Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого: знайомимося з сучасними технологіями аграрного виробництва

14 червня 2016 року

      Делегація Заліщицького аграрного коледжу ім. Є. Храпливого взяла участь у Всеукраїнському Дні поля та саду. Він проходив вже в одинадцяте на базі ТзОВ «Бучачагрохлібпром», яке очолює Герой України, заслужений працівник сільського господарства Петро Гадз.

     

     Коледж підтримує зв’язки з цим сучасним аграрним підприємством з 2015 року. Студенти і викладачі неодноразово бували на об’єктах підприємства з екскурсіями, а також проходили тут практичне навчання. От і на цьому заході ми дізналися чимало цікавого. «Бучачагрохлібпром» добре відомий як виробник якісного насіння: підприємство вирощує та дороблює насіннєвий матеріал на власному сучасно обладнаному заводі, який працює з 2006 року. Вихідний насіннєвий матеріал закуповують у всіх селекційних інститутах України. Співпрацює також з іноземними селекційними компаніями, насіннєвий матеріал яких розмножує і продає.

     Високий технологічний рівень та потужний земельний банк (більше 25 тис. га ріллі) дозволяють вирощувати значні обсяги зернових та технічних культур. Тваринництво – ще один пріоритет компанії: поголів’я ВРХ сягає 7500 голів, з них 2700 - дійне стадо, розвивається також м’ясний напрямок. Займаються у «Бучачагрохлібпромі» і садівництвом – мають більше 600 га багаторічних насаджень. Приділяють увагу і кооперативному руху в населених пунктах, де працює компанія.


 

     Своїми здобутками та напрацюваннями підприємство охоче ділиться з колегами: щороку влітку проводить масштабний загальноукраїнський семінар – День поля.

     За традицією пленарну частину семінару відкрив та вів голова наглядової ради підприємства Петро Гадз. На ній із вітальними промовами виступили голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, представники комерційних компаній-партнерів та провідні українські аграрії, науковці й практики. На День поля завітали депутати Верховної Ради України Андрій Кіт і Микола Люшняк, народний артист України Павло Дворський та інші гості.

     Після пленарної частини разом з іншими учасниками ми ознайомилися із роботою нової лінії насіннєвого заводу, відвідали насіннєві та товарні посіви, сучасні сади. Крім того, побували на демонстраційних та насіннєвих ділянках озимих і ярих культур, сільськогосподарської техніки, оглянули земельні ділянки з використанням технології захисту рослин від компанії «Сингента». Не менш цікавою і насиченою була програма відвідування саду та ознайомлення з інтенсивними технологіями вирощування, зберігання та сортування фруктів. 

      Отримана в ході Дня поля і саду інформація, а також ілюстративно-інформаційні матеріали будуть використовуватися викладачами у викладанні спеціальних дисциплін та під час ознайомлення студентів з інноваційними технологіями аграрного виробництва. А ще – участь в такому заході стане новим стимулом до розширення співпраці з ТзОВ «Бучачагрохлібпром».

М. Сопилюк,
заступник директора з навчальної роботи 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook