В гостях у НУБіП – Рада ректорів вишів України і Туркменістану

1 червня 2015 року

 1 червня. Університет в рамках проведення II засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів України і Туркменістану відвідала делегація у складі керівників Туркменського державного університету імені Махтумкули Ханмурадова  Гуртніяза Нуриєвича, Міжнародного університету нафти та газу Аширбаєва Мерета Хезреткулиєвича, Державного медичного університету Туркменістану Оразалієвої Айджемал Менглієвни, Туркменського державного інституту транспорту і зв’язку Кулієва Нурнепеса Аннаєвича, Туркменського сільськогосподарського університету імені С.А. Ніязова Мурадова Довлетгельди, Туркменського державного інституту економіки і управління Атаєви Сульгун.  Їх супроводжували проректор з навчальної роботи Олександр Гришук, проректор з соціально-економічного розвитку Олександр Булах та начальник навчально-методичного управління Олександр Токін Національного транспортного університету.

 
НУБіП представляли проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрій Кудін, вчений секретар Оксана Барановська, начальник навчального відділу Оксана Зазимко, заступник директора ННЦ міжнародної діяльності Олександр Рязанов, декани факультетів тваринництва і водних біоресурсів – Вадим Кондратюк, економічного – Анатолій Діброва
 
Адресою відвідин іноземців наш університет став невипадково. Адже їх цікавив стан сільськогосподарської освіти і науки. Щоб уявити масштаби вишу, Оксана Зазимко розповіла про те, як виглядає університет сьогодні. Йшлося про географію його відокремлених підрозділів, структуру, факультети, інститути, кафедри, лабораторії тощо. Вона зазначила, що виш має багаторівневу систему навчання, а спеціальності та напрями підготовки, за якими здобувають фах студенти, охоплюють весь сервіс галузі сільського господарства. Для того, щоб майбутні фахівці були мобільними, на кожному факультеті чи ННІ створені англомовні групи, для яких більшість дисциплін викладається англійською. Особливою гордістю університету, продовжила Оксана Зазимко, є підготовка магістрів за 51 спеціальністю та дослідницькою і виробничою спеціалізаціями, міжнародні магістерські програми з отриманням подвійного диплому. На високому рівні і практична підготовка, адже університет має власні бази практик – науково-дослідні господарства. Але цим не обмежуємося, зауважила доповідач. Співпрацюємо з великою кількістю підприємств і за кордоном. Оскільки НУБіП має статус дослідницького університету, то, відповідно, і потужний науково-педагогічний колектив. А наукові кадри і достойну зміну готуємо теж власними силами через аспірантуру та докторантуру. 
 
В тому, що НУБіП – це флагман аграрної освіти і науки, гості змогли переконатися під час екскурсії університетом. Спочатку делегація відвідала факультет ветеринарної медицини, зокрема музей анатомії. Про те, як створювався музей, і які експонати в ньому представлені, розповіли Василь Данілов та Микола Стегней.
 
Наступною адресою став факультет тваринництва та водних біоресурсів. Делегація ознайомилася  з діяльністю навчально-науково-виробничої лабораторії технології виробництва продукції бджільництва, зокрема оглянула по-сучасному обладнану лекційну аудиторію, музей-навчальний клас. З непідробним інтересом розглядали  вулики, інструменти – все те, що потрібно для виробництва продукції бджільництва. А дехто навіть спробував крутити медогонку. До речі, тут, за словами завідувача кафедри Олексія Лосєва, знаходиться колекція меду з різних регіонів світу.
 
Потому завітали в навчально-науково-виробничу лабораторію конярства. І хоча на батьківщині іноземних гостей розведення коней – це національне надбання, нам теж було чим здивувати туркменських ректорів. У цьому переконалися під час виводки скакунів. Серед них орловський рисак, чистокровний англійський жеребець, представники арабської чистокровної, української верхової порід, шетлендські поні. За словами завідувача Анни Скабард, на базі лабораторії проводяться також спортивні тренування. Чимало перемог у кінному спорті приніс відомий скакун Дарлінг. Тож його  загибель – це велика втрата для всього вітчизняного кінного спорту. До речі, ім’я скакуна дотепер носить престижний турнір.
 
На завершення гості відзначили, що в університеті створені всі умови для отримання висококваліфікованої освіти. Їх вразила величезна і передова експериментальна база. А найкращі наукові розробки не лише прославляють виш, а й ще раз підтверджують його високий рівень. Свої враження туркменські ректори залишили у книзі відгуків. 
 
 
Ольга Наконечна
  
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook