Міжнародна діяльність на факультеті землевпорядкування: підсумки 2021 року та завдання на 2022 рік

10 січня 2022, 9:00
     Для факультету землевпорядкування НУБіП України вже стало доброю традицією висвітлювати на сторінках офіційного сайту Університету серію дописів, що підсумовують річну діяльність його колективу за основними напрямами роботи та окреслювати нові завдання на найближчу перспективу. Цей матеріал присвячений міжнародній діяльності факультету протягом 2021 року, а також головним завданням, які поставлені перед трудовим колективом на 2022 рік.

     Безумовно, інтернаціоналізація діяльності у закладі вищої освіти є головним фактором вдосконалення як людських ресурсів так освітніх програм. Тому долучення здобувачів освіти і науково-педагогічних працівників до підготовки міжнародних проектів, підвищення їхньої кваліфікації через міжнародні програми академічного обміну Erasmus+, Eiffel та ін. є вкрай необхідні. Тож протягом 2021 року на факультеті було реалізовано цілу низку запланованих міжнародних заходів, які головним чином проводилися за такими напрямами як: організація міжнародних конференцій (семінарів) на базі факультету, участь у зарубіжних заходах (симпозіумах, наукових та науково-практичних конференціях, виставках тощо), міжнародне стажування співробітників і студентів.
    Перш за все, важливою подією у міжнародній діяльності факультету 2021 року була організація та проведення 16-17 вересня 2021 року Міжнародної науково-практичної конференції «Виклики сучасного землеустрою: дігіталізація, технологічні зміни та економічні трансформації», що була присвячена 25-річчю факультету землевпорядкування. Участь у ній взяли гості з установ-партнерів факультету, у тому числі з Молдови, Польщі, Грузії, Німеччини, Туреччини та ін. (https://nubip.edu.ua/node/86079).
     Відомо, що пандемія Covid-19 значно прискорила впровадження нових електронних та цифрових послуг у адмініструванні земельних відносин на яких добре знається завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин. Саме він брав участь у вебінарі “Вплив пандемії на земельне адміністрування”, що був організований 22 березня 2021 року Робочою групою з питань управління земельними ресурсами Європейської економічної комісії ООН (WPLA) та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). На вебінарі були представлені тематичні дослідження з Великобританії, Хорватії, Боснії та Герцеговини й інших країн (https://nubip.edu.ua/node/90939).
     Не менш важливою подією, що тривала з 26 квітня по 07 травня 2021 року в Україні була місія Всесвітньої продовольчої організації (FAO) ООН. Учасниками поточної місії від ФАО стали Мортен Хартвігсен, Маргрет Відар, Владімір Євтімов, Максим Горган, Бредлі Паттерсон. Протягом двох напружених тижнів відбувалися зустрічі з керівництвом Держгеокадастру, Міністерством аграрної політики та продовольства України, експертами проекту підтримки сільського господарства та розвитку сільських районів USAID AGRO, експертами Української мережі розвитку сільських територій (URDN), Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), а також Представництвом ЄС в Україні та Світового банку. Цього разу до учасників місії від факультету долучився декан Тарас Євсюков, який запропонував та обговорив із представниками ФАО проект із запровадження у східноєвропейських університетах, де здійснюють підготовку землевпорядників, магістерської програми з консолідації земель. Представники ФАО запевнили у своїй беззаперечній підтримці відповідної ініціативи (https://nubip.edu.ua/node/91882).

     06 травня 2021 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція BALTIC SURVEYING’21. Це один із головних майданчиків для землевпорядників східної Європи. Представниками факультету на ній були професор Андрій Мартин і доцент Людмила Гунько (https://nubip.edu.ua/node/92216).
     Ключова глобальна подія року для землевпорядників та геодезистів FIG e-Working Week 2021, що організовувалася Міжнародною федерацією землемірів (FIG) тривала протягом 20-25 червня 2021 року. Головна тема робочого тижня – «Smart-землеміри в управлінні земельними та водними ресурсами – виклики в новій реальності». Виступ з доповіддю «Дослідження розвитку землевпорядної галузі в Україні через створення електронного реєстру землевпорядної документації» представили завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин та декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков (https://nubip.edu.ua/node/94656).
     Ще однією світовою подією, яку не оминули співробітники факультету у 2021 року була Міжнародна конференція і виставка INTERGEO-2021, що проходила з 21 по 23 вересня 2021 року у м. Ганновер. Її відвідав професор Андрій Мартин. Одночасно із цим він узяв участь в онлайн-самміті HxGN LIVE GeoSummit 2021. Організатори змогли запровадити гібридний формат – понад 150 експозицій від провідних постачальників геопросторових рішень були розміщені як у павільйонах виставкового комплексу Hannover Messe, так і на віртуальних майданчиках (https://nubip.edu.ua/node/98116).

     Протягом року продовжувалося співробітництво із Консорціумом з питань розвитку сільського господарства України (CURAD), до складу якого входять Університет штату Пенсільванія, Університет штату Огайо, Університет штату Канзас, Університет штату Луїзіана та Університет Міссурі. Завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин був активним учасником цієї співпраці ділячись з представниками групи CURAD CORE досвідом оцінки земель в Україні.

     Приємно відзначити, що у 2021 році добіг до завершення черговий проект у рамках Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD) та Товариства з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH). Результатом його став рекомендований Вченою радою НУБіП України україномовний навчальний посібник «Землеустрій і консолідація земель на сільських територіях Німеччини» професора Йоахіма Томаса. Призначений цей посібник для навчальних закладів і викладачів, які здійснюють підготовку інженерів-землевпорядників в Україні. Від факультету до підготовки цього видання долучилися завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин і декан Тарас Євсюков (https://nubip.edu.ua/node/79749).
     Онлайн-зустрічі з представниками факультету землевпорядкування і водного господарства Університету Вітовта Великого (м. Каунас, Литва) та Університету Вармії і Мазовії (м. Ольштин, Польща) щодо спільних магістерських програм відбувалися упродовж року неодноразово (16.04.2021 р., 18.05.2021р., 31.05.2021р., 07.06.2021р., 30.08.2021р., 24.09.2021р., 22.10.2021р., 11.11.2021р.). Їхнє модерування забезпечував координатор міжнародних програм факультету доцент В’ячеслав Богданець. На робочих зустрічах узгоджувалися навчальні плани магістрів за спеціальністю “Геодезія та землеустрій” у НУБіП та відповідних спеціальностей у міжнародних партнерів. Було ґрунтовно проаналізовано структуру і зміст магістерських програм, особливості комплексу навчальних дисциплін потенційної магістерської програми і її перспективи за даним напрямом. У свою чергу, це дозволить розробити зміст спільної міжнародної магістерської програми із землеустрою (https://nubip.edu.ua/node/92821).

     Важливим напрямом міжнародної діяльності на факультеті є проходження міжнародних стажувань. Упродовж 2021 року успішно пройшли п’ятитижневе міжнародне стажування (онлайн) у Латвійському університеті наук про життя і технології (Latvia University of Life Sciences Technologies) завідувач кафедри управління земельними ресурсами, професор Ольга Дорош, а також доцент цієї кафедри Ірина Купріянчик і старший викладач Григорій Колісник. Доцент В’ячеслав Богданець з 15 березня по 09 квітня 2021 року проходив онлайн-стажування та онлайн-курс від Світового банку «Strengthening Geospatial Information Management: Using the Integrated Geospatial Information Framework (Virtual Knowledge Exchange)». А протягом 17-24 вересня 2021 року доцент кафедри геодезії та картографії Іван Опенько і доцент кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко проходили міжнародне стажування у трьох університетах Республіки Хорватії – Пулському університеті імені Юрая Добріли (м. Пула), Business School PAR (м. Рієка) та PAR University (м. Рієка) (https://nubip.edu.ua/node/98261).
     Також необхідно зазначити, що упродовж звітного року співробітники факультету долучалися й до інших наукових семінарів, конференцій, симпозіумів тощо. Зокрема на початку жовтня професор Андрій Мартин, доцент Людмила Гунько та аспірантка Юлія Мороз взяли участь в симпозіуму «Geomatică, adastru şi evaluarea imobilului», що проходив у Молдовському державного аграрному університеті. 06 жовтня 2021 року професори Тарас Євсюков та Андрій Мартин брали участь у семінарі «Land statistics – Collecting, processing, analysis», що проводився у рамках німецько-українського агрополітичного діалогу. Наприкінці серпня доценти Антоніна Москаленко та Олег Дроздівський брали участь у VI Міжнародній науковій конференції «Conserving Soils and Water 2021», що відбулася в місті Боровець (Болгарія).
     Вже другий рік поспіль факультет землевпорядкування ініціював проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Адаптація землевпорядної освіти до пандемії COVID-19». У 2021 році вона пройшла 25 листопада за участі колег із Литви, Латвії, Молдови та Польщі. Українсько-польський вебінар «Szkody na nieruchomościach spowodowane negatywnymi efektami zewnętrznymi z obiektów infrastruktury publicznej na przykładzie lotnisk w Polsce i na Ukrainie» відбувся 9 грудня 2021 року і був присвячений проблемам оцінки впливу аеропортів на прилеглі землі.
     Таким чином, науково-педагогічні працівники, студенти та аспіранти факультету протягом 2021 року брали участь у міжнародних симпозіумах, круглих столах, конференціях. Вони підвищували кваліфікації як онлайн, так і з виїздом за кордон. Відбувалися зустрічі щодо посилення міжнародної співпраці із установами Польщі, Литви, Грузії.

     У 2022 році міжнародна діяльність також займатиме важливе місце у роботі співробітників факультету. Серед головних завдань:
1) протягом січня професор Андрій Мартин і доцент Антон Кошель прочитають онлайн-лекції для студентів Вроцлавського природничого університету з масової оцінки земель і ведення земельного кадастру в Україні. У відповідь професор Вроцлавського природничого університету Ольгерд Кемпа у лютому-березні поділиться з студентами землевпорядниками НУБіП досвідом проведення цих робіт у Республіці Польща;
2) у березні заплановано провести вебінар з оцінки земель спільно з колегами із вишів Польщі (Вроцлавський природничий університет, Університет Вармії і Мазовії), а також студентський міжнародний вебінар із землеустрою та консолідації земель;
3) на квітень запланована активна фаза співпраці з Консорціумом з питань розвитку сільського господарства України (CURAD), участь у якому візьме професор Андрій Мартин;
4) 11-13 травня планується участь науково-педагогічних працівників та аспірантів у Міжнародній конференції Baltic Surveying 2022, що проходитиме у м. Ольштин (Польща);
5) триватиме співпраця із університетами Туреччини, зокрема очікується візит з 30 травня по 04 червня представників Університету Дічле із м. Діярбакир (Туреччина) за програмою Erasmus+;
6) планується участь студентів та викладачів факультету у Міжнародному конгресі «International Agricultural Structures and Irrigation» у м. Діярбакир, Туреччина, що триватиме з 12 по 15 травня;
7) протягом 08-13 серпня запланований щорічна Літня школа з геодезії та землеустрою, яка цього року відбудеться із міжнародною участю;
8) 11-15 вересня триватиме XXVII FIG Congres у м. Варшава (Польща) у участь у якому планують взяти ключові науково-педагогічні працівники факультету землевпорядкування, які є членами технічних комісій цієї міжнародної організації геодезистів та землевпорядників.
     Крім того, у 2022 році передбачена участь викладачів, студентів та аспірантів факультету у міжнародних симпозіумах, круглих столах, як в очному форматі так і онлайн, програми академічних обмінів студентів та стажування у провідних вишах Польщі, Туреччини, Литви та інших країн. Заплановано завершити погодження і підписати протокол щодо змісту спільної магістерської програми із землеустрою із вишами Польщі та Литви, продовжувати багаторічну співпрацю у рамках Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), а також багато інших заходів.
     Отож сміливо можна стверджувати, що міжнародна діяльність – один із пріоритетних напрямків розвитку факультету землевпорядкування, який впливає на імідж як факультету, так й університету загалом та на його роль на світовому ринку освітніх послуг. А діяльність в цьому напрямку дає довгострокові перспективи, які розкриватимуть нові грані роботи факультету.


В'ячеслав Богданець,
координатор міжнародних програм
факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook