Центр франкофонної освіти і культури: Осінній сезон розпочався тренінгом з Іваном Тимошенком (Бельгія)

20 вересня 2021, 19:33

   Осінній сезон Центру франкофонної освіти і культури гуманітарно-педагогічного факультету було розпочато 13 вересня семінаром-тренінгом з нашим другом франкофонів університету, Іваном Тимошенком, представником добровольчого корпусу в Бельгії. Пан Тимошенко як завжди підбадьорював і спонукав студентів наполегливо вивчати французьку мову. Цього разу бельгієць з українським корінням Іван Тимошенко, голова благодійної організації «De famille à famille» (Бельгія), запропонував цікаву тему зустрічі: «Практичні методи підвищення рівня мотивації до вивчення іноземної мови (на прикладі французької)». До речі наш гість вільно володіє чотирма мовами. 

   Пан Тимошенко запропонував кілька практичних методичних прийомів. Спочатку під час інтерактивної бесіди студенти з’ясовували крок за кроком: що ж потрібно для того, щоб вивчити таку непросту мову? Першим був пункт − «мотивація». Яка мета вивчення? Для чого? Просто подобається мова чи є реальний цікавий проєкт на майбутнє? Можливо, Ви хочете полетіти до Франції, щоб на власні очі побачити шедеври світової культури і замовити омріяну страву в ресторані або ж збираєтеся на постійне місце проживання до франкомовної країни? Ви повинні прийняти зважене рішення.
  Наступним кроком Ви повинні почати вслухатися в мову, якби не звучало банально, але «жити нею». Слухати пісні, переглядати різні відео, читати тексти, а можливо й книги, якщо Вам легко це дається. Рекомендується навіть свій телефон переставити на ту мову, яку Ви бажаєте знати.
   І, нарешті, один із найголовніших пунктів, − Ви повинні закохатися в цю мову. Іван Тимошенко загострив увагу саме на цьому: «Мелодія мови повинна проникнути Вам до серця, і тільки тоді Ви з легкістю зможете її вивчити. Без будь-якої знемоги. Все залежить від Вашого бажання і завзяття».

     Отож, слово студентам, а саме філологам ІІ курсу, які лише 6 місяців вивчають французьку як другу іноземну:
   «Спочатку було трохи лячно, адже до цього ми ніколи не розмовляли наживо з носієм французької мови. Здавалося, нібито розмова буде нелегка. Виявилося, що Іван Тимошенко надзвичайно інтелігентна, чуйна людина, яка робила все, що тільки можна, аби ми розуміли. І у нього дійсно вдалося, ми зрозуміли історію його життя, як чистий українець за коренями, народився у Бельгіїі. Як наполегливо вивчав російську і українську мову, адже батьки в родині спілкувалися лише французькою. Також завдяки notre chère Наталії Анатоліївні, яка підтримувала цю дружелюбну атмосферу, ми дізнавалися нові слова і з легкістю розуміли навіть досить складні для нас речення.
  Головною темою нашої розмови було «Мотивація до вивчення іноземних мов». У нас навіть був невеличкий конкурс з солодким призом: дві команди досліджували і записували на плакатах всі ймовірні шляхи для легкого вивчення мов. Як потім виявилося, плакати у нас були майже ідентичні, та перемогла дружба, проте це не головне. Врешті-решт, після цікавої промови пана Івана ми прийшли до спільного висновку, що найголовніше – це відчути мову, щоб вона зачепила найглибші струни Вашої душі. Тоді вивчення навіть складних аспектів мови не буде в тягар, а буде сприйматися лише як чергова сходинка до нових знань.

   Тож ми всі неймовірно вдячні нашому університету, гуманітарно-педагогічного факультету, кафедрі іноземної філології і перекладу, Наталії Рудницькій та, звичайно ж, Івану Тимошенку, за такий приємний сюрприз, який нагородив нас надзвичайними емоціями та збагатив новим досвідом. Сподіваємося, що такі візити будуть проходити частіше, адже неймовірно впливають на розвиток мовлення».

Анна Ходченко і Діана Маноха,
студентки 2 курсу
гуманітарно-педагогічного факультету
Наталія Рудницька,
директор Центру франкомовної освіти і культури

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook