Отримуємо новий досвід: серія авторських семінарів і тренінгів від професора Йоахіма Томаса для майбутніх землевпорядників України

18 вересня 2022, 10:00
факультет землевпорядкування
   15 вересня 2022 року факультет землевпорядкування НУБіП України спільно з проектом Німецько-український агрополітичний діалог (АПД) і Товариством з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH) розпочали серію авторських семінарів і тренінгів від одного з кращих європейських викладачів-практиків у сфері консолідації земель – професора Йоахіма Томаса (екс-керівника відділу Міндовкілля, сільського господарства, охорони природи і захисту прав споживачів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія).
 
   Передбачається, що протягом вересня-листопада шість онлайн-семінарів і практичних тренінгів дадуть реалістичне уявлення учасникам воркшопів про процедуру проведення консолідації земель.
   Ідею проведення практичних тренінгів з консолідації земель для студентів землевпорядників України запропонував декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Ця ідея була підтримана міжнародними партнерами з Німецько-українського агрополітичного діалогу – керівником компоненту АПД «Експертний діалог із земельних відносин» Катьою Делз та її колегою Аудріусом Пауром, оскільки вона стала логічним продовженням курсу лекцій «Консолідація земель: дієвий і актуальний інструмент сільського розвитку – огляд і перспективи для України», що проводився у квітні 2022 року для студентів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з вищих закладів освіти України (https://nubip.edu.ua/node/108813).
 
   Головною метою цієї серії воркшопів є отримання його учасниками реалістичного уявлення про проведення процедури консолідації земель з метою покращення умов виробництва і праці в сільському та лісовому господарствах, а також з метою сприяння розвитку загальної культури господарювання в сільській місцевості і розвитку сільських територій. Передбачається, що на 6 практичних семінарах дві робочі групи, незалежно одна від одної, в рамках ділової гри крок за кроком опрацюють змодельовану процедуру консолідації земель. Результати, розроблені в рамках відповідних робочих кроків, будуть презентовані всім учасникам в онлайн-форматі й обговорені з ними.
  Цільовою групою стали студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» закладів вищої освіти України. Задля участі у тренінгах учасникам потрібно було пройти реєстрацію в якій необхідно було зазначити бажану роль учасника – активний учасник чи слухач. При відборі активних учасників, а таких передбачалося 12 студентів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», враховувалася їхня успішність, резюме з мотивацією до участі, рекомендація від керівника і наявність сертифікату про участь в онлайн-лекціях професора Йоахіма Томаса, проведених у рамках заходів Агрополітичного діалогу у весняному семестрі (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u382/spisok_osib_yaki_otrimali_sertifikat_noviy.pdf).
 
  Загалом до участі зареєструвалися 77 здобувачів з Національного університету біоресурсів і природокористування України, Львівського національного університету природокористування, Одеського державного екологічного університету, Поліського національного університету. Із 12 активних учасників було сформовано дві команди. До робочої групи #1 увійшли: Катерина Кондратенко (магістр 1 року навчання), Олександр Заєць (магістр 1 року навчання), Катерина Михайлик (студентка 4 курсу), Ольга Пронь (студентка 3 курсу), Владислава Сільченко (студентка 3 курсу), Владислав Юхимюк (студент 2 курсу скороченого терміну навчання). Команда опонентів – Working group #2 була представлена: Анастасією Негодою (магістр 2 року навчання), Інною Чеботарьовою (магістром 1 року навчання), Олександром Макаровим (студентом 3 курсу), Юлією Стахів (студенткою 3 курсу), Олександром Бараном (студентом 3 курсу), Микитою Кожемяко (студентом 3 курсу). За рекомендацією професора Йоахіма Томаса всі активні учасники семінарів отримали його посібник «Землеустрій і консолідація земель на сільських територіях Німеччини». Для інших учасників знайомство з посібником (можливе в електронній формі) є рекомендованим, а доступ до нього відкритий за покликанням https://apd-ukraine.de/images/2022/BVVG/Handbuch_l%C3%A4ndl._Bodenordnung_Thomas/Handbuch_zur_l%C3%A4ndl._Bodenordnung_Thomas_UA.pdf
   На початку зустрічі декан факультету Тарас Євсюков привітав учасників воркшопу, представив цілі навчання і розповів про перебіг серії семінарів і практичних тренінгів. До кожної зустрічі професор Йоахім Томас видаватиме активним учасникам семінарів завдання, що необхідно буде опрацювати, а він, зі свого боку, надаватиме відповідний фаховий і правовий коментар. Завдання будуть роз’яснені й упорядковані в загальному контексті процедури консолідації земель. Тож, перша зустріч 15 вересня була присвячена підготовці і формальному впровадженню процедури консолідації земель, на другому тренінгу 23 вересня планується розглянути – розробку принципів консолідації і проєкту Плану об’єктів спільного і громадського користування з оцінкою впливу на довкілля. 14 жовтня учасники будуть займатися визначенням розміру земельного внеску для розміщення об’єктів спільного і громадського користування. Четвертий тренінг запланований на 28 жовтня і буде зосереджений на розробці плану консолідації, а п’ятий – геодезично-технічним роботам у рамках консолідації земель і запланований на 04 листопада. Заключна зустріч, що відбудеться 18 листопада, буде присвячена виконанню частин плану консолідації земель, які будуть опрацьовуватися на семінарах і буде прокоментоване професором Томасом по завершенню презентацій і узагальнено у формі короткої доповіді.
 
   Після виступу Тараса Олексійовича до слова було запрошено Аудріуса Пауру – представника Фахового діалогу із земельних питань АПД (BVVG), який представив діяльність проєкту «Фаховий діалог із земельних питань» Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД). Потому, відповідно до затвердженої програми, професор Йоахім Томас перейшов до підготовки й формальному вступу до теми консолідації земель, зупинившись детально на процедурі консолідації земель у правовому контексті, після чого надав матеріали із завданнями двом робочим групам.
   Хотілось би відзначити, що такими стали навчальні матеріали, які були передані Сергієм Кубахом для факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України від Програми USAID з аграрного і сільського розвитку, що реалізовувала методології розробки комплексних планів просторового планування територій громад (Роганської та Пісочинської).
  Тож, модельними територіями на яких робочі групи будуть реалізовувати свої проектні рішення з консолідації земель вистпупили території Роганської громади Харківської області. Активні студенти були озброєні ортофотопланом на територію Роганської громади і Кам'яної Яруги Харківської області; топографічною і кадастровою картою на цю ж територію із цифровим доступом до реєстрових записів щодо земельних ділянок, а також стислим описом території з найважливішими характерними структурними даними.
   Головними завданнями, що постали перед робочими групами були наступні: перше – здійснити детальний аналіз робочих матеріалів з питань наявних структурних дефіцитів у перспективному розвитку території Роганської громади та, якщо так, що це за дефіцити (конкретизація обмежуючих факторів); друге – розробити заходи, спроможні ефективно долати структурні дефіцити; третє – запропонувати перші міркування (передпроектні рішення), чи варто застосовувати інструменти консолідації і як це зробити.
  Тож, протягом тижня робочі групи вирішуватимуть поставлені завдання та мусять представити професору Йоахіму Томасу очікувані результати роботи у вигляді: 1) узагальнення найважливіших результатів аналізу; 2) визначення, до яких груп суспільства слід звертатися задля знаходження цілей і заходів консолідації земель у громаді; 3) складання можливих цілей і заходів консолідації земель на заданій території; 4) остаточне відмежування території консолідації земель на належному картографічному матеріалі; 5) проєкт порядку денного законодавчо встановлених ознайомчих зборів передбачуваних учасників процедури консолідації земель; 6) визначення мінімального змісту, який повинен міститься в адміністративному рішенні про формальне впровадження процедури консолідації земель («рішення про впровадження консолідації земель»).
   Після цього учасники робочих груп у діалозі з професором Йоахімом Томасом і професором Тарасом Євсюковим з’ясували незрозумілі моменти завдань і побажали учасникам успішного розв’язку та представлення результатів 23 вересня 2022 р.
 
   На завершення хотілося б подякувати професійним перекладачам Ігорю Плашкіну та Олені Константіновій завдячуючи яким, зустріч синхронно перекладалася на українську та німецьку мови.
  Загалом, неформальна освіта у підготовці фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» продовжує відігравати ключову роль у отриманні ними необхідних професійних навичок та вмінь. У Національному університеті біоресурсів і природокористування України цій складовій освітніх програм приділяється особлива увага, тому залучення до підготовки здобувачів кращих європейських викладачів-практиків, відомих лекторів, міжнародних експертів тільки вітається.
 
Людмила Гунько,

доцент кафедри землевпорядного проектування 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook