ЗЕМЕЛЬНЕ ПИТАННЯ В ЦЕНТРІ УВАГИ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО КОМІТЕТУ

September 18, 2016

ЗЕМЕЛЬНЕ ПИТАННЯ В ЦЕНТРІ УВАГИ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО КОМІТЕТУ

 

15 вересня у м. Батурин відбулося виїзне засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на якому бути розглянуті дві чи не найактуальніші для аграріїв України теми: регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення та пільгові режими оподаткування сільгосптоваровиробників. У засіданні взяли участь народні депутати України, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, уповноважені представники центральних органів виконавчої влади, Чернігівської, Київської, Полтавської та Сумської обласних державних адміністрацій, Національної академії аграрних наук України, а також керівники громадських організацій, провідних суб'єктів господарювання та фермерських господарств.

 Керівництвом парламентського комітету для участі у засіданні були запрошені завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин та завідувач кафедри дендрології та лісової селекції, кандидат економічних наук Юрій Марчук.

 

У своєму виступі перед учасниками засідання Андрій Мартин, як один із провідних національних експертів із земельних відносин, акцентував увагу на проблемних соціально-економічних питаннях, пов’язаних із обмеженням майнових прав власників земельних часток (паїв), а також підкреслив, що економічною та юридичною наукою пропонується значний спектр регуляторних інструментів, що здатні мінімізувати очікувані ризики включення земель сільськогосподарського призначення у економічний обіг. Поетапне запровадження ринку сільськогосподарських земель, в тому числі на базі державно-правового експерименту у окремих регіонах України, із першочерговим наданням права набуття земельних ділянок у власність лише громадянам України, які самостійно займаються веденням сільського господарства, стане важливим поштовхом для активізації інвестиційної активності. Безперечно, запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення необхідно запроваджувати у формах, що дозволять мінімізувати фрагментацію сільськогосподарського землекористування та не стануть причиною погіршення умов ведення бізнесу для середніх та дрібних товаровиробників.

 

Загалом питання мораторію на продаж землі на засіданні комітету було ключовим і викликало бурхливу дискусію серед присутніх. Члени парламентського комітету, взявши до уваги претензії і зауваження, повідомили, що найближчим часом у різних областях України відбудеться широке обговорення даного питання. Без цього ключові рішення прийматись не будуть.

 

 

Заступник декана факультету землевпорядкування

Наталія Мединська

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook