Успішний землевпорядник Кіровоградщини Володимир Кобилянський про роботу в умовах воєнного стану і перспективи на майбутнє

23 червня 2022 року
     Володимир Кобилянський – голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України» в Кіровоградській області, успішний підприємець, очолює одне з провідних інжинірингових підприємств «Базис-континент» і входить до складу Ради роботодавців факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України. Наша з ним розмова про важливість професії геодезиста і землевпорядника в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови країни.

  • Володимир, Ви знаний землевпорядник Кіровоградщини. Де отримали фах та які роботи виконуєте?

     — Фах інженера-землевпорядника отримував у Кременчуцькому державному політехнічному університеті імені Михайла Остроградського, а вже освітній рівень магістра здобував на факультеті землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України. Крім того, навчався на інженера-геодезиста в Одеській державній академії будівництва та архітектури. Наразі ж діючий сертифікований інженер-землевпорядник та сертифікований інженер-геодезист. Фахові підвищення кваліфікації зазвичай проходжу в НУБіП України.
     Очолюване мною підприємство ТОВ «Базис-контент» – одне з провідних інжинірингових компаній у сфері землеустрою, топографії, інженерної геодезії та оцінки земель. Ми пропонуємо високі стандарти якості надання послуг, гнучкий підхід і чітке розуміння потреб клієнтів. Фактично компанія виконує широкий спектр вишукувальних, топографо-геодезичних, картографічних робіт, а також проводить усі види землевпорядних і землеоціночних робіт. Підприємство технічно забезпечене сучасними технологіями, приладами та обладнанням для виконанням найскладніших робіт у даних сферах діяльності.

  • Як керівник підприємства, охоче берете на роботу фахівців без досвіду, випускників вишів, і чи всі вони однаково підготовлені?

     — Так, безумовно. Оскільки, сам починав свій трудовий шлях звичайним спеціалістом сектору земельних відносин тоді ще управління містобудування та архітектури Кіровоградської міської ради. При цьому навчався в Бобринецькому сільськогосподарському технікумі ім. В.В. Порика. Досвід інженера-землевпорядника набував більше десяти років, перш ніж, вирішив започаткувати власну справу. Тому, не за чутками знаю як непросто досягати своєї мрії і як важливо підтримувати у цьому молодь, даючи їй можливості для старту і бажаного кар‘єрного росту, а тим більше, у такій цікавій і важливій професії.
     Такі погляди доводимо на ділі. Вже кілька років поспіль на базі нашого підприємства студенти вже Бобринецького аграрного фахового коледжу ім. В. Порика проходять технологічні і виробничі переддипломні практики. Я особисто, а також фахівці нашого трудового колективу в ході проходження програми практики приязно і охоче знайомлять кожного майбутнього фахівця з робочими процесами на підприємстві, вчать користуватися різним геодезичним обладнанням і методами його застосовування у польових умовах, взагалі, діляться власним досвідом і навичками. Далі вони продовжують навчання в університеті, і все частіше обирають НУБіП України, хоч коледж не є його структурним підрозділом. Але випускники радять саме цей заклад освіти, як такий, що має сучасну навчальну базу і готує фахівців високої якості.
     Успішні випускники даного навчального закладу, які виявили бажання у нас працювати після вдалого стажування влаштовуються на роботу і стають повноцінними членами колективу. За період роботи підприємства вже шестеро молодих спеціалістів стали нашими співробітниками.

  • Війна в Україні «вдарила» по багатьом галузям і сферам діяльності. Чи відчуваєте Ви дефіцит роботи?

     — Так, війна в Україні відчутно вплинула на землевпорядну і геодезичну сфери. Через військову агресію сусідньої держави та введення в країні воєнного стану з об’єктивних причин перестав функціонувати (або частково функціонує) Державний земельний кадастр та його електронні сервіси, через що, здебільшого, перестала забезпечуватися можливість реалізації усіх робіт і проектів виконаних інженерами-землевпорядниками. Було впроваджено ряд законодавчих ініціатив, які суттєво обмежили правові аспекти у земельних відносинах – десь з метою їх спрощення на користь землекористувача для сільськогосподарських земель, а десь, навпаки, радикальні правові заборони у випадку безоплатної приватизації земельних ділянок.
     Замовник землевпорядних робіт, закономірно, що також переглянув пріоритети. Такий стан речей пояснюється також тим, що діяльність землевпорядника специфічна з точки зору інформаційної і фізичної безпеки, захисту даних тощо. Водночас зріс попит на такі види робіт як топографічне й картографічне забезпечення військової справи, необхідні знання з військової топографії. В умовах воєнного стану значним попитом користуються роботи пов’язані із аеророзвідкою та коригуванням вогню за допомогою безпілотних літаючих апаратів, потрібні пілоти дронів, потрібно вміти точно визначати координати на місцевості, використовувати матеріали дистанційного знімання місцевості тощо.

  • А після перемоги, зміняться вектори професійної діяльності геодезистів та землевпорядників?

     — Беззаперечним фактом є те, що перемога України і подальший мир дадуть поштовх для швидкого відновлення професійної діяльності геодезистів та землевпорядників. З початком масштабної відбудови зруйнованих українських міст, сіл і селищ стрімко зросте і потреба у наших фахівцях.
     Упевнений, що ситуація зможе налагодитися, пріоритети будуть переглядатися, а значить, зміняться і підходи до земельних відносин також.
   Серед традиційних видів робіт, таких як, формування нових земельних ділянок для різних потреб, відновлення меж вже сформованих земельних ділянок в натурі (на місцевості) тощо, можуть з’явитися і нові варіанти застосування знань, умінь і навичок землевпорядників і геодезистів, зокрема, при визначенні і встановленні обсягів збитків і втрат, які понесли фізичні і юридичні особи, громади та держава в цілому.

  • На Вашу думку, факультет землевпорядкування НУБіП, який є одним із лідерів землевпорядної освіти в нашій країні, відрізняється від інших?

     — Це правда, що факультет – є лідером землевпорядної освіти в Україні вже багато років – у минулому році він відзначав 25-річний ювілей. Факультет був заснований, щоб перетворитися в альма-матер для багатьох талановитих людей, справжніх професіоналів своєї справи. Як на мене, факультет землевпорядкування НУБіП України по праву є передовим освітнім закладом з підготовки чудових і талановитих фахівців землевпорядників. Для досягнення цієї мети у стінах університету є усе необхідне: професійні і віддані справі викладачі, матеріально-технічна база, можливості для культурного і громадянського саморозвитку молоді, завдяки чому усі студенти отримують необхідні професійні знання і практики, накопичують відмінний початковий життєвий досвід. А ще це платформа, яка збирає усіх сертифікованих інженерів-землевпорядників, адже його співпраця з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація фахівців землеустрою України» вдало поєднує бізнес, науку та освіту.

     Таким чином, кожне майбутнє покоління випускників вишу стає не менш гідним своїх попередників, і часто досягає значних успіхів у професійному і науковому шляху.


Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook