Вступники на освітньо-наукову програму «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» склали фахове випробування

21 серпня 2022, 10:00
факультет землевпорядкування
   17 серпня 2022 року відбулося вступне випробування з комплексу фахових дисциплін у вступників на освітньо-наукову програму «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти зі спеціальності 051 «Економіка» галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки». 
   Випробування проводилося екзаменаційною комісією, склад якої заздалегідь був затверджений наказом ректора університету Станіславом Ніколаєнком. Комісію очолив проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, а до її складу увійшли завідувач кафедри землевпорядного проектування, гарант освітньої програми Андрій Мартин, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, професор кафедри геодезії та картографії Іван Опенько, доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько.
   Бажаючими опанувати освітньо-наукову програму «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» третього освітньо-наукового рівня вищої освіти і поповнити ряди молодих науковців у 2022 році вирішили: Яніна Степчук, Роман Гуменяк, Ростислав Буценко, Оксана Гюлтекіна, Олександр та Сергій Замлинські, Олексій Куценко та Сергій Петриченко.
   Перший етап вступного випробування – письмовий. Він проводився відповідно до затвердженої програми (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u347/programm_2022.docx.pdf). Під час випробування усі вступники показали високий рівень знань, продемонстрували практичну підготовленість, готовність до наукової діяльності.
 
   Потому майбутні аспіранти представили основні положення своїх дослідницьких пропозиції, відзначаючи їхню актуальність, перспективність подальших наукових досліджень, наукову новизну та очікуваний результат. Наприклад, Яніна Степчук у своїй презентації запропонувала провести аналіз використання лісових землекористувань в Україні в умовах децентралізаційних змін, беручи за основу сучасні реалії, зокрема повномасштабного вторгнення росії в Україну. Роман Гуменяк представив своє бачення системи моніторингу землекористування та використання природних ресурсів і вбачає необхідним її вдосконалення як комплексної системи. Сергій Петриченко запропонував провести оцінювання наслідків військових дій на продуктивність земель у тих територіальних громадах, які зазнали такого впливу. У якості об’єктів дослідження планується використати інформацію з Київської, Чернігівської та Сумської областей. Сергій Замлинський в своїй доповіді запропонував провести дослідження напрямів формування сталого землекористування як базової основи розвитку економіки землевпорядкування. А от Олександр Замлинський закцентував увагу комісії на врахуванні екзогенних та ендогенних викликів, які стоять перед природно-ресурсним сектором та необхідності формування інституціонального підґрунтя забезпечення економічного механізму природокористування. Олексій Куценко поділився намірами досліджувати еколого-економічні засади оцінки збитків спричинених особливо цінним землям в Україні внаслідок бойових дій, а результати дослідження, на його переконання, стануть цінними при розробленні практичних рекомендацій, що сприятимуть переходу України на модель сталого розвитку. Оксана Гюлтекін поставила собі за мету розробити інституціонально-програмні засади фінансово-економічного забезпечення рекреаційного лісокористування в умовах децентралізації і сформувати концепт впливу ТГ на суб’єкти рекреаційного лісокористування. Ростислав Буценко запропонував свою ідею розроблення сучасної системи еколого-економічного регулювання відтворення основного капіталу лісогосподарських виробництв в умовах цифровізації, євроінтеграції та децентралізації. Також Ростислав з власного практичного досвіду запропонував ідеї щодо покращення рівня енергонезалежності України з використанням лісогосподарських виробництв.
 
 
 
   Членами екзаменаційної комісії після заслуховування презентації дослідницьких пропозицій було відзначено, що вступники на освітньо-наукову програму «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» мають відповідний до вимог рівень теоретичних знань, володіють уміннями аналізувати і практично застосовувати отримані знання. Також вони нагадали, що зарахування вступників відбувається на основі рейтингу, який формують згідно з результатами трьох вступних іспитів до аспірантури та оцінки майбутнього наукового керівника (рецензії на реферат).
 
Бажаємо майбутнім аспірантам успіхів та натхнення на наукові відкриття!
 
Юлія Мороз,

аспірант кафедри землевпорядного проектування 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook