ОЛЕГ КРИШТАЛЬ: «БАГАТСТВО ЛЮДИНИ МАЄ ВИМІРЮВАТИСЯ НЕ ГРОШИМА, А КІЛЬКІСТЮ НЕЙРОННИХ ЗВ'ЯЗКІВ»

August 21, 2019

5 липня Олег Олександрович Кришталь – директор Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, Президент Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка та Українського товариства нейронаук, академік Національної академії наук України, співавтор кількох важливих наукових відкриттів – відсвяткував свій день народження. Ми вітаємо видатного вченого із святом і бажаємо міцного здоров’я, особистого щастя та нових досягнень на благо людства. Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з Олегом Кришталем від порталу PROMAN Ukraine (09.07.2019 р.). У відповідях на питання кореспондента Юлії Сахарової академік Кришталь ділиться поглядами на роль і механізми діяльності людського мозку, розвиток науки та освіти і, взагалі, на життя.

 


Професор Віктор Трокоз, академік Олег Кришталь і професор Валентин Карповський (зліва - направо) під час відкриття ХХ з'їзду Українського фізіологічного товариства
 

Людський мозок складається з 10 млрд нервових клітин, пов'язаних декількома трильйонами контактів. А структура зв’язків між нервовими клітинами починає своє формування рівно з того моменту, коли дитина відкрила очі і вперше побачила світ. Цікаво, чи не так? Стає ще цікавіше, коли дізнаєшся, що гігантська cloud (хмара), що знаходиться у кожного з нас в голові, здатна приймати кількість комбінацій, яка перевищує число атомів у відомому нам Всесвіті. Можливості мозку людини до кінця не досліджені, і світова наука витрачає сотні мільярдів доларів на розвиток нейрофізіології. На тему таємниць сірої речовини, перспектив штучного інтелекту і вектора розвитку української науки ми вирішили поговорити з академіком Олегом Кришталем, чиє ім'я у вітчизняній і світовій науці звучить гордо. У тандемі з колегами він знайшов в нервових клітинах нові рецептори, тим самим відкривши шлях до принципово нових можливостей у вивченні роботи нейронів. Олег Олександрович викладав в Гарварді, університетах Мадрида і Пенсильванії та є одним з найбільш цитованих вчених в нашій країні. До слова: призначити зустріч з академіком, чий день розписаний буквально по хвилинах, виявилося напрочуд просто. 73-річний вчений гостинно відчинив двері власного кабінету і розповів читачам PROMAN Ukraine масу цікавинок про вмістилище нашого «я» і самий складний пристрій у Всесвіті – людський мозок.

«МОЗОК Є ВМІСТИЛИЩЕМ НАШОГО «Я» – ВСЬОГО, ЩО МИ ЗНАЄМО, ЩО ПАМ'ЯТАЄМО І ПРО СЕБЕ УЯВЛЯЄМО»

– Олегу Олександровичу, Ви є автором ряду наукових відкриттів світового рівня, зокрема, – виявили два нових рецептори в нервових клітинах. Пам'ятаєте день, коли зробили перше своє відкриття? Що Ви тоді відчули, з чим можна порівняти отримані емоції?

– Я зробив три важливих відкриття, в кожному з яких у мене були співавтори. У той же час можу стверджувати, що як мінімум у двох випадках виразно відчув момент прозріння. Момент прозріння – це коли в мозку найнесподіванішим чином з'являється готова думка, що вражає твою уяву. Прозріння траплялися зі мною під час проведення досліджень, в стінах будівлі, де ми з вами зараз знаходимося і розмовляємо. За випробовуваним відчуттям моменти прозріння можна порівняти з першим оргазмом.

МОМЕНТ ПРОЗРІННЯ – ЦЕ КОЛИ В МОЗКУ НЕСПОДІВАНИМ ЧИНОМ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ ГОТОВА ДУМКА, ЩО ВРАЖАЄ УЯВУ

– Розкажіть, будь ласка, про стан справ в нейрофізіології: над якими дослідженнями працюють вчені і чим галузь дивує вже сьогодні?

– На розвиток нейрофізіології світова наука витрачає найбільше грошей – це сотні мільярдів доларів. Вивчення мозку – найважливіше завдання, адже саме мозок зробив нас людьми, саме мозок дозволяє нам жити так, як ми живемо і як хочемо жити в умовах розвитку цивілізації. Мозок – це найскладніший пристрій, відомий Всесвіту. Він є вмістилищем нашого «я» – всього, що ми знаємо, що пам'ятаємо і що про себе уявляємо. Саме мозок формує нашу особисту картину навколишнього світу. У мозку відбувається два сорти процесів – електричні та молекулярні. Електричні процеси полягають в щосекундній генерації мозком пари-трійки трильйонів нервових імпульсів. Сьогодні нейрофізіологією вже розшифрована фізико-хімічна природа всіх електричних процесів в мозку. І тепер фахівці в цій галузі можуть продуктивно займатися не менш важливою галуззю – фармакологією, дуже істотна частина якої пов'язана з впливом фізіологічно активних речовин на електричні процеси в мозку.

МИ ВІРИМО В ТЕ, ЩО ЗДАТНІ ПІЗНАТИ СВІТ. ПОЗАДУ НАС ЗНАХОДИТЬСЯ ДОСВІД, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ ПОПЕРЕДУ – МИ НЕ ЗНАЄМО, АЛЕ РУХАТИСЯ ВПЕРЕД НАМ ДОЗВОЛЯЄ ТА САМА ВІРА.

Спеціальні молекули в нервових клітинах забезпечують генерацію мозком електричних сигналів. У процесі такої генерації нервові імпульси «бігають» між нервовими клітинами, передаючи повідомлення. Ці повідомлення змінюють, в свою чергу, структуру молекул, які їх генерують. Змінені молекули, в свою чергу, передають нервовим клітинам змінені електричні коди, в результаті чого ми отримуємо замкнене коло: відбувається запам'ятовування інформації. Безліч молекулярних процесів, які відбуваються в мозку, ще не розшифровані. У цьому плані вченим доведеться трудитися ще десятки і десятки років.

– А чи існують таємниці мозку, які наука не зможе розгадати і пояснити, – як вважаєте?

– Наука має багато спільних рис з релігією. Якщо релігія передбачає віру в чудодійні сили й істоти, то в науці символ віри – це пізнаваність світу. Іншими словами, ми віримо в те, що здатні пізнати світ. Позаду нас знаходиться досвід, що знаходиться попереду – ми не знаємо, але рухатися вперед нам дозволяє та сама віра. Чи зіткнеться співтовариство вчених з умовною «стіною» – невідомо. У деяких галузях знань – скажімо, в квантовій механіці ця стіна вже виникла. Чи відбудеться аналогічна ситуація в нейрофізіології – велике питання. І справа тут не в мірі допитливості вчених (ми завжди прагнемо пізнати світ на повну потужність), справа в можливості пізнати все і до кінця. Чи зможе процес пізнання тривати вічно? Ми даємо на це питання позитивну відповідь, але вона є лише символом нашої віри, не більше. Тому тема нерозгаданих таємниць мозку – філософська, міркувати на яку можна ой як довго.

– Що людині потрібно знати про роботу мозку, щоб навчитися керувати своєю особистістю?

– Коли я був дитиною, поводився нестримано і починав кип'ятити, мій покійний батько часто говорив: «Так регулюй же собою!». Свідомо формулюючи цю фразу неправильно, батько жартував, підкреслюючи цим самим, що людина повинна вміти собою керувати. У деяких народів, наприклад, в'єтнамців, вихід з себе – це один з найганебніших моментів, які вони можуть випробувати в житті. Якщо в'єтнамець втрачає самовладання, для нього це катастрофа та сигнал про те, що він не зумів впоратися з власними емоціями.
Відповідь на питання про управління особистістю цілком знаходиться в компетенції людської культури. У кожного індивіда вмістилище культури - мозок. Мозок надає можливість людині брати участь в якості головного героя у фільмі, назва якого «життя». Людина, правильно регулює своє життя, є людиною високої культури.

«ВСЕ, ЩО ЛЮДИ РОБЛЯТЬ ДОБРЕ, ВОНИ РОБЛЯТЬ НЕСВІДОМО».

– Що буде відбуватися на нейрофізіологічному рівні з мозком, якщо людина змінить своє інформаційне поле, споживаний через телебачення і соцмережі контент і щоденні побутові звички?

– Мозок живиться інформацією, він має потребу в інформації та створений для того, щоб її отримувати. Нова інформація стимулює сіру речовину. А ось в частині повсякденної рутини життя картина дещо інша. Формує особистість людини набір побутових звичок в тому числі. Фокус в тому, що весь спектр щоденної рутини ми виконуємо підсвідомо, людська свідомість у цьому процесі участі не бере. Ми діємо подібно біороботам, проживаючи більшу частину життя машинально – підсвідомо і несвідомо. Скажу більше: все, що люди роблять добре, вони роблять несвідомо. Свідомість включається, якщо в чомусь виникає потреба або людина робить помилку. Це сигнал до того, що треба повчитися. Звідси прислів'я: «на помилках вчаться».

БАГАТСТВО ЛЮДИНИ МАЄ ВИМІРЮВАТИСЯ НЕ КІЛЬКІСТЮ ДОЛАРІВ НА БАНКІВСЬКОМУ РАХУНКУ, А КІЛЬКІСТЮ ЗВ'ЯЗКІВ МІЖ НЕРВОВИМИ КЛІТИНАМИ МОЗКУ. САМЕ ТАКЕ БАГАТСТВО ДАЄ ЛЮДИНІ МОЖЛИВІСТЬ РОЗФАРБУВАТИ ФІЛЬМ ПІД НАЗВОЮ «ЖИТТЯ» ЯСКРАВИМИ ФАРБАМИ. ПОГОДЬТЕСЯ, НА ЯКОГО ДІДЬКА ЛЮДИНІ ДОЛАРИ, ЯКЩО ЇЇ ФІЛЬМ ЧОРНО-БІЛИЙ?!

У цілому, людський мозок приймає всі рішення сам по собі, поза нашою свідомістю. Мозок живе за умовною стіною, повідомляючи нам про прийняті рішення через «вікна». Ступінь ефективності нашого підсвідомого мозку визначається обсягом поміщених в нього знань. Так ось, ці знання отримані в результаті наших цілком свідомих зусиль із власного навчання.

– Олегу Олександровичу, як Ви оцінюєте перспективи штучного інтелекту – чи стане він домінуючим над людським?

– Штучний інтелект має величезні можливості, межі його розвитку нікому не зрозумілі. Бути може, цих меж просто не існує. У той же час люди мають велику перевагу у вигляді власного потенціалу розвитку. Людський мозок складається з більше ніж 10 млрд нервових клітин, пов'язаних між собою декількома трильйонами контактів – «синапсів». Все, що ми знаємо, вміємо, все наше «я» «зашите» в синапсах, тобто в структурі зв'язків між нервовими клітинами. Ця структура починає своє формування рівно з того моменту, коли дитина відкрила очі і вперше побачила світ. Вся інформація, отримана в дитинстві, а також результати навчання людини «записані» в синапсах. У людей з вищою освітою кількість синапсів в рази більша, ніж у людей неосвічених. Багатство людини, на мою думку, має вимірюватися не кількістю доларів на банківському рахунку, а кількістю зв'язків між нервовими клітинами мозку. Саме вона дає людині можливість розфарбувати фільм під назвою «життя» яскравими фарбами. Погодьтеся, на якого дідька людині долари, якщо її фільм чорно-білий?!


Кожен синапс може бути як активним, так і пасивним – тобто або передавати інформацію від однієї нервової клітини до іншої, або ні. Якщо підрахувати кількість комбінацій, які може приймати гігантська синаптична «хмара», що знаходиться у кожного з нас в голові, ми отримаємо величину, що перевищує кількість атомів у відомому нам Всесвіті. Можна думати, що штучному інтелекту буде складно конкурувати з людським при вирішенні багатофакторних задач. У деяких речах і компетенціях перемога завжди буде за людьми, а не за роботами, адже Найважливіше: людина – це особистість, для якої не тільки всі барви світу, але і всі його деталі насичені емоціями. Спосіб мислення, що веде до прийняття рішень – людський, скажімо, людяний. Чи зможемо ми перетворити штучний інтелект в особистість, чиї рішення завжди оптимальні для нас – велике питання.

ЯКЩО ПІДРАХУВАТИ КІЛЬКІСТЬ КОМБІНАЦІЙ, ЯКІ МОЖЕ ПРИЙМАТИ ГІГАНТСЬКА СИНАПТИЧНА «ХМАРА», ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ У КОЖНОГО З НАС В ГОЛОВІ, МИ ОТРИМАЄМО ВЕЛИЧИНУ, ЩО ПЕРЕВИЩУЄ КІЛЬКІСТЬ АТОМІВ У ВІДОМОМУ НАМ ВСЕСВІТІ

– У продовження теми таємниць мозку: чи можна запрограмувати мозок на самозцілення? Інакше кажучи, чи здатна сила самонавіювання людини вплинути на результат захворювання?

– Усім відомий ефект плацебо дійсно допомагає людині вплинути на результат захворювання і навіть досягти самозцілення. Але це може бути застосовано далеко не до всіх хвороб. Вірніше, успіх сили самонавіювання залежить не стільки від зусиль конкретної людини (її сили волі, характеру ставлення до цих подій), скільки від природи самої хвороби. Якщо ця природа лежить в молекулярній площині, то ніяке плацебо не допоможе. У разі, коли природа хвороби полягає в порушенні регуляції тілом, сила самонавіювання і ефект плацебо цілком можуть спрацювати.
Ефект плацебо до цих пір не розгаданий наукою. У Біблії ми можемо прочитати такі слова: «Віра горами рухає». І це насправді працює. Віра – я маю на увазі віру в зцілення – якимось чином допомагає людині зцілитися, яким – невідомо. Ефект плацебо сьогодні є предметом наукового вивчення, а на відповідні дослідження видаються мільйонні гранти.

– Наступне моє питання біологічного характеру, але з філософським відтінком. Що, на Вашу думку, являє собою людина? Що Ви як науковець думаєте про природу людини і як бачите сучасного українського Homo sapiens?

– У «еволюційному древі» Дарвіна людина поміщена на саму верхівку, і для цього існує вагома підстава – людина свідома. Елементи свідомості, звичайно, спостерігаються і у ссавців, але Homo sapiens – єдині біологічні істоти, які створили культуру. Як ми до того спромоглися? Придбавши мову, за допомогою якої з'явилася можливість передавати накопичені знання не лише від істоти до істоти, а також майбутнім поколінням. Наявність такого досвіду автоматично призвела до здатності людей створювати культуру, завдяки чому людина – це така частина живої природи, яка здатна постійно себе розвивати й навчати.
На світосприйняття сучасних українців, безумовно, впливала і впливає та обставина, що ми дуже довгий час не могли створити свою державність. Фактично перший досвід ми набуваємо лише зараз, і наша розумність повинна виражатися в максимумі зусиль, які нами прикладаються, щоб цей перший млинець не був нанівець.

– Олегу Олександровичу, у Вашому активі – багаторічна наукова робота, бездоганна репутація, безліч публікацій у провідних світових наукових виданнях... Скажіть, чи відчуваєте Ви себе визнаним, затребуваним і гідно оціненим в рідній країні – в Україні?

– Так. І це моя безапеляційна відповідь. Розумієте, моя діяльність ніколи не обмежувалася однією країною: навіть за часів СРСР і «залізної завіси» вона носила міжнародний характер. Так, зроблені мною відкриття мали значення і вагу не тільки в українській, а й у світовій науці. Будучи відомим в науковому світі, неможливо випробувати відчуття незатребуваності і неоціненості. У всякому разі, мені ці відчуття знайомі.

– В силу своєї професійної діяльності Ви багато їздили по світу і, напевно, не раз отримували пропозиції про роботу за кордоном. Однак Ви не поїхали з країни і вважали за краще розвивати науку тут, в Україні. Чи немає почуття жалю, втрачених можливостей?

– Пропозиції, звичайно ж, надходили, але це відбувалося після розпаду Союзу. У той час мені було вже більше 45 років, і починати життя з нуля в цьому віці не представлялося можливим. Крім того, розглядаючи пропозиції про роботу, що надходять з-за кордону, будучи вже членом Академії наук СРСР, сказав собі: «Я прожив в цій країні дуже важкі часи і тепер поїду в іншу? Ні, цього не буде». Якщо ж говорити про можливість емігрувати за часів існування СРСР, то спроба прижитися в іншому місці означала б неможливість повернутися, бачитися зі своєю дружиною, дітьми і батьками. Такий сценарій мене не влаштовував.

ВІДПОВІДЬ НА ПИТАННЯ ПРО УПРАВЛІННЯ ОСОБИСТІСТЮ ЦІЛКОМ І ПОВНІСТЮ ЗНАХОДИТЬСЯ В КОМПЕТЕНЦІЇ ЛЮДСЬКОЇ КУЛЬТУРИ.

Відчуття втрачених можливостей немає, адже я успішно реалізувався в рідній країні не тільки як вчений, а й як письменник (Олег Кришталь написав роман «Гомункулус» і роман-есе «До співу птахів». - Ред.). Працюючи над книгою «До співу птахів», я відчув найбільше задоволення в своєму житті – справжнісінький катарсис. І тривав він цілих три роки.

– Знаю, що Ви викладали в Гарварді і в університетах Мадрида та Пенсильванії. Скажіть, чи простежується різниця між українськими студентами та їхніми колегами з-за кордону – в мисленні, підході до знань і освіти?

– Моя викладацька діяльність за кордоном полягала здебільшого не в читанні лекцій, а в участі в дослідницьких проєктах. Можу сказати, що принципової різниці між студентами я не побачив. Всі молоді люди, які навчаються в університетах, як правило, вже мають певний освітній і культурний рівень. Студенти, які дійсно прагнуть вчитися – наповнюватися знаннями, вбирати корисну інформацію, будуть робити це за будь-яких умов і обставин. Їхнє мислення, підхід до освіти не прив'язані до національності та країни, де вони здобувають освіту.

КОЖЕН ДЕНЬ ВІДРАЗУ ПІСЛЯ ПРОБУДЖЕННЯ РОБЛЮ ПІВГОДИННУ ЗАРЯДКУ З ВИКОРИСТАННЯМ ГАНТЕЛЕЙ. АЛКОГОЛЬ ВЖИВАЮ В ПОМІРНИХ ДОЗАХ, Я Б СКАЗАВ, ЩО ДОЗИ ЦІ – САНІТАРНІ. ВВАЖАЮ, ЩО НАЙВАЖЛИВІШИМ ФАКТОРОМ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ'Я Є АКТИВНІСТЬ: ФІЗИЧНА І РОЗУМОВА.

– Олегу Олександровичу, наскільки Ви забобонні? В цілому, чи може людина, що розуміє, як все влаштовано в нашому світі, бути схильною до забобонів?

– Я переконаний, що незабобонних людей не існує. Чому? Та тому, що людське життя залежить від величезної кількості обставин, які ми не в силах передбачити. По суті, все, що відбувається з нами, визначається набором непідконтрольних людині випадків, і досить часто виникають ситуації, в яких нічого іншого не залишається, крім як постукати по дереву. У книзі «До співу птахів» я як раз аналізую хід людських думок і приходжу до висновку, що кожна людина постійно перебуває в стані тремтіння. Як всі молекули тремтять у результаті теплового руху, так і Homo sapiens тремтить між двома станами – «вірю» і «не вірю». Поки живемо – дрижимо.

– Розкажіть, як Ви, будучи вченим, який знає тонкощі і секрети організму, дбаєте про власне здоров'я? Які healthy Лайфхак використовує Олег Кришталь?

– Мені 73 роки і похвалитися міцним здоров'ям, на жаль, вже не можу. Зовсім недавно я пережив складну операцію на серці, яку блискуче провели, до речі кажучи, українські, а не закордонні медики. Ще страждаю на цукровий діабет. Протягом довгого часу я вів не самий здоровий спосіб життя – курив в цілому років тридцять. Згодом переглянув ставлення до цієї шкідливої звички і відмовився від тютюну. Скажу більше: вважаю куріння марним заняттям і ознакою поганого тону. Якихось особливих Лайфхак немає, все досить просто: кожен день відразу після пробудження роблю півгодинну зарядку з використанням гантелей. Алкоголь вживаю в помірних дозах, я б сказав, що дози ці – санітарні. Вважаю, що найважливішим фактором збереження здоров'я є активність: фізична і розумова.

– Думаю, Ви погодитеся з тим, що українська держава не обрала розвиток науки в якості одного зі своїх топових завдань. Як, на Вашу думку, могло б змінитися обличчя країни, якби ресурси – людські та фінансові – прямували на розвиток science? І як би виглядала Україна, якби нею управляли розумні люди, а не хитруни?

– Наука, нові знання та нові винаходи повинні бути затребувані соціальним устроєм країни й українським суспільством. Щоб цього досягти, необхідні грамотні управлінські рішення на державному рівні. В даний час нашій країні дуже не вистачає мудрого керівництва.
Пам'ятаю, якось читав лекцію в Америці і зал аплодував стоячи. Люди підходили до мене зі словами: «Ось тепер, користуючись створеним Вами методом, ми зможемо отримати безліч нових знань». Тобто саме знання в країнах Заходу є основною силою та цінністю людини, але тут є один важливий момент: для економіки знання самі по собі цінністю не є, вони цінні лише в тому випадку, якщо стають високоліквідним товаром. Це станеться лише тоді, коли українці зможуть конвертувати отримані знання в грошовий еквівалент, – кожен вкладений в науку долар обернеться тисячею. Зараз країною керують хитруни, яким наука нецікава і у них, до того ж, недостатньо хитрості. Як це не сумно, розумні люди в нашій країні часто не затребувані і «голосують ногами».

«ДЛЯ ЕКОНОМІКИ ЗНАННЯ САМІ ПО СОБІ ЦІННІСТЮ НЕ Є, ВОНИ ЦІННІ ЛИШЕ У ВИПАДКУ, ЯКЩО СТАЮТЬ ВИСОКОЛІКВІДНИХ ТОВАРІВ»

– Назвіть, будь ласка, кілька імен молодих українських вчених, здатних впевнено заявити про себе науковому світу.

– Обмежуватися кількома іменами не стану, оскільки таких вчених дуже багато. Взагалі Україна – це країна розумних і освічених людей, а українська IT-індустрія вже є істотним гравцем на світовій арені.

– З різних джерел інформації ми чуємо про те, що необхідно підтримувати вітчизняну науку, молодих винахідників і фахівців, створюючи їм гідні можливості для професійної реалізації та забезпечуючи належну оплату праці. Проте все більше і більше умів емігрують за кордон. Як переломити ситуацію, або це вже незворотній процес?

– Затримувати молодих вчених в країні, нічого не пропонуючи їм з боку держави і суспільства, – неправильно. Я б навіть сказав, що це нечесно. Думаю, що фінансова складова у вигляді належної оплати праці навряд чи стане основним мотивом для інтелектуальної еліти залишатися в країні.
Вчені повинні бачити, що їхні знання важливі, корисні і затребувані. Ось коли Україна увійде в ТОП-10 країн, в яких знання є дорогим товаром, ситуація з «витоком мізків» зміниться. За будь-якого іншого сценарію цього не відбудеться. А поки ми з жахом змушені спостерігати, як з тіла країни тече інтелектуальна кров. І це навіть не метафора. В цілому проблема відтоку кадрів – глобальна, і вирішити її можна тільки лише після трансформації українського суспільства, а це знову-таки відсилає нас до питання про грамотні управлінські державні рішення.

– З одного боку, наука позбавлена громадянства, тобто вчений може бути людиною світу та реалізовувати свій потенціал в будь-якій країні без прив'язки до свого коріння. З іншого – є таке поняття, як патріотизм і умовне зобов'язання розвивати галузь саме в рідній країні. Як вирішити цей ребус? Вчений в першу чергу – це громадянин світу чи вірнопідданий держави?

– Для мене, наприклад, не було і немає ніяких перешкод, щоб відчувати себе громадянином світу і патріотом своєї країни одночасно. Я – українець, який хоче і завжди хотів жити, професійно розвиватися і популяризувати науку на своїй рідній землі. У той же час, якщо вчений приймає рішення емігрувати, це не повинно викликати ніякого опору з боку суспільства і вже тим більше не є причиною звинувачення його у відсутності патріотизму. Як долари використовуються в якості платіжного інструменту по всьому світу, так і людина може використовувати весь світ для своїх цілей і самореалізації. Адже людина випущена в світ один раз, їй потрібно використовувати особистісний потенціал по максимуму.

– Олегу Олександровичу, хочу повернути Вас подумки в дитинство – період життя, коли у Вас зароджувалися допитливість, бажання досліджувати та великі дитячі мрії. Виходячи з досвіду Вашої родини і отриманих професійних знань, скажіть: що батькам корисно вкладати в сіру речовину головного мозку дитини з самих ранніх років, щоб вона в подальшому працювала на повну силу?

– Однозначної відповіді на це питання в арсеналі людства, на жаль, немає. Можу лише сказати, що левова частка експериментів, які проводяться батьками над своїми дітьми, бажаючи зробити з них вундеркіндів, себе не виправдовують. Не слід ставити собі за мету «впихнути» в дитину якомога більше інформації – це буде грубою помилкою. Ось я закінчував фізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На моєму курсі навчалися близько 130 осіб, 10 % з них були вундеркіндами, переможцями всіляких олімпіад... Примітно, що жодна людина з цих 10 % не досягла успіху, жодна! Виховуючи дітей, важливо залишати за ними свободу вибору. Кожна дитина – це особистість, здатна сама визначати, чим їй займатися, як і коли. Допитливість не вимагає спеціального виховання, вона проявиться в дитині сама по собі, без участі і контролю дорослих.
Втім, батьки частенько не пускали мене гуляти на вулицю, залишаючи вдома наодинці з величезною бібліотекою. Це зіграло величезну роль у моєму вихованні: щоб зайняти себе, у віці п'яти років я вже том за томом «ковтав» енциклопедії. Але рекомендувати такий батьківський сценарій не можу, оскільки це моя особиста історія і мій індивідуальний досвід, і він не є універсальним.

УКРАЇНЦІ В БІЛЬШОСТІ СВОЇЙ – ЛЮДИ ОСВІЧЕНІ, І НАШІЙ КРАЇНІ НЕ ВИСТАЧАЄ ЛИШЕ НЕВЕЛИКОГО НАБОРУ УМОВ, ЩОБ ЗАЙНЯТИ ГІДНЕ МІСЦЕ В СПИСКУ КРАЇН ЗА РІВНЕМ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ АКТИВНОСТІ.

– Свого часу американський комедійний ситком «Теорія великого вибуху» викликав справжній фурор і популяризував науку. Чи можна шляхом розважально-просвітницького контенту вивести науку на новий рівень сприйняття і розвитку?

– Серіали, якими б вони не були, – це завжди пропаганда. А пропаганда впливає на людський мозок. Думаю, що промити мізки українцям не тільки політичним, а й освітнім контентом, буде незайвим. Тим більше, що інтерес суспільства до науки присутній.
Українці в більшості своїй – люди освічені, і нашій країні не вистачає лише невеликого набору умов, щоб зайняти гідне місце в списку країн за рівнем науково-дослідницької активності.

– На завершення інтерв'ю – питання до висококласного експерта з сірої речовини. Як виховати людину, здатну змінити світ на краще?

– Формування і виховання особистості – це таємниця за сімома печатками. Це процес, який не формалізується і не може бути виражений в рівняннях; почасти, напевно, він може бути описаний теорією хаосу. Як неможливо створити точний науковий прогноз погоди терміном більш ніж на п'ять днів, так і неможливо спрогнозувати результати виховання дитини: яким би не було виховання, воно не дасть ніяких гарантій. Але одне можу сказати точно – виховувати дітей можна лише на власному прикладі. Якщо дитина бачить в батьках чесних, працьовитих, зацікавлених і знаючих людей, здатних відповісти на весь спектр дитячих чому, – це буде для неї найкращим зразком для наслідування. Ідеально, якщо до вищепереліченого додається наявність або принаймні пошук фінансових можливостей для гідної освіти дитини. Власне, це все, що кожен батько може дати своїй дитині, щоб підготувати ґрунт для її успішності та здібності змінити світ. Більшого й не потрібно.

Джерело (інтерв'ю та чорно-білі фото)

Підготував проф. В. Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook