Представники економічного факультету взяли участь у виставці-конференції «Фермерське підприємництво 2015»

10 жовтня 2015 року

     З 30 вересня по1 жовтня в Одесі проходила виставка-конференція «Фермерське підприємництво 2015», організатором якої виступила інформаційна компанія «Інфоіндустрія» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP за фінансової підтримки держави Канади (DFATD) в партнерстві з Ізраїльським центром міжнародного співробітництва MASHAV. Вона зібрала майже 300 представників фермерських господарств.
     На конференції обговорювались проблеми, перспективи та особливості розвитку фермерства як провідної форми малого підприємництва в Україні. Також на заході піднімалися питання щодо законодавчих ініціатив та фінансування фермерського бізнесу (програма конференції доступна за посиланням http://euroagrochem.com/enterprise-2015/program/).

     У форумі взяла участь і представниця нашого університету - доцент кафедри фінансів і кредиту Олена Олійник. Вона представила доповідь «Кредитування фермерських господарств: світовий та вітчизняний досвід» та взяла участь у роботі «круглого столу». Останній проходив за участю фермерів-лідерів регіону, які разом зі вченими обговорювали основні проблеми сучасного фермерського підприємництва в країні. Зокрема, який механізм непрямого кредитування найбільш дієвий сьогодні, які проблеми законодавства є найбільшою вадою для дрібних агровиробників, чи стане ринок сільськогосподарських земель поштовхом для розвитку села, яку модель регулювання обороту сільськогосподарських земель має впровадити українська держава (вільний обіг чи жорстке державне регулювання) тощо.
     З поглядами учасників «круглого столу» щодо зазначених питань можна детально ознайомитися за посиланням http://infoindustria.com.ua/gde-vzyat-dengi-melkomu-fermeru/.
     Доповідь Олени Олійник «Кредитування фермерських господарств: світовий та вітчизняний досвід» викликала значний інтерес. Проведені нею дослідження показали значне зростання ролі боргового фінансування агропідприємств України. Про це свідчить коефіцієнт фінансового важеля, який обчислюється як співвідношення обсягу зобов’язань та власного капіталу. Зокрема, впродовж 2004-2013 років (рис. 1) цей коефіцієнт зростав і перевищив одиницю, продовживши висхідний тренд і в останні роки.



Рис. 1. Динаміка загального значення коефіцієнта фінансового важеля для вибірки сільськогосподарських підприємств в Україні впродовж періоду з 2004 по 2013 рік

     Представниця НУБіП також зауважила, що обсяги зобов’язань між агропідприємствами в Україні розподілені дуже нерівномірно (рис. 2). Це відображає не тільки існуючу диференціацію розмірів цих підприємств, але й різні можливості доступу до позикових коштів. Зокрема, у 2013 році на половину підприємств з найменшими обсягами зобов’язань припадало всього 3,6% від загального обсягу зобов’язань усіх підприємств, а на 15% найбільших підприємств-позичальників – понад 70%.


Рис. 2 Криві Лоренца для обсягів зобов’язань вибірки сільськогосподарських підприємств в Україні у 2004 та 2013 році

     Олена Олійник відмітила, що у зростанні боргового фінансування не останню роль відіграла програма субсидування процентних ставок, яка була запроваджена в 2000 р. До 2008 р. вона мала позитивний вплив на результативність аграрного сектору. Але після 2008-го її ефективність значно знизилась, а кількість підприємств, які отримали компенсацію процентної ставки за кредитами, значно зменшилася. Інше кажучи, в останні роки пільговими кредитами в основному користувалися крупні підприємства, які брали великі кредити і вибирали усі асигнування з бюджету. Тобто фермерські господарства як представники малого і середнього бізнесу мали обмежений доступ до програми субсидування процентних ставок. З іншого боку, вони мало звертаються за компенсацією ставки за банківськими кредитами. Це зумовлено ще й тим, що спочатку вони повинні отримати кредит у банку, а його їм не дають (найчастіше через відсутність застави та/або відсутність фінансової звітності або через її некоректне представлення).
     Сьогодні підтримка фермерських господарств державою реалізується переважно через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, у якому можна отримати до 250 тис. грн безпроцентного кредиту терміном до 5 років. Але не всі фермери знають про його існування.
Ще однією проблемою є те, що фермерські господарства (і не лише в Україні, а й в усьому світі) мають обмежений доступ до фінансування, тобто підпадають під кредитне раціонування. За кордоном мінімізація кредитного раціонування для фермерів здійснюється за рахунок значної фінансової державної підтримки. Наприклад, у Євросоюзі в 2012 році підтримка на 1 га становила в середньому 324 євро для 27 країн ЄС. Така підтримка не тільки знижує потребу в позиці (як це відбувається, приміром, у Словенії ), а й виступає як забезпечення кредиту і джерело його погашення (що можна побачити на прикладі Словаччині). В Польщі, крім державної підтримки, ключову роль щодо мінімізації кредитного раціонування відіграють програма субсидування процентної ставки і функціонування кооперативних банків. Останні краще розуміють потреби фермерів, ніж звичайні банки. В Чехії та Литві запроваджені фонди гарантування кредиту для фермерів. В США створені спеціальні фінансові інститути для обслуговування кредитних потреб фермерів, зокрема Система фермерського кредиту та Агентство обслуговування фермерів.

 

     Сьогодні українська банківська система потерпає від значних труднощів. Тільки за останні півтора року в Україні ліквідовані чи підлягають ліквідації більше 50 банків. Країна ще не знала такої масової ліквідації за всю свою історію. Відбувається консолідація банківської системи, і сьогодні виживають переважно банки з іноземним капіталом, які не дозволяли собі вести непрозору фінансову діяльність. У таких умовах, та ще й враховуючи дорогі кредитні ресурси, фермери мають обмежений доступ до кредитів банків України. А серед реальних шляхів зовнішнього фінансування фермерських господарств України Олена Олійник назвала допомогу міжнародних організацій, регіональні програми фінансування та використання фінансових інструментів (авалювання векселів під закупівлю насіння та засобів захисту рослин у відомих світових постачальників-імпортерів, кредитування з використанням аграрних розписок тощо).

     Доступ до онлайн-трансляції виставки-конференції «Фермерське підприємництво 2015» можливий за посиланням http://infoindustria.com.ua/onlayn-translyatsiya-vistavki-konferentsiyi-fermerske-pidpriyemnitstvo-2015/

Ірина Білоус
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook