Навчальна практика з кормовиробництва для студентів 3 курсу 5 групи агробіологічного факультету

на базі навчально-науковоінноваційного центру «Сучасних агротехнологій» НУБіП України ТОВ «Агрофірма «Колос», с. Пустоварівка Білоцерківського району Київської області.
Практика відбулася під керівництвом викладача НУБІП кафедри рослинництва Аврамчука Богдана Івановича.
Заступник з наукової роботи господарства Володимир Васильович Батченко розповів про земельний банк, основні культури, особливості польової та кормової сівозміни, технологію вирощування, забезпечність с/г технікою.
Головний зоотехнік господарства Ігор Васильович Івніцький і головний ветеринарний лікар Олександр Антонович проінформували про кількість і структуру великої рогатої худоби (ВРХ).
Загальна кількість ВРХ налічує більше 2000 голів: з них 580 дійних корів, нетелі, бички і відгодівля м'ясного напряму.
Ми відвідали місця та умови утримання ВРХ основних високопродуктивних порід:
- молочного напряму Голштинська;
- м'ясомолочного напряму Ангульська (Абердин-ангус), Бельгійська блакитна. Особливість основної годівлі це комбінований корм, який розроблений зоотехнічним відділом господарства з урахуванням напряму продуктивності ВРХ молочного або м'ясного напряму.
Склад комбінованого корму: силос, сінаж, пивна дробина, паста, жом, меласа, сіно, сіль, шрот і дерть.
Добова норма комбінованого корму на 1 дійну корову 56 кг, що забезпечує високий надій молока більше 40 л. Добовий приріст ВРХ на відгодівлі складає 1200г. Доїння корів 3 разове, закритий молокопровід забезпечує транспортування молока до холодильника з мінімальним контактом кисню.
Особливості догляду та випоювання телят молоком, строки переведення в різні вікові групи.
Ми розглянули технологію вирощування і особливості заготівлі: силосу, сінажу, сіна, корнажу, пасти, пивної дробини, жому, місця зберігання: рукави, бурти, кургани, силосні ями, башти, види консервантів, що забезпечують консервування і зберігання якісних поживних кормів.
Машинно-тракторний парк, який забезпечений сучасною кормозаготівельною технікою. Здійснили аналіз особливості її застосування від обробітку грунту до збирання і заготівлі цінних високоякісних кормів.
У спеціально облаштованому конференц-залі із презентаціями (фото, відео) ми розібрали питання особливостей планування і закладання зеленого конвеєра, обгрунтували та спланували послідовність чергування культур, що забезпечує планове безперебійне надходження зеленої маси корму з поля.
Дякуємо директору господарства Центилу Леоніду Васильовичу за надану можливість провести навчальну практику із кормовиробництва, кваліфікованому персоналу за отриманий цінний практичний досвід, теплий прийом, смачні обіди.
Щиро вдячні декану агробіологічного факультету Коваленку Віталію Петровичу, завідуючій кафедри рослинництва Каленській Світлані Михайлівні за організацію навчальної практики.
Дякуємо Нашим Воїнам ЗСУ за відвагу, стійкість, захист і можливість працювати й навчати студентів під Мирним Українським Небом на Рідній Українській Землі.