Кафедра аквакультури

Навчально-науково-виробнича лабораторія рибництва

      Навчально-науково-виробнича лабораторія рибництва (далі в тексті скорочено – лабораторія) діє у складі кафедри аквакультури. ЇЇ основною метою є підвищення теоретичного та практичного рівнів студентів, а також виконання наукової роботи аспірантами та науковцями факультету тваринництва та водних біоресурсів. По суті, це навчально-дослідне повносистемне ставове рибне господарство з елементами індустріального рибництва.

  

 

Основними завданнями лабораторії є:

· покращення рівня практичної підготовки студентів і підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників у виробничих умовах;

·     проведення науково-виробничої діяльності;

·  залучення студентів університету до науково-дослідних робіт та практичного впровадження досягнень аквакультури;

·    надання консультаційних, освітніх, інформаційних та інших послуг;

· поліпшення фінансового та матеріально-технічного забезпечення університету шляхом збільшення надходжень коштів до спеціального фонду від здійснення вищевказаних послуг;

·  використання науково-практичних напрацювань, знань та досвіду набутих у процесі діяльності, для поліпшення навчального процесу та наукової роботи.

 

 Матеріально-технічна база лабораторії:

    Лабораторний корпус розташовано в мальовничому місці, на березі ставу у селищі Немішаєве Бородянського р-ну, Київської обл.

   Ставовий фонд включає вісім нерестових і два вирощувальні стави 1 порядку, два зимувальні і один водопостачальний став, що одночасно виконує функцію вирощувального 2 порядку або нагульного ставу (залежно від планового завдання). Загальна площа водного дзеркала ставів становить близько 14 га.

      Інкубаційний цех оснащено інкубаційними апаратами «Амур», ІВЛ-2, Вейса, склопластиковими басейнами ІЦА-2, ІВЛ-2. Крім того, в цеху розміщено рибницьку установку із замкненим циклом водопостачання, в якій відбувається вирощування осетрових риб. 

    

  

 

Навчальні і виробничі практики студентів на базі лабораторії

       Завдання – бути для студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів навчально-практичною базою з рибництва, де закріплюються на практиці набуті теоретичні знання, лабораторія виконує у повній мірі. Тут щороку протягом весни-осені проходять навчальні і виробничі практики студенти факультету 2 і 3 курсів ОС "Бакалавр" та 1-го року навчання ОС "Магістр". Тут першокурсники вперше знайомляться з рибництвом.

 

  

 

Наукова робота кафедри аквакультури на базі лабораторії

      З моменту створення лабораторія відразу розпочала роботу, як дослідний полігон для науковців факультету. Було проведено дослідження із формування колекційного маточного стада стерляді в умовах індустріального рибництва, здійснено виробничі випробування різних експериментальних методів стимулювання плідників риб до нересту під час кампанії із штучного відтворення, спільно з Інститутом рибного господарства НААН України та Інститутом кріобіології та кріомедицини НАН України (м. Харків) проведено роботи з кріоконсервування статевих продуктів стерляді та вирощування потомства від запліднення ікри кріоконсервованої спермою, а також перевірено деякі робочі гіпотези науковців.

    На базі лабораторії студенти-дипломники, аспіранти і викладачі кафедри аквакультури проводили наукові дослідження за тематикою НДР кафедри, зокрема:

·   «Розроблення експрес-методу оцінки племінної цінності плідників коропа» (НДР № 110/72-пр «Удосконалити методи оцінки ремонтно-маточних стад об’єктів аквакультури», 2006–2008 рр.);

·     «Формування ремонтно-маточних стад стерляді за різних умов вирощування» (тема дисертаційної роботи Терновенко М.М., аспірантки кафедри аквакультури);

· «Морфобіологічна та генетична оцінка маточних стад білого товстолобика» (тема дисертаційної роботи Рєзникової І.С., аспірантки кафедри аквакультури);

· «Вплив синтетичних стимуляторів гонадотропної активності гіпофізу на репродуктивні показники і виживання самиць білого товстолоба при заводському способі відтворення» (тема дисертаційної роботи Шумової В.М., аспірантки кафедри аквакультури);

· Оптимізація процесу підготовки і використання плідників стерляді (Acipenser ruthenus) при штучному відтворенні» (тема дисертаційної роботи Поплавської О.С., аспірантки кафедри аквакультури) та ін.

    

 

Стажування викладачів факультету на базі навчально-виробничої лабораторії рибництва

         З 2008 р. на базі лабораторії викладачі факультету тваринництва та водних біоресурсів, а також коледжу ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж», проходять стажування, впродовж якого знайомляться із технологіями розведення і вирощування різних видів, з технологічним обладнанням і механізмами.

 

   

 

Проведення Всеукраїнських студентських Олімпіад за спеціальністю

«Водні біоресурси та аквакультура»

     Протягом 2007–2009 і 2016–2017 рр. на базі лабораторії було проведено практичну частину 2 туру Всеукраїнських студентських Олімпіад за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура». На цих змаганнях студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП впевнено перемагали своїх суперників з інших вищих навчальних закладів України не тільки за рівнем теоретичних знань, а й за практичними фаховими вміннями. Це є свідченням лідируючого положення нашого університету серед інших ВНЗ, що готують фахівців для рибної галузі України.

Виробнича діяльність лабораторії

 Лабораторія, крім виконання навчальної та наукової функцій, використовує наявну матеріально-технічну базу для виробництва продукції рибництва. Щороку заводським способом тут отримують потомство коропа, рослиноїдних риб, сріблястого карася, стерляді та проводять нерест щуки, європейського сома і судака, вирощують посадковий матеріал цих риб для власних потреб та для реалізації.

  

  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook