Як стати учасником європейських грантових програм

8 квітня 2016 року

     6 квітня завершив свою роботу науково-практичний семінар «Участь української сторони в європейських грантових програмах», організований ННІ післядипломної освіти. Його робота була уже інтенсивною: три дні з 1300 і до 1800 учасники знайомилися з загальними правилами участі в міжнародних грантових програмах, особливостями різних конкурсів в рамках двох найбільших європейських програм – «Горизонт-2020» та «Еразмус+», брали участь у практичних майстер-класах щодо пошуку потрібної інформації на порталі учасника «Горизонт 2020», заповнення заявки грамотною англійською мовою і психологічної готовності до реалізації творчого потенціалу при підготовці гранту.

     

     Досвід НУБіП України щодо підписання договорів з закордонними університетами-партерами в рамках Еразмус+ представив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Зокрема він розповів, що на сайті університету в розділі «Міжнародна діяльність» розміщена таблиця, де представлені всі актуальні договори нашого університету, які дозволяють реалізовувати взаємні обміни студентами (бакалаврами, магістрами, аспірантами, бо останні це також студенти тільки ІІІ ступеня) та науковими і науково-педагогічними працівниками. Останні, до речі, можуть виїжджати у рамках підписаних договорів на стажування (training staff exchange) або для проведення занять (mobility for teaching) на термін від 5 днів до 2 місяців. Та ця інформація потребує доповнення щодо кількості місць за кожною опцією, вимог участі, необхідних документів (форми заявки, інструкції щодо її заповнення, CV учасника, адреси, на яку надсилати підготовлені матеріали для участі у конкурсі, та дедлайнів, після яких набір закінчується).

     Виконання цієї кропіткої і, на перший погляд, непомітної роботи вимагає грамотних і працьовитих рук, а ще – організаційного таланту і величезного бажання відповідати європейському рівню уже сьогодні.
     Гість семінару директор Національного інформаційного центру зі співробітництва з ЄС у сфері науки і технологій Олена Коваль зауважила, що програма «Горизонт-2020» теж потребує системної просвітницької роботи та активного включення в підготовку заявок. До речі, у НУБіП України теж створено 2 (всього в Україні їх 5) регіональних контактних пункти цієї програми.

    

     «Горизонт-2020» діє з 2014 року, більшість конкурсів оголошується раз на 2 роки, тож на 2016-2017 роки переважна більшість дедлайнів уже завершується. Тобто, по суті, лишилася остання (!) спроба стати учасниками конкурсів на 2018-2020 рр. 

     Олена Коваль представила весь інформаційний та нормативно-правовий ресурс щодо цієї програми, розроблений в Україні, або перекладений на українську мову, більшість матеріалів можна знайти за посиланнями http://www.fp7-ncp.kiev.ua/index.php/uk/2020/page-199/; http://h2020.lcom.ua; http://www.fp7-ncp.kiev.ua.

     По закінченню семінару його учасники отримали сертифікати міжнародного зразка, наявність яких підтверджує їх прагнення поглиблювати свої компетенції у підготовці грантових заявок, вдосконаленні мовної практики, участі в програмах стажування та обміну для пошуку наукових партнерських контактів.

Наталія Демешкант,
керівник підрозділу професійного розвитку кадрів

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook