Виставка квітів «У Всесвіті Марії Приймаченко»

3 вересня 2021 року
Київ

 3 вересня 2021 р. відбулися виїзні практичні заняття магістрів І року навчання ОС «Магістр» за спеціальністю «Садово-паркове господарство» під керівництвом доцентів кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Кушніра А.І., Суханової О.А. та Дзиби А.А. В рамках занять, за наказом проректора з науково-педагогічної роботи В. Шинкарука під № 1316 «С» від 30.08.2021 р., було відвідано спеціалізовану виставку квітів в Печерському ландшафтному парку м. Києва (Співоче поле). Студенти мали можливість ознайомитися з експозиціями картин відомої української художниці Марії Приймаченко, відображені в квіткових композиціях та малих архітектурних формах.

Виставка квітів «У Всесвіті Марії Приймаченко» триває протягом місяця, з 20 серпня по 19 вересня, присвячена ювілейній даті (30 річниці Незалежності України) і, на думку організаторів, має усі шанси запам'ятатись, як найкраща. Створювались квіткові шедеври традиційно з колеусів, хлорофітуму, бегонії, альтернатери, сеткреазії та інших рослин. Тут представлено більше ніж 300 тисяч квітів-однорічників, серед яких бегонії, колеуси, петунії, альтернатери тощо. З них створили унікальні картини та 3d композиції за мотивами творчості художниці. Міфічні звірі, дивовижні птахи, квіти та сюжети сільського побуту, все це можна побачити на виставці в сучасній інтерпретації. За словами організаторів, окремою родзинкою виставки стали масштабні фігури танцюючих балерин, які рухаються за допомогою спеціальної аніматроніки.

Платформою для створення унікальних експозицій став Печерський ландшафтний парк у Києві, що з'явився 1981 року як продовження смуги столичних парків на дніпровських схилах. Одночасно з ним будували Національний музей історії України у Другій світовій війні. Сама паркова зона займає площу близько 40 гектарів і фактично оточує музейний комплекс півмісяцем, тому має кілька входів на свою територію. Наприкінці 80-тих років 20 століття в самому центрі Печерського парку облаштували Співоче поле, і з тих пір два ці поняття злилися воєдино. Сьогодні це традиційне місце для проведення щорічних культурних заходів масового характеру: концертів, фестивалів та виставок. Також із парку до Дніпровської набережної веде каскад сходинок. Серед насаджень Печерського парку переважають представники хвойних видів рослин, граб звичайний, каштан кінський, береза гостролиста, клен гостролистий та види кущових рослин. Зі Співочого поля відкривається прекрасний краєвид на Києво-Печерську лавру та лівий берег Києва. Печерський ландшафтний парк є частиною пам'ятки природи «Дніпровські кручі».

Цьогорічна тематика виставки пов’язана з відображенням в квітникових композиціях сюжетів картин Марії Оксентіївни Приймаченко ((народилася 30 грудня 1908 (12 січня 1909), в с. БолотняІванківської волості, Радомисльського повіту, Київської губернії))  української народної художниці в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатки Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка; заслуженої діячки мистецтв УРСР, народної художниці України. Вона створила понад 800 картин, 650 робіт мисткині зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (м. Київ). У 1937 році на міжнародній виставці у Парижі Марія Приймаченко отримала золоту медаль. У 1966 році за серію картин «Людям на радість» Марії Приймаченко було вручено Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка. У 1970 році отримала звання заслужений діяч мистецтв УРСР. У 1988 році  народний художник України. 2009 рік  за рішенням ЮНЕСКО  визнано роком Марії Приймаченко.

Під час виставки студенти приймали активну участь в ознайомленні з сучасною продукцією (квітниковими рослинами, інертними матеріалами тощо), використаною для створення композицій та її можливостями застосування на інших за призначенням ландшафтних об’єктах, та віднаходили для себе відповіді на фахові запитання, що стосуються галузі ландшафтного будівництва в Україні.

Відвідування заходу відбулось за сприяння колег з Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «КИЇВЗЕЛЕНБУД» (КО «Київзеленбуд»).

 

Анатолій Кушнір,

Ольга Суханова,

Анжела Дзиба,

доценти кафедри ландшафтної

архітектури та фітодизайну

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook