03041, м. Київ, вул. Виставкова, 16, навчальний корпус № 12 НУБіП України

Очколяс Олена Миколаївна

Доцент

Доцент , Кандидат технічних наук
Дисципліни викладання

Загальні технології харчової промисловості: Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів (для здобувачів вищої освіти ОС “Бакалавр” спеціальності G13 "Харчові технології" освітньої програми «Харчові технології»)

 

Загальні технології харчової промисловості: Технологія жирів та жирозамінників (для здобувачів вищої освіти ОС “Бакалавр” спеціальності G13 "Харчові технології" освітньої програми «Харчові технології»)

 

Гігієна харчування (для здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» спеціальності І9 “Громадське здоров’я” освітньо-професійної програми “Нутриціологія здорового харчування”)

 

Технології здорового харчування (для здобувачів вищої освіти ОС “Магістр” спеціальності G13 "Харчові технології" освітньо-наукової програми “Нутриціологія”)

 

Технологія оздоровчих харчових продуктів (для здобувачів вищої освіти ОС “Бакалавр” спеціальності G13 "Харчові технології" освітньої програми «Харчові технології»)

Освіта

Закінчила у 2011 році Національний університет біоресурсів і природокористування України за спеціальність «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» та здобула кваліфікацію магістра технолога дослідника з виробництва та переробки продукції тваринництва.

Дисертаційне дослідження

У 2018 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення технологій вершкового масла підвищеної харчової цінності» за спеціальністю 05.18.04 – "Технологія м'ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів".

 

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає у розробленні теоретичних і практичних засад удосконалення технології виробництва вершкового масла із застосуванням функціональних інгредієнтів, що сприяють підвищенню його харчової та біологічної цінності. 

 

Вперше обґрунтовано доцільність використання натуральних добавок з високим вмістом біологічно активних речовин, визначено їх оптимальні концентрації та технологічні умови внесення.

Наукові інтереси

Удосконалення та розробка технологічних рішень для виробництва високоякісних і безпечних харчових продуктів нового покоління, зокрема функціонального та спеціального призначення, із забезпеченням їх біологічної цінності

Стажування

1. Підвищення кваліфікації в умовах фермерського господарства «Зінка»  Київ, НУБіП  15 жовтня 2020 року, свідоцтво СС 00493706/012663-20.

2. Стажування в рамках проекту DAAD «Digital Modernization of Lecturing in Ukrainian Agricultural Universities» 180 годин 12 – 19 вересня 2021 р.

3. Онлайн курс «Наукова комунікація в цифрову епоху» (3 ECTC, 90 год.) На базі платформи масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus»

4. Вебінар «Академічна доброчесність в університеті» Центр забезпечення якості освіти Національного університету «Києво- Могилянська академія», 23 Вересня 2024

5. Академічна доброчесність: онлайн курс для викладачів. На базі платформи масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus», 16 лютого 2024 р.

6. Еногастрономічний саміт «Slow Food Odesa», Одеський національний технологічний університет 1 листопада 2024 р.

Експертна, проектна та громадська діяльність

Експертна оцінка наукових і навчальних матеріалів

 

Проєктування результатів наукових досліджень і звітів

 

Створення модульних курсів

 

Вибрані публікації
  1. Tsygankov, S., Grek, O., Krasulya, O., Onopriichuk, O., Chubenko, L., Savchenko, O., Snizhko, O., Ochkolyas, O. (2018). Study into effect of food fibers on the fermentation process of whey. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11-91). https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120803.

  2. Grek, O., Tymchuk, A., Tsygankov, S., Savchenko, O., Ovsiienko, K., Ochkolyas, O.  (2019). Study of dietary fiber properties in dairy mixes containing modified fat compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11). https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.174302

  3. Grek, O., Tymchuk, A., Tsygankov, S., Onopriichuk, O., Savchenko, O., Ochkolyas, O. (2019). Research of recipe components influence on the properties of dairyprotein mashes for semi-finished. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11-102). https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.183549

  4. Grek, O., Pshenychna, T., Tymchuk, A., Savchenko, O., Ochkolyas, O. (2019). Research of quality indicators in protein-blueberry concentrates. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14. https://doi.org/10.5219/1255.

  5. Grek, O., Pshenychna, T., Tsygankov, S., Savchenko, O., Ochkolyas, O.  (2020). Fat effect of standardized milk on qualimetric indicators of protein-blueberry concentrates. Journal of Hygienic Engineering and Design, 32. 

  6. Ivaniuta, A., Menchynska, A., Nesterenko, N., Holembovska, N., Yemtcev, V., Marchyshyna, Y., Kryzhova, Y., Ochkolyas, E., Pylypchuk О., & Israelian, V. (2021). The use of secondary fish raw materials from silver carp in the technology of structuring agents. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 546–554. https://doi.org/10.5219/1626

  7. Zhuk, Y., Zaritskyi, R, Dreval, D., Derkach, S., Kovpak, V., Masalovych, Y., Ochkolyas, O., Bazyvoliak, S., Antypov, Y., Kharsika, I. (2022). Antimicrobial susceptibility of mastitis pathogens of dairy cows in Ukraine. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 668–704. https://doi.org/10.5219/1791.

  8. Danylenko, S., Naumenko, O.,Yemtsev, V., Kryzhska, T., Potemska, O., Tolok, G., Kanishchev, O., Ochkolyas, O., Prokopenko, N., Omelian, A.  (2023). Justification and microbiota compositions development for the fermentation of raw meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 405–418. https://doi.org/10.5219/1874.

  9. Blahopoluchna, A., Mushtruk, M., Slobodyanyuk, N., Liakhovska, N., Parakhnenko, V.,Udodov, S.,Karpovych, I.,Ochkolyas, O., Omelian, A., Rzhevsky, G. (2023). The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 529 - 549. https://doi.org/10.5219/1875

  10. Ustymenko, I., Savchenko, O.,Tolok, G., Kryzhova, Y., Rudyk, Y., Rybchynskyi, R., Tyshchenko, L., Ochkolyas, O., Kostiuk, T., Marchyshyna, Y. (2023). Study of indicators of quality and safety of sour cream with vegetable oils. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 444 - 454.https://doi.org/10.5219/1876.

  11. Menchynska, A., Manoli, T., Іvaniuta, А.,Ochkolyas, O.,Stepanova, V. (2024). Quality characteristics of fish sausages made from African catfish (Clarias gariepinus). Animal Science and Food Technology, 15, 74-90.

  12. Dymchenko, A., Kirilenko, Y., Ochkolyas, O.,Bal-Prylypko, L. (2024). Gluten-free beer with unmalted millet. European Food Research and Technology, 2024, 4, 999 – 1005.