Студенти-міжнародники провели виїзний семінар, присвячений 80-й річниці трагедії Бабиного Яру

29 вересня 2021 року

29-30 вересня в Україні вшановуються 80-ті роковини масових розстрілів, здійснених нацистами в Бабиному Яру. 28 вересня 2021 року студенти третього курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» провели виїзний семінар на базі Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Старший науковий співробітник Володимир Корнелюк розповів про історію місцевості та трагедії, що розгорталися на її території в ХХ сторіччі.

Він детально зупинився на масових розстрілах у Бабиному Яру, що відбулися наприкінці вересня 1941 року, жертвами яких стали майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. Загалом упродовж 1941-1943 років тут було вбито понад 100 тисяч людей: представників різних національностей, радянських військовополонених, українських націоналістів, психічно хворих, інших жертв нацизму.
Була висвітлена роль людей, які, наражаючи себе на небезпеку, рятували євреїв від убивств та отримали за це горде звання праведників світу. Їм планують звести пам'ятник на території історико-меморіального заповідника.

 

Студенти дізналися про долю діячів українського націоналістичного руху, вбитих тут нацистами, зокрема видатної поетеси Олени Теліги. Ще на зорі незалежності України у Бабиному Яру з'явився пам'ятний хрест з переліком імен загиблих. Володимир Корнелюк підкреслив, що Бабин Яр є місцем журби, спільним для ушанування українцями як єдиної політичної нації.

Окрему увагу було приділено Куренівській катастрофі 1961 року, коли нехтування пам’яттю про попередню трагедію призвело до нових людських жертв. Радянський режим тоді не просто замовчував історію розстрілів 1941-1943 рр., але й намагався фізично зруйнувати згадки про це. Бабин Яр був перетворений на величезне озеро з мулу з прилеглих цегельних заводів. Коли дамбу, що стримувала це озеро, прорвало, страшна повінь забрала сотні життів місцевих мешканців. Студенти зупинилися біля нещодавно збудованого пам’ятника, присвяченого тим подіям.
Студентам-міжнародникам особливо цікаво з фахової точки зору було дізнатися про сучасні міжнародні процеси, пов’язані з ушануванням загиблих у Бабиному Яру, про участь України, Ізраїлю, Німеччини в меморіалізації трагедій минулого.

Богдан Грушецький,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook