Землевпорядкування "по-львівськи": вивчаємо досвід колег

1 February 2016, 8:49

 З ініціативи ректорату університету та з метою поглиблення університетської співпраці, вивчення кращого досвіду організації освітнього процесу, змісту фахової і практичної підготовки студентів, міжнародної діяльності в умовах реалізації положень нового Закону України «Про вищу освіту» декан факультету землевпорядкування 28-29 січня 2016 року стажувався у Львівському національному аграрному університеті та Національному університеті "Львівська політехніка".
     Два потужних виші, де готують фахівців-землевпорядників, позитивно сприйняли ідею такого стажування та всіляко сприяли його успішному проходженню.

     На землевпорядному факультеті Львівського національного аграрного університету нині навчається понад 400 студентів денної та майже 500 – в заочної форми навчання. Його декан Михайло Ступень ознайомив із структурою факультету, навчальною, науковою та виховною роботою, яку забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький колектив. Особливу увагу він акцентував на спеціалізаціях магістерської підготовки, зокрема «Охорона земель», «Оцінка землі і нерухомості», «Регулювання земельних і майнових відносин».

     Завідувач кафедри геодезії та геоінформатики Павло Колодій ознайомив із сучасними геодезичними приладами та інструментами, навчально-методичною літературою, навчальною лабораторією з ГІС-технологій та цифрової фотограмметрії із застосуванням цифрової фотограмметричної станції "Дельта”.

     Завідувач кафедри управління земельними ресурсами Анатолій Сохнич розповів про найважливіші наукові результати науково-педагогічних працівників факультету, особливості формування науково-дослідної роботи студентів факультету, презентував низку монографій.
Потрібно відзначити, що на землевпорядному факультеті ЛНАУ створено належні умови для підготовки і всебічного розвитку майбутніх фахівців-землевпорядників.

     У Національному університеті «Львівська політехніка» стажування проходило на базі Інституту геодезії, який очолює відомий вчений, учасник антарктичних експедицій Корнилій Третяк. В інституті геодезії навчається понад 600 студентів денної і заочної форми навчання. Їх підготовку забезпечують шість кафедр. Готують на базі інституту не лише землевпорядників, а й фахівців за спорідненими спеціальностями – "Геодезія", "Картографія", "Фотограмметрія та дистанційне зондування", "Оцінка землі та нерухомого майна", "Геоінформаційні системи і технології", "Космічний моніторинг Землі".

     Під час зустрічі особливу увагу було відведено питанням розроблення навчальних планів підготовки фахівців на 2016-2017 н.р. із урахуванням вимог ЗУ "Про вищу освіту". Хотілося б відзначити, що обов'язкова складова навчальних планів, збігається майже повністю, а вибіркова формується з урахуванням специфіки вишів і викликів сьогодення.
     Поділився директор інституту і досвідом співпраці з міжнародними партнерами зокрема з Інститутом природничої інженерії та геодезії Природничого університету м. Вроцлав (проведення спільних конференцій, друк наукових праць, обмін студентами і викладачами, проведення геодезичних навчальних практик).

     Заступник директора, декан повної вищої освіти інституту геодезії, президент Українського товариства геодезії й картографії Ігор Тревого детально ознайомив із матеріально-технічною базою кафедр інституту. Завідувач кафедри інженерної геодезії Анатолій Церклевич та професор кафедри фотограмметрії і геоінформатики Володимир Глотов розповіли про останні наукові розробки кафедр, представили безпілотний літальний апарат Trimble, а також останнє надбання інституту – квадрокоптер для проведення фото (відео) зйомки. 

     Результатом стажування у провідних львівських вишах, які готують землевпорядників, стала домовленість про поглиблення співпраці в освітній діяльності та виконанні наукових досліджень. Зокрема, на 2016 рік домовились продовжити роботу з удосконалення навчальних планів, підготовки і публікації результатів наукових досліджень у фахових виданнях університетів, спільної участі у роботі ГЕОФОРУМУ-2016, Всеукраїнського круглого столу «Скасування Земельного кодексу України як рудименту радянського земельного права: перспективи та проблеми», міжнародній конференції "Землеустрій, кадастр та охорона земель в Україні: сучасний стан, європейські перспективи", яка буде присвячена 20-річчю створення факультету землевпорядкування НУБіП України.

Тарас Євсюков,
декан факультету землевпорядкування

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook