцент Василь Коваленко і аспірант Олена Поплавська

Студент 1 курсу магістратури Андрій Миголь

     Вони провели інвентаризацію маточного поголів’я стерляді, відібрали проби гонад у плідників для оцінки стану їх зрілості, поновили індивідуальні підвісні мітки на грудних плавниках риб. Фахівці визначили кількість зрілих самиць і самців, від яких у наступному році буде отримано потомство стерляді, що дасть змогу заздалегідь спланувати обсяг робіт зі штучного відтворення цієї риби у наступному році.


Щуп з овоцитами на 4-й стадії зрілості

     Аспірант Олена Поплавська також провела черговий експеримент з перевірки анестезуючого впливу суспензії гвоздичної олії на самиць стерляді в умовах низької температури води. Вона застосувала різні дози цього препарату, зафіксувала час входження риб у стан анестезії та виходу з нього. Метою дослідження є розробка рекомендацій з використання гвоздичної олії в якості природного анестетика для стерляді.


Самиці стерляді під дією анестетика «гвоздична олія»

     При візуальному огляді стерляді відмічено, що всі плідники добре вгодовані, не мають пошкоджень зовнішніх покривів і ознак хвороб, що свідчить про сприятливі умови утримання риб в басейнах УЗВ.
     Крім потреби у виконанні робіт згідно із технологічним регламентом і проведенням наукових досліджень, враховано і навчальний аспект цих процесів. Так, магістр Миголь Андрій, який висловив бажання працювати після закінчення навчання на осетрових рибних господарствах, продовжив відточувати свої навички у взятті проб гонад у стерляді. Для ознайомлення з виконуваною роботою до рибного цеху також було запрошено студентів третього курсу, які проходять навчання у лабораторному корпусі факультету в Немішаєвому.


Аспірант Олена Поплавська демонструє студентам метод взяття проби гонад у плідника стерляді

     Більшість третьокурсників уперше побачили, як проводяться окремі технологічні маніпуляції з осетровими рибами. Вони знімали процес біопсії гонад у риб на свої смартфони, задавали питання науковцям. Всім студентам, яких зацікавила продемонстрована робота, було запропоновано взяти активну участь в інкубаційній кампанії 2017 р. з отримання потомства стерляді.


Вадим Кондратюк, 
декан факультету 
тваринництва і водних біоресурів

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook