"Пам'ятаємо і вшановуємо" до Дня пам'яті трагедії на Чорнобильській АЕС

1 травня 2023 року
  Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня.
Тривожна ніч. Здригнулася земля.
Невинно вишні чарували цвітом,
А вибух все навколо спопеляв.
Марія Яновська
    В квітні 1987 року в журналі Time про чорнобильську трагедію було сказано: «Жодна подія після Другої світової війни не зачепила за живе стільки людей у Європі, як вибух 4-го реактора Чорнобильської АЕС». 
   26 квітня 1986 року, 37 років тому, сталася одна з найбільших в історії людства техногенних катастроф - Чорнобильська. Вибух на четвертому реакторі АЕС став трагедією для усього людства, наслідки якої ми відчуваємо до сьогодні.

Вибух на четвертому енергоблоці стався 26 квітня 1986 року приблизно о 01:23. На цей момент у реакторі було близько 200 т урану. Внаслідок аварії було зруйновано обшивку, через відсутність захисної оболонки у повітря здійнялися 60 т радіоактивних речовин. Відразу після вибуху реактора радіонукліди були викинуті на максимальну висоту – до 10 км. Ще 2 дні керівництво колишнього СРСР інформацію про цей вибух від світу приховувало.   

    Наставники академічних груп кафедри геодезії та картографії до річниці Чорнобильської катастрофи провели бесіди та лекції зі студентами своїх груп. 

   Яніна Степчук разом зі студентами третьої групи першого курсу детальніше вивчали будову енергоблока та будову реактора РБМК-1000. Студенти дізнались дуже багато нової інформації.

  Євгенія Кривов’яз та Олексій Жук провели лекцію для студентів свої академічних груп на тему «Аварія на ЧАЕС». Були обговорені причини аварії, наслідки та як аварія вплинула на майбутнє.
 
  Іван Опенько провів лекцію на тему «Чорнобильська катастрофа та її наслідки». Студенти активно обговорювали наслідки спричинені внаслідок аварії на ЧАЕС.
  Олена Малашевська зі студентами четвертої групи третього курсу провели бесіду на тему "Що означає для мене Чорнобильська трагедія", під час якої переглянули історичну хроніку, акцентували увагу на подвигах учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та необхідності недопущення подібних катастроф в майбутньому.
  В’ячеслав Богданець разом з магістрами поспілкувались про вплив Чорнобильської катастрофи на навколишнє середовище та переглянули відеоролик «Чорнобильська катастрофа: історія про трагедію, яка назавжди закарбувалася в пам’яті, Одна історія».
   

     Пам'ятаємо Чорнобиль, пам'ятаємо тих, хто став жертвою найбільшої катастрофи в історії ядерної енергетики. Пам'ятаємо про тих, хто віддав своє життя, щоб уникнути ще більшого поширення радіації та захистити нас від масштабних наслідків цієї трагедії.
Пам'ятаємо про мільйони людей, які відчули на собі наслідки Чорнобильської катастрофи, про тих, хто був змушений покинути свої домівки та міста, про тих, хто працював на ліквідації наслідків та ризикував своїм життям.

Пам’ятаємо…

 
 
Інна Чеботарьова,
студентка 1 року магістратури

    


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook