03041, м. Київ, вул. Виставкова, 16, навчальний корпус № 12 НУБіП України

Устименко Ігор Миколайович

Доцент

Доцент , Кандидат технічних наук
Дисципліни викладання

Харчова хімія (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-наукової програми “Нутриціологія”)

 

Харчова хімія (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-професійної програми “Нутриціологія”)

 

Харчова хімія (для здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» спеціальності 229 “Громадське здоров’я” освітньо-професійної програми “Нутриціологія здорового харчування”)

 

Технології здорового харчування (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-професійної програми “Нутриціологія”)

 

Технології здорового харчування (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” усіх спеціальностей)

 

Інноваційні технології в нутриціології (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-наукової програми “Нутриціологія”)

 

Інноваційні технології в нутриціології (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-професійної програми “Нутриціологія”)

 

Основи аюрведичного харчування (для здобувачів вищої освіти ОС “Бакалавр” усіх спеціальностей)

 

Основи аюрведичного харчування (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності 181 "Харчові технології" освітньо-професійної програми “Нутриціологія”)

 

Освіта

У 2014 р. закінчив Національний університет харчових технологій (м. Київ, Україна) за спеціальністю «Технології зберігання, консервування та переробки молока» та здобув кваліфікацію магістра з технологій зберігання, консервування та переробки молока.

Дисертаційне дослідження

У 2019 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення технологій молоковмісних продуктів шляхом використання харчових емульсій» за спеціальністю 05.18.04 – "Технологія м'ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів".

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає у розробленні принципово нового способу нормалізації молоковмісних сумішей за допомогою агрегативно-стійких харчових емульсій, стабілізованих емульгувальним комплексом, що виявляє технологічну ефективність за рахунок виявленої синергетичної взаємодії складових.

Наукові інтереси

Удосконалення та розробка  технологій якісних та безпечних харчових продуктів нового покоління, зокрема, функціонального та спеціального призначення

Стажування

Міжнародне науково-педагогічне стажування в Чеському університеті у Празі, за темою «Прикладні науково-технічні дослідження: європейський досвід і напрями розвитку» у галузі знань «18 – виробництво та технології», 13.09 - 24.10.21 р., 180 год.

Експертна, проектна та громадська діяльність

Експертна оцінка наукових і навчальних матеріалів

Проєктування результатів наукових досліджень і звітів

Керування дослідженнями здобувачів вищої освіти

Створення модульних курсів

Вибрані публікації
  • Ustymenko, I., Savchenko, O., Tolok, G., Kryzhova, Y., Rudyk, Y., Rybchynskyi, R., Tyshchenko, L., Ochkolyas, O., Kostiuk, T., & Marchyshyna, Y. (2023). Study of indicators of quality and safety of sour cream with vegetable oils. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 444–454. https://doi.org/10.5219/1876

  • Устименко, І. М., Слободянюк, Н. М., Савченко, О. А., Толок, Г. А., & Пилипчук, О. С. (2023). Дослідження використання харчової емульсії та ксантанової камеді у складі йогурту з купажованою олією. Здоров’я людини і нації, 1, 49–62. https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2023.49

  • Андрусишина, І. М., Баль-Прилипко, Л. В., Слободянюк, Н. М.,  Ніколаєнко, М. С., Устименко, І. М., Максимова, О. С., & Ткач, Г. Ф. Порівняльна характеристика енергетичної повноцінності вітчизняних і закордонних раціонів військовослужбовців. Український журнал з проблем медицини праці, 20(1), 59–65. https://doi.org/10.33573/ujoh2024.01.059

  • Баль-Прилипко, Л. В., Ніколаєнко, М. С., Даниленко, С. Г., Устименко, І. М., Рябовол, М. В., & Журенко, Д. В. (2024). Обгрунтування технології сардельок геродієтичного призначення. Journal of Chemistry and Technologies, 32(3), 759–765. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v32i3.306991

  • Баль-Прилипко, Л. В., Ніколаєнко, М. С., Даниленко, С. Г., Устименко І.М., Рябовол, М. В., Петриченко, К.О. (2024). Обгрунтування удосконалення технології консервів других страв з підвищеною харчовою цінністю. Продовольчі ресурси, 12(22), 28–36. https://doi.org/10.31073/foodresources2024-22-03

  • Ustymenko, I., & Pylypchuk, O. (2025). Development of food concentrates to ensure the energy value of military rations for personnel of the armed forces of ukraine. Innovations in science: current research and advanced technologies: Scientific monograph. Part 1. (pp. 82–98).  Riga, Latvia: Baltija Publishing.

  • Bal-Prylypko, L., Ustymenko I., Tolok, G., Danylenko, S., Panasiuk O., & Leonova, B. (2025). Justification of the technology of functional soy yogurt. Journal of Chemistry and Technologies, 33(1), 192–199.  https://doi.org/10.15421/jchemtech.v33i1.323284

  • Bal-Prylypko, L., Slobodianiuk, N., Ryabovol, M., Holembovska, N.,  Ustymenko, I., Nikolayenko., M., Tolok., H., Nazarenko, M. (2025). Chapter 6. Justification and development of biotechnology of cooked sausage products for health purposes. In O. Priss (Ed.), Innovative approaches in food processing and sustainability (pp. 113–145). Tallinn, Estonia: Scientific Route.