«Зелений настрій» та мотиваційні поради успішної випускниці ННІ ЛіСПГ Катерини Безжон майбутнім фахівцям садово-паркового господарства

March 31, 2023

   Незважаючи на погодні умови, крайній тиждень очного навчання виявився надзвичайно насиченим цікавими подіями в житті студентства ННІ лісового і садово-паркового господарства спеціальності 206 Садово-паркове господарство. Ще не вщухли емоції після зустрічей з успішними підприємцями Мирославою Лінською, Ігорем Атаманчуком, а вже 28 березня їх гостинно приймали у резиденції Kitchen & Garden” на ВДНГ, відомій не тільки в Голосіївському районі столиці, а й в Україні загалом.

    

     Відвідавши резиденцію “Kitchen & Garden” нам випала можливість дізнатися про частинку потаємного життя успішного стартапу. Найголовніше, ми зрозуміли, що все побачене – такий гарний райський куточок у яблуневому саду це важка праця власниці уже не один рік. Поспілкувавшись з Катериною Безжон відразу було помітно, що ця людина любить свою роботу: захоплююча мова, чіткість викладу думок та яскраво виражений професіоналізм у власних діях та словах – все це вона змогла поєднати у своїх репліках під час звичайного діалогу зі студентами.

    

     Катерина Безжон є нашою випускницею, власницею “Kitchen & Garden” та майстром «зеленого настрою». Пані Катерина поділилася зі студентами своїм досвідом підприємницької діяльності та зазначила, що ще будучи студенткою почала займатися дослідженнями пряно-ароматичних рослин в урбанізованому середовищі та вирішила не лише аналізувати теорію, а й займатися практикою. Студентська стипендія – 700 гривень – стала першою інвестицією у власну справу. Пряно-ароматичні трави стали об’єктом дослідження в дипломній роботі і аби поглиблено вивчити їх особливості свої дослідження впроваджувала на фітоділянці НУБіП України, де вирощують різні лікарські рослини. «Там ми акліматизували деякі види рослин, які характерні для наших територій, а потім посіяла перші рослини на продаж. У січні почала сіяти на розсаду. Процес вирощування не був для мене якимось незвичним. Певний досвід у мене був, бо мама вирощує квіти. Відтак, з дитинства я в цьому зеленому світі, завжди біля землі. Це те заняття, яке до душі. У нас вся сім’я пов’язана з рослинним світом. Сестра за фахом біотехнолог, тому моя родина – це мої основні порадники та консультанти» – зазначає підприємниця.

   

     У двадцять один рік Катерина вирішила представити свої роботи на ярмарку:“ART-пікнік Слави Фролової” у столичному парку Пушкіна став для неї дебютом. Протягом трьох годин все, що було в Катерини на вітрині, було продано. Після цього успіху підприємниця всерйоз задумалась зробити хобі своєю роботою. Так з'явилася компанія “Kitchen & Garden”, яку сама Катерина називає, “майстернею зеленого настрою”. У вересні 2018 року підприємниця орендувала господарський будиночок на ВДНГ, який і став резиденцією її компанії. Нових клієнтів бізнес-леді знаходить за допомогою соціальних мереж, а також на виставках-ярмарках. Найголовнішими замовниками є ресторани та піар-компанії, а також роздрібні покупці. Зараз підприємниця культивує здебільшого багаторічні рослини, такі як м'ята, чебрець, шавлія, орегано, кімнатні помідори. Також Катерина вирощує сукуленти та різні декоративні рослини. Головна ідея її підприємства – наявність у кожному будинку власного зеленого куточка, міні-городу.
     Щодо викликів та ризиків власного підприємництва, на думку Катерини можна виділити наступні: погодні умови (коли похмурі дні – рослини ростуть повільно, тому інколи не можна вчасно виконати якесь замовлення); не всі споживачі розуміють, рослини – це живі організми. Купують горщик і думають, що він має таким і залишатися. Але це ж не пластмаса! Це живе створіння, яке росте, розвивається, тому може змінювати форму – збільшуватися або зменшуватися, – бо на нього впливають зовнішні чинники. Багато викликів через особливу специфіку бізнесу. Бо коли є конкуренти – це добре, тоді ти можеш подивитися на їхні роботи, проаналізувати власні, і це якось легше. Ти можеш брати приклад із когось. А першому розпочинати доволі складно, бо усе потрібно робити самому. Немає стандартних схем, тож усе вивчаєш і розшукуєш сама. Водночас, це плюс, тому що працювати потрібно на всі 100%.

    

     Пані Катерина розповіла студентам про тонкощі підприємницької діяльності, згадала про цікаві аспекти, що стосуються особливостей роботи з клієнтами у сфері садово-паркового господарства. Спікер наголосила, що потрібно намагатися завжди бути щирою з клієнтами та відповідально ставитися до своєї робити. «Коли все, що ти робиш, – має значення не лише для тебе. Це і є успіх – відчувати кайф від того, що робиш, і завжди бачити усміхнених і задоволених клієнтів».

    

    Наші студенти не вперше знайомляться з успішними стартапами, але в черговий раз впевнились, що в нашій країні можна зайняти достойну нішу у сфері садово-паркового господарства. А найголовніше, такі зустрічі допомагають йти вперед, йти в ногу з часом, не затримуватись на одному рівні, а розвиватись і пізнавати світ все більше й більше, змінювати його у кращий бік!
     Висловлюємо щиру подяку професіоналу своєї справи Катерині Безжон, за цю цікаву зустріч, приємні емоції і корисний досвід.

 

Галина Домашовець,
заступник директора ННІ лісового і садово-паркового господарства,

доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Олеся Піхало,
доцен кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook