Lean-тур студентів-деревообробників на меблеву фабрику «Woodwerk»

18 вересня 2021 року
Київ

17 вересня практичне заняття під керівництвом проф. Пінчевської Олени Олексіївни з предмету «Інноваційні технології оброблення деревини» для магістрів 1 курсу навчання було проведено на підприємстві «Woodwerk», яке спеціалізується на меблях з масиву деревини у стилі «loft». Виїздне заняття було присвячено аналізу впровадження ощадливого виробництва на меблевому підприємстві.


Філософія ощадливого виробництва (або lean-технологій) в тому вигляді, яка використовується зараз сформувалася в 50-ті роки у Японії на виробничих потужностях компанії «Toyota». Компанія розробила свою систему управління виробництвом, яка дозволяє розпізнати вже існуючі ресурси, та оцінити потенціал росту, щоб мати позитивний результат вже сьогодні. Система ощадливого виробництва компанії «Toyota» привернула світову увагу після 1973 року, коли дозволила вийти компанії з «нефтяної кризи» з мінімальнми втратами. І вже в 1987 році співробітники Массачусетського технологічного інституту дали цій системі назву «lean». В наш час система «lean» набула особливу цінність для українських виробників, так як гостро постає проблема неефективного використання ресурсів.


Під час заняття власник підприємтва Артем Пономаренко наочно показав особливості технологічного процесу столярного виробництва та розповів про процес впровадження lean-технологій. Відверто розказав про проблеми під час впровадження інструментарієв lean-технологій, студенти мали змогу ознайомитися з реорганізацією у заготівельному цеху, де раніше було вставнолено два верстати та сировина зберігалася у хаотичному порядку. На сьогоднішній день цех організований по системі «lean», впроваджений інструмент «витягування», зроблені диференційовані місця для заготівок різних розмірів, і все це сприяло підвищенню ефективності технологічного процесу. Студенти побачили сситему «5s» впроваджену на робочу місці складальника меблів, яка дозволяє обрати необхідний інструмент та фурнітуру з втратою мінімального часу.


Щиро дякуюмо компанії «Woodwerk» за гостинність!

О. Баранова
ст. викладач кафедри технологій та
дизайну виробів з деревини
Ю. Лакида
доцент кафедри технологій та
дизайну виробів з деревини

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook