Майбутнє країни – неможливе без аграрної освіти і науки

3 лютого 2016 року

     3 лютого семінар-навчання для керівників факультетів, інститутів, завідувачів кафедрами та провідних вчених продовжив свою роботу в контексті розгляду й обговорення майбутнього АПК, сучасних технологій в рослинництві і тваринництві. Традиційною стала участь у ньому виробничників, науковців, громадських і державних діячів. Сьогодні НУБіП приймав у своїх стінах міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка, заступника директора з наукової роботи ННЦ «Інститут механізації і електрифікації сільського господарства» НААН України Олександра Сидорчука, в.о. академіка-секретаря відділення зоотехнії НААН України Остапа Жукорського, директора Українського НДІ прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Леоніда Погорілого» Володимира Кравчука. Тож ректор Станіслав Ніколаєнко запросив до слова гостей.

     Олексій Павленко сфокусувався на тому, що чекає український АПК не просто сьогодні, а й за три-п’ять років. Його майбутнє, зазначив він, – це справді виклики для аграрної науки та освіти. Наша держава є ключовою і володіє найвищим потенціалом. За даними ФАО, Україна може втричі збільшити експорт. І це на фоні світових проблем – голодування, зараження ґрунтів, зростання населення і рівня його доходів, а, отже, збільшення попиту на продукти харчування. Серед викликів, що на нас чекають, зауважив міністр, – невідповідність продукції європейським вимогам. Як приклад, навів той факт, що в Україні більшість молока виробляється домашніми підсобними господарствами. Олексій Павленко підняв також питання стандартизації сільгосппродукції. До речі, найпотужнішим стандартом з виробництва меду гість назвав вітчизняний, а, отже, і мед у нас якісний.

    Серед пріоритетів міністр Павленко назвав розпочатий спільно зі Світовим банком проект системи зрошення на півдні країни. Ефект від його реалізації – не тільки фінансові інвестиції, а й додаткові робочі місця, нарощування обсягів виробництва. Ще одне завдання – експорт готової продукції, а не сировини. А для того, щоб його збільшити, необхідно удосконалити логістику, зокрема транспортні перевезення через Дніпро. Перспективним вбачає доповідач і розвиток насіннєвого бізнесу, адже в силу кліматичних, ресурсних умов Україна є найкращою площадкою для виробництва насіння, причому без ГМО! Та все це вдасться реалізувати за умови співпраці з освітою і наукою. Бо майбутнє аграрної країни – неможливе без аграрної освіти і науки, переконаний Олексій Павленко. При цьому важливо поглиблювати співпрацю із зарубежем через виконання грантових програм, стажування студентів в агрохолдингах, проведення міжнародних наукових конференцій. Тому міністр запропонував створити спільну робочу координаційну групу і підсилити її фахівцями з університету. Ректор Станіслав Ніколаєнко підтримав таку пропозицію та запевнив, що НУБіП готовий співпрацювати у цьому напрямку.

     Потому настав час для діалогу. Професор Віктор Пабат зазначив, що міністерство має прокласти шлях до різних форм господарювання. А завідувача кафедри Віталія Любецького хвилювало, коли завершиться реформування ветеринарної служби. Міністр пообіцяв не дозволити знищити те, що відповідає за наші безпеку і здоров’я. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився, чи треба повертатися до тих проектів, які університет подав на фінансування Інвестиційного банку. На що отримав ствердну відповідь. Декан Микола Доля звернувся з проханням відновити знищену раніше державну структуру із захисту рослин, бо фітосанітарна безпека є надважливою. А професор Анатолій Балаєв, як фахівець, застеріг, що поставлена ціль виростити 100 мільйонів тонн зерна – то величезне навантаження на ґрунти. Проректор Володимир Курило відстоював необхідність інспекційних органів, мотивуючи це тим, що їх знищення – це своєрідний удар по продовольчій безпеці. На жаль, репутація таких служб у свій час була спаплюжена, зазначив міністр.

     Станіслав Ніколаєнко озвучив ідею створити за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України на базі нашого університету зразкову молочну товарну ферму, яка стане площадкою для навчання не тільки студентів, а й інших фахівців. На що Олексій Павленко відповів: зробимо кілька проектів і подамо їх на розгляд донорам. Міністр також позитивно відгукнувся на прохання колективу університету сприяти у відбудові третього навчального корпусу.

    

    

     Своїми поглядами на системи обробітку ґрунту, особливостями їх використання ділилися з учасниками семінару Володимир Кравчук, завідувач відділу експертизи, технологій прогнозування врожайності та агротехнічної оцінки сільськогосподарських машин Микола Новохацький. Про те, чим займається ННЦ «Інститут механізації і електрифікації сільського господарства», розповів Олександр Сидорчук. Завершився сьогоднішній семінар обговоренням актуальних питань функціонування галузі тваринництва, яким була присвячена доповідь Остапа Жукорського.

Ольга Наконечна
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook