Школа юного енергетика відкриває нові можливості для абітурієнтів Національного університету біоресурсів і природокористування України

15 грудня 2021 року
    В ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України розпочала свою діяльність школа юного енергетика, започаткована кафедрою теплоенергетики разом з кафедрами вищої та прикладної математики і фізики.

    Відрадно, що першими слухачами стали учні 10-11 класів Апостолівського районного ліцею-інтернату Дніпропетровської області, з яким кафедра теплоенергетики співпрацює вже близько 8 років.
   Велика заслуга в цьому вчителя фізики цього ліцею – активної, небайдужої людини Марини Лорер. Марина Володимирівна багато років передає свої глибокі фундаментальні знання і досвід дітям, створює їм можливості для успішного продовження освіти в університетах. Вона дуже схвально підтримала ідею створення школи юного енергетика і стала одним з натхненників її діяльності.

   Учні ліцею завжди беруть активну участь в олімпіадах з фізики та математики, які проводяться Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Досвід вступної кампанії 2021 року показав, що одержані переможцями та призерами предметних олімпіад додаткові бали суттєво вплинули на формування загальних конкурсних балів абітурієнтів, які вступили на місця державного замовлення спеціальностей нашого інституту.
    Вітальне слово учасникам виголосив директор Віктор Каплун. Віктор Володимирович присвятив свій виступ питанням підготовки молодих спеціалістів у сфері енергетики, говорив про умови вступу та навчання в НУБіП України.

     Учні зацікавлено слухали і задали Віктору Володимировичу низку питань, які свідчили про високу мотивацію майбутніх абітурієнтів щодо вступу на інженерні спеціальності.
   Найактивнішими були цьогорічні випускники ліцею, які шукають «свій» ЗВО. Микола Літовкін, Олексій Гаврик, Максим Коваленко цікавилися переліком предметів ЗНО, які треба складати для вступу на спеціальності 141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, 144 – Теплоенергетика, 151 – Автоматизація і комп'ютерно-інтегровані технології, кількістю місць державного замовлення, умовами проживання у студентському гуртожитку тощо. Приємно також, що сьогоднішніх школярів цікавлять майбутні місця працевлаштування у великій енергетиці. Юлія Саввіна задала одвічне питання: чи можуть дівчата опанувати досить складку професію і будувати успішну кар’єру у енергетичній сфері. Найнесподіванішим було запитання десятикласника Давіда Бадіченка: чи справді важко навчатися в університеті?
    Сподіваємось, відповідями майбутні абітурієнти були задоволені.

    Перший вебінар був присвячений темі «Математика в енергетиці та енергозбереженні».
    Завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Ніна Батечко у своєму повідомленні презентувала сутність та складові математичного апарату, який використовують у електротехніці та енергетиці. Ніна Григорівна дала учням корисні поради щодо підготовки та складання ЗНО з математики.

    Віталій Чорній, доцент кафедри фізики, у цікавій для дітей форму розповів про використання відомих законів фізики у поясненні природних явищ та роль сучасних математичних знань для опанування енергетичного фаху.

   Доцент кафедри теплоенергетики Олена Шеліманова зацікавила здобувачів освіти сучасними методами дослідження енерговитрат у будинках, новітніми технологіями енергозбереження, для запровадження яких теж потрібні знання математики.

    Загалом вебінар видався надзвичайно цікавою та змістовною дискусією. Учні ліцею вже працюють над домашнім завданням від Ніни Батечко: наразі треба підготувати розширені запитання щодо розв’язання завдань з математики у форматі ЗНО-2022.
    Успіхів вам, дорогі наші майбутні абітурієнти!
    А колектив викладачів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження готується до нових зустрічей. Наступна - зі школярами Київської області.


Ніна Батечко,
завідувачка кафедри вищої та прикладної математики
Олена Шеліманова,
доцент кафедри теплоенергетики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook