Цизь Олександр Михайлович

Доцент

Доцент , Доктор сільськогосподарських наук
Дисципліни викладання

«Грибівництво», «Технології закритого ґрунту».

Освіта

У 1994 році закінчив Львівський державний сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Агрономія» і отримав кваліфікацію вченого агронома.

Дисертаційне дослідження

«Підбір високопродуктивних штамів і субстратів для вирощування печериці двоспорової (Agaricus bisporus /J.Lge/ Imbach) в умовах України.

Наукові інтереси

Агробіологічне обґрунтування елементів технологій культивування їстівних грибів, інтродукція нових видів їстівних і лікарських макроміцетів.

Експертна, проектна та громадська діяльність

Є членом Ради директорів Всеукраїнської асоціації грибовиробників, членом методичної комісії Українського інституту експертизи сортів рослин. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за цикл робіт «Розробка наукових основ промислового грибівництва та їх практична реалізація в аграрному комплексі України».

Вибрані публікації

Основні навчально-методичні праці:

  1. Овочівництво і плодівництво: Підручник / О.Ю. Барабаш, О.М. Цизь, О.П. Леонтьєв та ін. – К.: Вища школа, 2000. – 503 с.
  2. Районовані сорти і гібриди, насіння та довідковий матеріал з технології вирощування: Методичний посібник / О.Ю. Барабаш, О.Я. Жук, О.М. Цизь та ін. – К.: НАУ, 2000. – 73 с.
  3. Іваненко П.П., Приліпка О.В., Цизь О.М. Інтегрований захист рослин у закритому ґрунті: Навчальний посібник. – К.: Урожай, 2002. – 112 с.
  4. Технологія виробництва овочів і плодів: Підручник / О.Ю. Барабаш, А.П. Учакін, О.М. Цизь та ін. – К.: Вища школа, 2004. – 430 с.
  5. Сорти культур закритого ґрунту: Методичний посібник / Ю.В. Слєпцов, О.М. Цизь, О.А. Сиворакша – К.: НАУ, 2004. – 87 с.
  6. Овочівництво. Програма навчальної дисципліни для підготовки бакалаврів напряму 1301 "Агрономія" / О.Ю. Барабаш, З.Д. Сич, О.М. Цизь та ін. – К.: Аграрна освіта. – 2006. – 16 с.
  7. Овочівництво. Програма нормативної навчальної дисципліни для підготовки фахівців ОКР «Бакалавр» напряму 6.090101 «Агрономія / В.В. Хареба, З.Д. Сич, О.М. Цизь та ін. – К.: Аграрна освіта. – 2013. – 16 с.
  8. Освітньо-професійна програма підготовки магістра за спеціальністю 8.09010104 «Плодоовочівництво і виноградарство»: Галузевий стандарт вищої освіти України / В.Т. Гонтар, З.Д. Сич, О.М. Цизь та ін. – К.: Міністерство освіти і науки України. – 2013. – 48 с.
  9. Цизь О.М., Приліпка О.В. Грибівництво: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури. – 2015. – 246 с.
  10. Цизь О.М. Грибівництво. Методичні рекомендації до практичних занять і самостійної роботи. – К.: НУБіП. – 2016. – 40 с.
  11. Хареба О.В. Малопоширені овочеві рослини та гриби: Навчальний посібник / О.В. Хареба, О.І. Улянич, В.В. Хареба, З.І. Ковтунюк, І.І. Бандура, Н.В. Воробйова, О.М. Цизь, В.В. Яценко. – Вінниця: Нілан-ЛТД, 2021. – 256 с.

Основні наукові праці:

  1. Авторське свідоцтво на сорт рослин №764. Печериця двоспорова ІБК-25 / О.М. Цизь, О.Ю. Барабаш, Н.А. Бісько, І.О. Дудка. – №97313001; Заявл. 5.12.1997; Зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 1999 р.
  2. Tsyz O. Efficiency of nitrogen additive application to substrata for Agaricus bisporus (J. Lange) Imbach cultivation // Abstracts XIV Сongress of European Mycologists. – K.: Druk. – 2003. – P. 112-118.
  3. Приліпка О.В., Цизь О.М., Слєпцов Ю.В. Овочівництво закритого ґрунту: Монографія // Наукове забезпечення сталого розвитку сільського господарства в Лісостепу України. Том 1. – К.: Алефа, 2003. – С. 516–526.
  4. Приліпка О.В., Цизь О.М. Досвід виробництва і переробки сільськогосподарської продукції Науково-дослідного, виробничого агрокомбінату „Пуща-Водиця”: Монографія // Наукове забезпечення сталого розвитку сільського господарства в Поліссі України. Том 2. – К.: Алефа, 2004. – С. 586–589.
  5. Методика агрохімічного обстеження тепличних ґрунтів і субстратів та особливості застосування добрив: Монографія / Д.М. Бенцаровський, С.І. Мельник, О.М. Цизь та ін. – К.: ДІА, 2005. – 208 с.
  6. Белінський О.Л., Цизь О.М. Методика проведення експертизи штамів печериці двоспорової (Agaricus bisporus (J.lge) Imbach) на відмітність, однорідність і стабільність // Охорона прав на сорти рослин. Методика проведення експертизи сортів рослин на відмітність, однорідність і стабільність (ВОС). – К.: Алефа, 2007. - №1 (частина 4). – С. 138- 144.
  7. Цизь О.М. Бісько Н.А., Григанський А.П. СОУ 01.12.37-917:2010 Печериця двоспорова свіжа. Технічні умови. – К.: Мінагрополітики України. – 2010. – 14 с.
  8. Цизь О.М. Культивування печериці двоспорової: субстрати, покривні суміші, агротехнологічні параметри отримання плодових тіл: Монографія. – К.: Центр учбової літератури. – 2013. – 156 с.
  9. Живильне середовище для грибів роду Pleurotus // Патент на корисну модель № 98969 / Т.В Іванова, М.Д. Мельничук, О.М. Цизь та ін. – Державна служба інтелектуальної власності України. – Опубл. 12.05.15. – Бюл. №9.
  10. Приліпка О.В., Цизь О.М. Агротехнологічні та організаційні засади ефективного функціонування підприємств закритого ґрунту: Монографія. – К.: Центр учбової літератури. – 2017. – 334 с.
  11. Хареба О.В., Цизь О.М., Хареба О.В., Хареба В.В. Використання сорто-підщепних комбінувань – перспективний прийом підвищення продуктивності та якості помідора за вирощування способом малооб’ємної гідропоніки // Рослинництво та ґрунтознавство. – 2020. – Том 11. – № 4. – С. 78–86.
  12. I.I. Bandura, A.S. Kulik, N.A. Bisko, O.V. Khareba, V.V. Khareba, O. Tsyz. Analysis of the biological efficiency and quality factors of mushrooms of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm as a model of effective cultivation of lignicolous fungi with high functional value // Plant Varieties Studying and Protection. – 2020. – Vol. 16. – No 4. – P. 334–342
  13. Бандура І.І., Кулик А.С., Макогон С.В., Цизь О.М., Хареба О.В., Хареба В.В. Якісні характеристики гриба Сyclocybe aegerita штамів 2229, 2230, 2231 ІВК за умов промислового культивування // Рослинництво та ґрунтознавство. – 2021. – Том 12. – №3. – С. 85-99.
  14. Бандура І.І., Кулик А.С., Хареба О.В., Хареба В.В., Цизь О.М., Чаусов С.В., Макогон С.В. Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники Pleurotus citrinopileatus Singer //Вісник аграрної науки. – 2021. – Том 99. – №2. – С. 11–18.
  15. Хареба О.В., Цизь О.М. Урожайність і якість плодів помідора за вирощування на малооб’ємній гідропоніці у скляних теплицях типу «Венло» // PlantVarietiesStudyingand Protection. – 2021. – Vol. 17. – No 3. – P. 248–253.
  16. Бандура І.І., Кулик А.С., Хареба О.В., Цизь О.М., Хареба В.В. Оцінка мікробіоти приміщень під час культивування гливи як фактор формування якості урожаю // Овочівництво і баштанництво. – 2021. – Вип. 70. – С. 6–15.
  17. I. Bandura, O. Isikhuemhen, A. Kulik, N. Bisko, M. Serdyuk, V. Khareba, O. Khareba, O. Tsyz, I. Ivanova. Biology and Nutritional Contents in the Culinary-Medicinal Milky White Mushroom, Calocybe indica (Agaricomycetes), During Cultivation Involving Casing and Scratching Treatments // International Journal of Medicinal Mushrooms. – 2021. – Vol. 23. – Is. 12. – P. 53–63.
  18. I. Bandura, O. Isikhuemhen, A. Kulik, N. Bisko, M. Serdyuk, V. Khareba, O. Khareba, O. Tsyz, I. Ivanova. Mushroom fruiting body yield and morphological characteristics from different strains of Pleurotus eryngii //Journal of Applied Biology & Biotechnology. – 2022. – Vol. 10. – Is. 1. – P. 1–8.
  19. I. Bandura, S. Makohon, O. Tsyz, I. Ivanova, O. Khareba, V. Khareba, M. Serdyuk, N. Bisko, A. Kulyk, O. S. Isikhuemhen, S. Chausov. Effect of different grain spawn materials on Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. mushroom cultivation under unregulated and regulated fruiting conditions //Acta Agriculturae Slovenica. 2022. – 118(1). – P. 1–13.