Результати науково-дослідної роботи № 110/9-пр-2018 «науково-методичне забезпечення створення геопорталу для оцінювання ризику, прогнозування та попередження природних пожеж у Поліссі України»

December 13, 2018
м. Київ, НУБіП України, ННІ ЛіСПГ

12 та 13 грудня 2018 року у ВП НУБІП України «Боярська ЛДС» та НДІ лісівництва та декоративного садівництва ННІ лісового та садово-паркового господарства НУБіП України заслухали проміжний звіт про виконання науково-дослідної роботи №110/9-пр-2018 «Науково-методичне забезпечення створення геопорталу для оцінювання ризику, прогнозування та попередження природних пожеж у Поліссі України», що фінансується за рахунок Державного бюджету.

Мета роботи – створення за допомогою методів ДЗЗ, геостатистики та польових експериментальних досліджень вихідних наборів геопросторових даних та моделей, які описують основні параметри рослинного покриву та запасів горючих матеріалів у природних екосистемах Українського Полісся, в тому числі на територіях забруднених радіонуклідами внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.
 
Основні результати. На основі сформульованих науково-методичних принципів класифікації супутникових знімків, підготовки відповідних тематичних шарів геопорталу визначено можливості використання результатів тематичної обробки супутникових знімків для прогнозу запасів горючих матеріалів, швидкості поширення та інтенсивності пожеж. Розроблено алгоритми класифікації мультиспектральних супутникових знімків за типами ландшафтів, що базуються на використанні Landsat (30 м), групі методів CART та Random Forest Breiman з алгоритмом формування навчальної вибірки RF та включає результати наземних вибіркових досліджень, додаткові набори даних, радіометричну та геометричну корекцію та валідацію результатів.

На основі карти лісових екосистем Global Forest Change (GFC) спроектовано навчальну вибірку для Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської областей, а також створено опорний набір даних обсягом понад 4000 вибіркових одиниць для дешифрування супутникових знімків із використанням загальнодоступних сервісів Google та Bings Maps.

 

Сформовано 11 типів горючих матеріалів, які узгоджено з основними типами земного покриву, що характеризують територію досліджень. Зазначені типи підготовлені для проведення їх класифікації у результаті обробки часових серій супутникових знімків Landsat із визначеною точністю. Розпочато формування геопростової бази даних по випадках пожеж, їх координатах, площі, часу, коли вони відбулися, та іншим характеристикам у Поліссі України за останні 10 років. Також сформовано базу даних погодних умов за даними метеостанцій розташованих у Поліссі України, за п’ятьма головними параметрами, що визначають пожежну небезпеку погоди.

 

Сергій Зібцев, Василь Гуменюк,
Співробітники Регіонального Східноєвропейського
центру моніторингу пожеж
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook