І знову про ціни за навчання

3 червня 2016 року

 Завершується 2015-2016 навчальний рік – закінчилися аудиторні навчальні заняття, продовжується екзаменаційна сесія на більшості факультетів, після якої розпочинаються літні практики студентів. 

 
Одночасно повним ходом ведеться підготовка університету до нового навчального року. Аби підвищити якість освіти та поліпшити матеріальну базу започатковані ремонти навчальних корпусів та гуртожитків, оснащуються мультимедійним обладнанням лекційні аудиторії, переобладнуються навчальні та наукові лабораторії. 
 
Приємно відзначити цікавість процесами, які відбуваються в найбільшому українському університеті, з боку абітурієнтів, студентів і їхніх батьків, громадськості. Тому звичною подією для колективу є візити журналістів телеканалів, кореспондентів газет та інтернет-видань. Зокрема, поспілкуватися зі студентами, викладачами та адміністрацією щодо підвищення вартості навчання в університет днями приїздила знімальна група "Нового каналу".
 
Коментуючи ситуацію, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних питань та розвитку Вадим Ткачук зазначив, що за останні два роки значно зросли тарифи на комунальні послуги, зокрема: на теплопостачання – у двічі, водопостачання – в 1,7 рази, електричну енергію – майже на 60%, газопостачання – 90%. Якщо у минулому році близько 15 мільйонів гривень спеціального фонду було витрачено на комунальні послуги, то цього року сума зросте більше, ніж у двічі – до 35 мільйонів. Крім того на 35% зросла заробітна плата і в цьому році вона підвищиться ще на 15%. Ці умови створили ситуацію, коли при наявному державному фінансуванні університет не зможе повноцінно функціонувати.
 
Аби не допустити цього, керуючись статтею 73 Закону України «Про вищу освіту», яка говорить, що університет має право змінювати плату за навчання не частіше одного разу на рік і не більше як на офіційно визначений рівень інфляції за попередній календарний рік, керівництво університету пішло на вимушене підвищення платні. Незважаючи на те, що офіційно визначений рівень інфляції за 2014 рік становить 124,9%, а за 2015 - 143,3%, ректорат взяв до уваги складне економічне становище та рівень життя населення і провів підвищення вартості навчання для студентів у середньому по університету лише до 20%. 
 
Крім того, вартість навчання для студентів, які вже здійснили оплату за весь термін підвищуватися не буде.
 
Навіть після підвищення плата за навчання покриває ледь 50% від фактичних затрат. Левова частка ж фінансується державою і за рахунок діяльності госпрозрахункових підрозділів університету. Кошти, які сплачують контрактники, спрямовуються на оплату комунальних послуг та заробітну плату викладачів.
 
Цей крок був підтриманий органами студентського самоврядування, профспілкою студентів і аспірантів. У цілому студенти з розумінням віднеслися до цього рішення. На сьогодні дві третини контрактників денної форми уклали додаткові угоди щодо зміни вартості навчання. Університет дякує їм за розуміння і співучасть у розумінні фінансових викликів, які стоять перед вищою освітою. Завершення оформлення договорів і сплата за навчання дозволить нам не зупинити університет, виконати покладені державою функції по підготовці висококваліфікованих фахівців.
 
Закиди про витрачання коштів, які надходять за навчання, на будівництво і відновлення деяких об’єктів університету – безпідставні. Виключно за спонсорські, благодійницькі кошти, допомогу випускників і бізнесу в університеті з’явилася Алея слави, облаштовується ботанічний сад тощо. Яскравим прикладом співпраці з виробниками стало нещодавнє відкриття трьох навчальних лабораторій на факультетах конструювання та дизайну і механіко-технологічному.
 
У найближчих планах - ремонт аудиторних і лабораторних фондів. Наприклад, з наступного понеділка розпочнеться капітальний ремонт 233 аудиторії 10 навчального корпусу, упорядкування території Клінічного центру «Ветмедсервіс», завершується переміщення кафедр факультетів тваринництва та водних біоресурсів і агробіологічного. 
 
Валентин Обрамбальський
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook