Зміцнення міжнародних зв’язків: делегація Латвійського університету наук про життя і технологій відвідала факультет землевпорядкування

8 січня 2024, 10:00
Факультет землевпорядкування
  Днями колектив факультету землевпорядкування НУБіП України відвідала делегація Латвійського університету наук про життя і технологій (Latvian University of Life Sciencesand Technologies) на чолі з Армандсом Цельмсом, професором Інституту землеустрою та геодезії, а також Марісом Віркавсом, науковим співробітником цього ж інституту. Візит був спрямований на розвиток співпраці й академічних обмінів та зосереджувався на детальному обговоренні освітніх програм підготовки бакалаврів, магістрів, докторів філософії, спільних дослідницьких проектів та майбутніх напрямків співпраці.
 
  Після знайомства гостей з навчальною і дослідницькою базою факультету землевпорядкування, огляду навчального кампусу і лабораторій, учасники зустрічі зібралися за круглим столом для обговорення перспектив співробітництва й нагальних проблем у сфері геодезії та землеустрою. З вітальним словом до гостей звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який, насамперед, наголосив, що колектив факультету радий приймати делегацію з Латвійського університету наук про життя і технологій. Він підкреслив, що цей візит знаменує початок багатообіцяючої міжнародної співпраці між Інститутом землеустрою та геодезії Латвійського університету наук про життя і технологій та факультетом землевпорядкування НУБіП України. Разом ми будемо сприяти прогресу у сфері землеустрою та геодезії і надавати можливості розвитку нашим студентам і викладачам. Після чого Тарас Олексійович поінформував гостей про те, чим живе факультет, його структуру, напрями наукових досліджень.
 
  Армандс Цельмс також поділився з присутніми інформацією про структуру Латвійського університету природничих наук і технологій, який є одним із шести державних університетів Латвії. В університеті навчається близько 3800 студентів, з них 400 магістрів та 250 аспірантів. Потому він розповів про особливості професійної підготовки фахівців в Латвії, умови отримання сертифікату для виконання робіт із геодезії та землеустрою, відмову від Балтійської системи висот та особливості переходу на Європейську вертикальну референтну системи (EVRS), розвиток планової та висотної мережі у містах.
 
 
  Маріс Віркавс у своєму виступі більше уваги приділив питанням оцінки землі, роботам із землеустрою, під час земельної реформи в Латвії, та геодезичного і землевпорядного супроводу при будівництві електричних мереж.
 
  Долучались до обговорення і ставили питання гостям завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук, завідувач кафедри управління земельними ресурсами Ольга Дорош, доценти Олександр Шевченко, В’ячеслав Богданець, Антон Кошель, Євген Бутенко та ін. 
  Під час зустрічі, сторони обговорили можливі програми академічних обмінів здобувачів (за програмами підготовки бакалаврів, магістрів, PhD) та співробітників. Обидві сторони висловили бажання партнерства та планування спільних дослідницьких проектів. Професор Армандс Цельмс погодився з пропозицією відповідального секретаря науково-виробничого журналу «Землеустрій, кадастр і моніторинг земель» доцента Євгена Бутенка увійти до складу редакційної колегії університетського журналу та сприяти подачі результатів наукових досліджень від Інституту землеустрою та геодезії до опублікування. Також делегація Латвійського університету наук про життя і технологій запросила колег взяти участь 8-10 травня 2024 року у щорічному форумі землевпорядників «Baltic Surveying 2024», що цього року проходитиме у м. Єлгава.
 

  Загалом візит латвійських гостей заклав основу для подальшого партнерства, сприянню культурним, науковим та академічним зв’язкам. Обидві сторони висловили впевненість щодо майбутніх спільних ініціатив, включаючи спільні конференції, семінари і програми обміну.

 
Людмила Гунько,

доцент кафедри землевпорядного проектування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook