Насичений тиждень у роботі екзаменаційних комісій

November 20, 2023

 Цьогорічний захист робіт на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти студентами денної та заочної форм навчання за спеціальністю 205 «Лісове господарство» відбувався відразу в двох екзаменаційних комісіях і тривав упродовж шести днів. Першу екзаменаційну комісію цьогоріч очолював т.в.о. завідувача кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, професор Віктор Миронюк. До складу також увійшли завідувачка кафедри лісівництва, доцентка Наталія Пузріна, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, доцент Андрій Пінчук, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Павло Кравець. Другу екзаменаційну комісію цьогоріч очолювала д.с.-г.н., доцентка кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, Любов Матушевич. До складу також увійшли Гарант програми, директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Олександр Бала, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Олексій Бойко та доцент кафедри лісівництва Сергій Сендонін.

 

 

 

Незважаючи на труднощі воєнного часу, теми представлених магістерських кваліфікаційних робіт актуальні, досить різноманітні, базуються на реальних даних та відрізняються оригінальністю наукової думки. Висновки і рекомендації, що містилися в магістерських кваліфікаційних роботах, мають як теоретичне, так і практичне значення.
Для наших магістрантів – це був, мабуть, найхвилюючий і найвідповідальніший етап за весь період навчання в університеті. Для випускників це завдання на кмітливість та ерудицію, а подекуди дотепність думки, дебати на інтригуючі значущі теми, адже вони презентують свій перший науковий доробок, здібності до наукової діяльності. Одночасно з випускниками базового закладу свої магістерські роботи представляли також здобувачі міжкафедральної навчальної лабораторії на базі ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Загалом, упродовж 13–18 листопада 2023 р. свій науковий доробок ЕК демонстрували 85 магістрантів заочної та 39 – очної (денної) форми навчання.
Усі роботи, представлені до захисту, апробовані на науково-практичних конференціях, окремі їх результати опубліковані у збірниках студентських наукових робіт.

Магістерські роботи випускників заочної форми навчання відрізнялися практичною спрямованістю, що зовсім невипадково – більшість випускників уже тривалий час працюють у лісовому господарстві. Особливу увагу екзаменаційних комісій привернули доповіді Олексія Яновича щодо стратегії розвитку лісогосподарських підприємств в умовах реформування галузі, де магістрантом детально проаналізовані фактори впливу зовнішнього середовища на лісогосподарське підприємство (воєнний стан, економічні, політичні, демографічні умови), що дозволить спрогнозувати можливості, розробити стратегію розвитку, яка дозволить перетворити загрози на будь-які вигідні можливості. Звичайно, якщо зовнішнє середовище в нашій країні було б не настільки непередбачуваним, яким воно є сьогодні, керівництву лісової галузі все одно довелося б враховувати його вплив, адже воно встановлює вимоги до місії, стратегічних бачень і ключових цілей, завдань, процесу їхнього досягнення, впливає на поточні процеси діяльності та дозволяє бути упевненим у своєму майбутньому і контролювати його вплив на поточну діяльність однієї з найбільших державних лісових компаній Європи – ДП «Ліси України». Робота Сергія Ріделя, присвячена актуальним проблемам лісозахисту. Магістрант детально проаналізував санітарний стан лісів філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» та патологічні чинники його погіршення.
Вагому користь для лісогосподарських підприємств можуть мати результати магістерських кваліфікаційних робіт виконаних на базі ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Зокрема, Юрієм Стольцем за результатами досліджень стану та шляхів покращення рубок догляду в філії «Міжгірське лісове господарство» ДП «Ліси України» виробництву запропоновано ряд рекомендацій щодо можливостей оптимізації технології, організаційно-технічних показників, методів та способів проведення рубок догляду в контексті покращення та досягнення завдань стосовно їх впливу на майбутній якісний стан насаджень.

 

 

Цікавими та оригінальними виявилися кваліфікаційні роботи випускників магістратури очної (денної) форми навчання. Вони, зазвичай, проявляють себе більше в теоретичному плані, хоча в цьому році частина з них приємно вразила комісії своїми знаннями прикладних аспектів професії. Пізнання процесів, які відбуваються в лісі та суміжних з ним об’єктах господарювання, обробка і тлумачення найрізноманітнішої про них кількісної інформації дозволили магістрантам дати об’єктивні обґрунтування отриманим результатам досліджень. Магістранти кваліфікаційно продемонстрували екзаменаційним комісіям свої вміння застосовувати набуті теоретичні знання для вирішення конкретних практичних завдань. Серед таких студентів були Олександр Шнуренко, Роман Хильчук, Прохор Бойко. Крім цього, комісії відзначили високий методичний і теоретичний рівень досліджень Маргарити Бегаль, Оксани Василенко та Олени Дуди.
Директор ННІ Роман Василишин подякував ЕК за плідну та результативну роботу та привітав наших магістрантів з подоланням ще однієї сходинки на шляху до професійного зростання та зазначив, що досвід наукового пошуку, що став основою підготови магістерських кваліфікаційних робіт буде затребуваний також у майбутній професійній діяльності. Тому не зупиняйтесь на досягнутому – вчіться, розвивайтеся, досягайте нових вершин в пізнанні науки для майбутнього нашої демократичної, незалежної, сильної і непоборної України!
Успіхів Вам, натхнення, творчості й позитиву!


Дякуємо відважним ЗСУ, всім захисникам і захисницям за можливість презентувати результати магістерських кваліфікаційних робіт ЕК!
Слава Україні! Героям Слава!

Голови екзаменаційних комісій,
Віктор Миронюк, Любов Матушевич

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook